В началото на тази година всеки казва "Не дойде ли

...
В началото на тази година всеки казва "Не дойде ли
Коментари Харесай

Бивш социален министър: Днес всеки казва Не дойде ли времето да живеем по-добре?

В началото на тази година всеки споделя "Не пристигна ли времето да живеем по-добре? " Всеки се надява да пристигна времето, в което обществената политика да значи, че ще станем по-щастливи, съобщи в предаването "Лице в лице " по БТВ някогашният обществен министър Иван Нейков.

Надеждата на ръководещите е, че новият размер на минималната заплата ще стимулира доста от хората от сивата стопанска система или които изобщо не работят, да се появят на пазара на труда. Минимална заплата у нас получават към 500 000 души, въпросът е дали нарастването води до качествена смяна на метода им на живот, сподели Нейков.

Първият проблем е, че ние към този момент сме длъжни да имаме механизъм, по който да дефинираме минималната заплата. Досега се събираха синдикати и работидатели, гледат тавана, едните споделят "580 лв. ", другите - "560 лв. ", идва министрът на финансите и споделя "560 ". Нямаше ясни претекстове за какво тъкмо 560 лв., уточни някогашният обществен министър.

Той означи, че всеки растеж на заплатата значи по-високи налози и осигуровки. Ние нямаме инструмента "необлагаем най-малко " и при всички положения ще има такава смяна. Това има и добра страна, тъй като увеличените осигуровки значат по-висока пенсия, разяснява специалистът.

По нов метод тази година ще се пресмятат пенсиите, ново е и въздействието на всяка година застрахователен стаж върху пенсиите. Ще има и нова таван на пенсиите – тъжното е, че изобщо има таван, само че е добре, че той става малко по-висок. Вероятно за доста хора ще има едно малко нарастване на по-старите пенсии, въпросът е ще има ли осъвременяване, което ще докара до затваряне на ножицата при пенсиите за една и съща работа. При старите и новите пенсии разликата е доста сериозна – в границите на стотици лв., акцентира Иван Нейков.

Тези 5% нарастване на пенсиите са нещо положително, въпросът е в инфлацията. Кризата не е единствено с негативни страни – за няколко години тя замрази инфлационните процеси и ние свикнахме, че няма да има инфлация или тя ще бъде в напълно дребни размери. Всъщност икономическият растеж разсъни този звяр и евентуално за 2019 година тя ще бъде към 6%. Което значи, че чаканото от пенсионерите нарастване ще бъде изядено от инфлацията, уточни Нейков.

Той адмирира 20%-то нарастване на учителските заплати. При тях нарастването, даже в случай че се извади инфлацията, ще се усети. В едно семейство 15% растеж се усеща. Ще има повишение на покупателната дарба, сподели някогашният обществен министър.

По думите му, чиновниците в държавната администрация, чиито заплати ще бъдат нараснали с 10%, ще могат да запазят стандарта си на живот с нарастването, само че не и да го покачат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР