В началото на тази седмица – на 4 и 5

...
В началото на тази седмица – на 4 и 5
Коментари Харесай

Заключителна научна конференция на МУ – Пловдив по Проект ПЕРИМЕД

В началото на тази седмица – на 4 и 5 декември, в Пловдив се организира заключителната научна конференция на Медицински университет – Пловдив по Проект Център за подготвеност „ Персонализирана новаторска медицина (ПЕРИМЕД) “, оповестиха от висшето образователно заведение. Проектът е финансиран от Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване.

Бюджетът на Проекта беше 23 472 018,71 лева, от които 19 951 215, 91 лева финансиране от Европейски Съюз посредством Европейски фонд за районно развиване и 3 520 802, 80 лева национално съфинансиране.

Успешното осъществяване на плана беше вследствие на взаимната работа в продължение на седемдесет месеца на тримата сътрудници - Медицински университет – Пловдив, ПУ „ Паисий Хилендарски " и Института по минералогия и кристалография „ Акад. Иван Костов " към Българска академия на науките.

Конференцията „ Персонализирана медицина –  индивидуализиране на лекарствената терапия за повишение на лекарствената успеваемост “ беше проведена от водещия сътрудник по плана – МУ-Пловдив. На откриването на събитието проф. Георги Вайсилов, изпълнителен шеф на ИА „ Програма за обучение “ изрази убеденост, че работата на към този момент построените Центрове за подготвеност и върхови достижения ще продължи и през новия програмен интервал, като задачата ще е да се търси оптимално бързо приложение на научните резултати, с цел да бъдат въведени в лекуването на пациентите.

Проф. доктор Мариана Мурджева, координатор на Проекта, направи преглед на цялостната активност, основаната инфраструктура и проучвателен лаборатории, както и на постигнатите резултати по шестте работни пакета на МУ-Пловдив.

Проф. Невена Милева, зам.-ректор на ПУ „ П. Хилендарски “ и член на Управителния ръб и Научния съвет на плана означи, че двете висши образователни заведения са дългогодишни сътрудници с извънредно ползотворно съдействие по голям брой планове, осъществени през годините.

В двудневната стратегия бяха показани разработки в предпочитаните научни области за Центъра: Прилагане и развиване на метода на флоуцитометрично следене на минималната  резидуална болест при деца с остра лимфобластна левкемия; Генетика на онкологичните болести и прецизна онкология; Персонализиран мониторинг при сериозно заболели пациенти; Микро и наноносители на медикаменти с цитостатичен резултат.

 Участие в събитието взеха и авторитетни  гост-лектори от научни центрове и университети в Европа – Hadassah Hebrew University, Израел; Karolinska Institute, Швеция;  University Hospital Centre “Sestre milosrdnice ”, Хърватска и Server.Net, Италия.

В конференцията се включиха над осемдесет  водещи откриватели, млади учени, специализанти и студенти от Медицински Университет – Пловдив, както и от партньорските организации от ПУ„ Паисий Хилендарски “ и Институт по минералогия и кристалография  при Българска академия на науките и основаните високотехнологични лаборатории.

Постигнатите високи резултати и основаните партньорски разработки са отлична причина за бъдещи научни проучвания и тяхната комерсиализация и следващо развиване на Центъра по подготвеност „ ПЕРИМЕД “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР