В началото на тази седмица започнаха масови проверки по места

...
В началото на тази седмица започнаха масови проверки по места
Коментари Харесай

И от МВР признаха за проблеми с тестовете за наркотици

В началото на тази седмица започнаха всеобщи инспекции по места на служителите на реда за алкохол и опиати. Заповедта е на вътрешния министър Иван Демерджиев. Вече има и униформени дали позитивни проби за дрога. Преди година с екипа на GlasNews  разказахме по какъв начин хапче без рецепта, след инспекция на пътя, те праща в ареста. Полицаите не одобряваха тази теза до момента, до момента в който не бяха подложени на същите проби като редовите водачи. В началото на седмицата със заповед на вътрешния министър започнаха  всеобщи проверки  за алкохол и опиати на униформените, и те признаха, че полевите проби регистрират неточности. Възможно ли е дядо на 73 години да използва амфетамин? И дали тестванията на служителите на реда ще доведат до съответни ограничения от страна на институциите?  Разказваме в този момент:



Наркоман до доказване на противното. В поредност от следствия ви показахме опити с Drug Chek. Видяхте и мнението на специалисти, съгласно които е належащо преразглеждане на Наредбата, регламентираща правенето на Drug Chek, който открива карал ли е лидерът под въздействие на наркотични субстанции.

Нека си напомним:





Вече ви показахме по какъв начин след рутинна инспекция на пътя, можеш да се окажеш нарушител пред обществото, без да си нарушил закона. Показахме ви  опити по какъв начин хапчета без рецепта за деца те пращат в ареста за 24 часа или такива със зелена рецепта. Чухте разказите на водачи за арести, претършуване, отнета брошура и оскърбление след изработен Drug Chek. Срещнахме ви с набедени „ наркомани “, които  в следствие се оказват с чисти проби. Става въпрос за водачи тествани с полеви проби или с машина Drug Chek 5000, които отчели позитивен резултат. Впоследствие кръвните проби са отрицателни. Само че, истината се открива след дълъг интервал от време, когато е подготвен резултатът от кръвната проба.

В страната ни водачите доскоро  тестваха с полеви тест Drug Check 3000, а сега с машина Drug Chek 5000, като тестът се взима от слюнка. Разликата е в  един от съставените елементи неразрешени субстанции. Първият тест засича по едно и също време 6 типа наркотични класове – канабис, кокаин, опиати, амфетамин, метамфетамин и бензодиазепини. Във втория е включен и метадон.

Оказа се, че тестванията са доста чувствителни и точни. Потвърдиха го нашите опити, които направихме пред специалисти и заснехме с камера.За задачата използвахме лекарствени лекарства. Такива, които се оферират свободно в аптеките без лекарско наставление и други, които са със зелена рецепта и съгласно фармацевтите проблем шофирането няма.

Само, че тези медикаменти, които всеобщо се използват и оферират от фармацевтите като обезболяващи реагират на опиати при полевия тест. Многобройните ни опити след приложимост на такива медикаменти доведоха до позитивен резултат на теста и той реагира на опиати. В листовките на лекарството, с които правихме опит, е посочено, че може да се приема от деца над 14 – годишна възраст до 8 таблетки дневно.

Разбрахме, че тези медикаменти реагират по този начин, тъй като съдържат кодеин. Експериментите  ни потвърдиха, че наличието на опиати в организма могат да останат няколко часа, според от метаболизма на индивида.

Показахме ви също, че позитивен резултат дава и използването на други медикаменти. Тези, които се изписват със зелена рецепта - бензодиазепини. Статистиката сочи, че единствено психиатрите изписват такива предписания на над 200 хиляди души в страната ни. Оказа се, че пробата реагира позитивно на няколко типа наркотични субстанции. Стана ясно, че всеки от нас може да попадне в обстановка на извършител.

Всеки, без значение от възрастта. Като 73-годишен мъж от Варна. Дядото, който вече  е пенсионер, цялостен живот работи като професионален водач към разнообразни институции. Преди няколко дни е спрян за инспекция и пробата с DRUG Chek 5000 реагира на амфетамин. Човекът дава кръвна проба, само че както е известно резултатите не стават незабавно. Прави и самостоятелна частна проба, изясняват околните му. Резултатът е  негативен.

„ Нямате визия какъв необикновен човек. Трудно ми е да допускам, че е протегнал ръка към алкохол и упойващи субстанции. Цял живот го познавам като професионален водач и го знае цяла Варна като необикновено сериозен и виновен човек. Доколкото знам те и някои лекарствени средства могат да докарат до подвеждане, тъй че повече професионализъм и отговорност и в органите и в медицината, тъй като елементарно се лепят черни етикети, а мъчно се махат. “, споделя Цвятко Цветков, другар на възрастния „ наркоман “.



Трудно се маха и наказателната отговорност, тъй като до момента в който не излязат резултатите от кръвната проба, дядото ще бъде обвиняем. Вероятно както и в другите случаи, би трябвало да минат месеци или година, до момента в който не потвърди пред закона, че не е наркоман.

Това би трябвало да потвърждава и 35-годишния Иван Георгиев от Шумен. Той попада в престъпната хроника преди месец. От тогава е без работа и без приходи.

„ Направиха ми тест и ми излезе позитивен, че съм взимал амфетамин. Преди това бях пил един антибиотик за зъб на 12 часа и това е което съм пил.Отнеха ми книжката, задържаха ме за 24 часа и става към този момент повече от 1 месец аз съм без брошура и без работа. Направиха ми обиск на колата, направиха ми обиск в нас. Нищо не откриха, нито в колата, нито в къщата ми, просто направиха ми един стрес.Баба ми е с два инсулта, щеше да направи трети, като ги видя, като влязоха в нас. Единият полицай  ми се скара да не съм и помагал, да не съм и бил давал вода… Целият град ме видя с белезници, окован, три патрулки пристигнаха.И по този метод ме изкараха наркоман. “, описа Иван.

Мъжът работи като водач и поради отнетата брошура от месец е без работа.

Правим опит с DRUG CheK с хапчето, което Иван e пил за зъбобол. Резултатът е позитивен.

След заповед на вътрешния министър Иван Демерджиев тази седмица започнаха всеобщи инспекции на униформени за алкохол и дрога. Вече има и регистрирани позитивни проби, към този момент в Бургас. Тестовете са същите, които служителите на реда вършат и на редовите водачи. От синдиката на Министерство на вътрешните работи в този момент, когато към този момент са от другата страна, за пръв път поддържат тезата на специалисти и лекари, че тестванията реагират на някои медикаменти.



От думите на вътрешния министър стана ясно, че Министерство на вътрешните работи и Здравното министерство създават механизъм, по който да основат благоприятни условия за взимане на кръвни проби за всички водачи и по-бързото им култивиране. А ние се надяваме, това да се случи час по-скоро.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР