В началото на валутната търговия в петък щатският долар се

...
В началото на валутната търговия в петък щатският долар се
Коментари Харесай

Паундът и еврото отстъпват пред засилващия се долар

В началото на валутната търговия в петък щатският $ се ускорява по отношение на еврото и лирата стерлинг, като леко поевтинява във връзка с йената.

Към 10:20 часа българско време общата европейска валута поевтинява по отношение на американската с 0,20% и се разменя на пазара при курс 1,0887 $ дружно евро против 1,0910 $ за евро при затварянето на миналата сесия.

Британската лира стерлинг в това време поевтиня с 0,28% - до $1,2189 за един паунд спрямо $1,2225 за паунд в края на търговията в четвъртък.

Стойността на $ във връзка с японската валута се намали до 128,63 йени против 128,68 йени за $ ден по-рано.

Индексът ICE, който демонстрира динамичността на $ по отношение на шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски $, лира стерлинг и шведска крона), през днешния ден сутринта прибавя 0,07%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,08%.

Както Европейската централна банка, по този начин и Централната банка на Англия покачиха главните лихвени проценти с 50 базисни пункта в четвъртък, като европейският регулатор съобщи, че има намерение да ги усили със същото число на идващото си съвещание през март.

Британската централна банка намали прогнозите си за инфлацията в страната за 2023-2025 година, а президентът на ЕЦБ Кристин Лагард съобщи, че рисковете както за икономическия напредък, по този начин и за инфлацията в еврозоната са станали по-балансирани.

Ден по-рано Федералният запас на Съединени американски щати увеличи главната рента с 25 базисни пункта. На предходното съвещание процентът беше нараснал с 50 базисни пункта, а преди този момент беше вдиган с 75 базисни точки четири пъти.

Ръководителят на Централната банка на Съединени американски щати Джеръм Пауъл по време на конференция след срещата призна за първи път, че " деинфлационният развой е почнал ". Той също по този начин заявеи, че процентът няма да надвишава 5%, и повтори, че Фед може да реализира закъснение на инфлацията, без да предизвиква обилни вреди на стопанската система.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР