В началото на всеки януари метеорният поток на Квадрантидите осигурява

...
В началото на всеки януари метеорният поток на Квадрантидите осигурява
Коментари Харесай

Метеоритен дъжд озарява небето с до 120 падащи звезди в час

В началото на всеки януари метеорният поток на Квадрантидите обезпечава един от най-ярките небесни спектакли, оповестяват от НАСА. Въпреки че това събитие е малко – продължава единствено няколко часа, то е впечатляващо за феновете на астрономията.

Метеорният поток Квадрантиди идва от североизточния ъгъл на съзвездието Воловар. Мнозина чакат то да се споделя Волотиди, само че в края на XVIII век е било наречено Quadrans Muralis.

За пръв път Квадрантидите са видяни и разказани през 1795 година от френския астроном Жером Лаланд. Адолф Кетле от Брюкселската обсерватория преоткрива звездния поток през 30-те години на XIX век и малко по-късно е видян от още няколко астрономи в Европа и Америка.

При най-голямата си интензивност този метеоритен дъжд " изсипва “ в небето сред 60 и 120 звезди в границите на един час. Спектакълът обаче е къс – той продължава единствено шест часа, заяви bTV.

В основата на потока от ярки небесни частици, който наподобява като дъжд, е дребна комета или метеорит с размери от към 2 км, твърди доктор Питър Дженискенс, астроном от института SETI в Маунтин Вю, Калифорния.

Тази нощ (на 3 против 4 януари) метеоритният дъжд на Квадрантидите може да се следи в целия си искра, само че единствено от феновете на астрономията в Северна Америка – Съединени американски щати и Канада.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР