В началото на тази година Португалия се бореше да се

...
В началото на тази година Португалия се бореше да се
Коментари Харесай

В страна от ЕС почти не останаха неваксинирани и животът кипи с пълна сила

В началото на тази година Португалия се бореше да се оправи с едно от най-големите огнища на COVID-19 в света - здравната система беше на ръба на колапса, написа dnes.bg.

Болниците в столицата Лисабон бяха претъпкани, а управляващите призоваваха хората да се лекуват вкъщи. През последната седмица на януари близо 2000 души починаха поради вируса.

Програмата за имунизиране в страната беше неуспех, тъй че държавното управление се обърна към вицеадмира Хенрике Гувея е Мело, някогашен пълководец на ескадрила на подводници, с цел да поеме надзор над потъващия транспортен съд. И той съумя.

Сега, осем месеца по-късно, Португалия е отличник по имунизация, като почти 86% от популацията й от 10,3 милиона души, са изцяло имунизирани. Около 98% от всички, които дават отговор на изискванията за ваксини - което значи всеки над 12 години - са били изцяло имунизирани, споделя адмирал Гувея е Мело.

"Вярваме, че сме достигнали точката на групова отбрана и съвсем стаден имунитет ", споделя той. "Нещата наподобяват доста добре ", добавя той.

И макар че броят на ежедневните случаи към момента е висок, смъртните случаи и хоспитализациите от COVID-19 остават ниски през цялото лято, като резултатите са явни: бизнесът е отворен, а туризмът се завръща.

За доста хора вицеадмира Хенрике Гувея е Мело е воин. Но той не се усеща удобно с тази купа.

"Мисля, че е малко пресилено. Имах шанса да мога да оказа помощ на моите хора, на страната си. Това цялостни сърцето ми и ми е задоволително ", споделя той пред CNN. Вицеадмиралът и екипът му управляват акцията от "военната стая ", изправяйки се против COVID-19 като против нечовечен зложелател, какъвто имат вяра, че е. "Още през цялото време споделях, че това не е смешка. За година и половина изгубихме 18 хиляди души поради вируса. Ако това не е война, какво е? ".

Промяната стартира в огромните имунизационни центрове. 20-годишната Елена Силванос доста добре знае какво е да се разболееш от COVID-19. Тя се възвръща преди месеци, а в този момент споделя, че се усеща спокойна, че има късмет и да се имунизира. "Дори и да се разболееш от ковид, признаците ти ще са по-леки ", споделя тя. Младото момиче е една от шепата хора, които през днешния ден посещават имунизационните центрове. В множеството случаи те са празни, тъй като към този момент съвсем не са останали хора, които да бъдат имунизирани.

За адмирал Гувея е Мело обаче войната не е свършила, преди вирусът да е надвит по целия свят. "Трябва да предпазим човечеството. Всяка богата страна има това обвързване. Всяко закъснение, всяко деяние, което не предприемем, ще се върне като бумеранг и ще се съжаляваме в бъдеще ", споделя той и прибавя, че до момента в който всички народи по света не са изцяло имунизирани, никой, даже и Португалия, не може да смъкна гарда си.

Много западни страни, които имат щастието да имат обилие от ваксини, са видели плато на % на имунизация, като повече от 20 % от тяхното население към момента е незащитено. Така че други държавни управления търсят в Португалия вероятни прозрения и следят от близко какво се случва, когато съвсем всеки отговарящ на изискванията човек е предпазен.

Фалшивите спокойни дни по време на пандемията от ковид са били толкоз постоянно срещани, колкото и новите кошмарни талази от зараза. Така че Португалия към момента може да види усложнение, защото разновидността "Делта " продължава да се популяризира в международен мащаб.

Има и тревожни признаци от Израел и от други места, че отбраната, предлагана от имунизациите, може да избледнее с течение на времето, а в международен мащаб се разисква кой и по кое време би трябвало да получи бустерна доза.

Португалия може скоро да стартира да предлага бустери на възрастни хора и на тези, които се смятат за клинично уязвими, споделя адмирал Гувея е Мело, като е убеден, че всички ще могат да подсилят имунитета си до края на декември.

Но за момента, питейните заведения и нощните клубове кипят от живот, а инфекциите и смъртните случаи понижават. Инициативата за имунизация в страната съумя даже откакто се сблъска с доста от същите трудности, които накараха други да се провалят. Същият поток от дезинформация по отношение на имунизациите извърши сметките в обществените мрежи на португалците. Страната се ръководи от ляво държавно управление на малцинството - отражение на политическите й разделения. А съгласно изследвания на публичното мнение, имаше необятно публикувано подозрение по отношение на имунизациите при първото им идване.

Но триумфът на адмирал Гувея е Мело се крие в това, че той се е разграничил от политиката и е приказвал на своите съграждани единствено употребявайки военна реторика. Запитан какво могат да създадат други страни, с цел да подсилят личните си старания за имунизация, той не се поколебава да предложи най-хубавите си препоръки: "Те би трябвало да намерят хора, които не са политици. "

Оперативната група на вицеадмирала измисля най-ефективната система за безвредно прекосяване на най-вече хора през центрове за имунизация, те използваха и войската за създаване на доверие в системата. Хората видяха, че имунизациите са безвредни, откакто боец, след боец получаваха своите дози. В същото време оперативната група реши да покаже и по какъв начин лекарите и медицинските сестри се имунизират, с цел да предадат вкъщи посланието за сигурността на имунизациите.

Докато и други страни включват лекари, медицински сестри, полицейски чиновници и бойци в акциите си за ваксини, адмирал Гувея е Мело съобщи, че последователността на известията е от сериозно значение.

И въпреки всичко, защото през лятото акцията мина към по-млади възрастови групи - с по-малко от половината от обществеността, която е имунизира - се появиха и признаци, че съпротивата се ускорява.

Когато сте в подводница, споделя адмиралът, вие сте в муден транспортен съд, който се пробва да хване по-бързи кораби. "Трябва да се позиционирате и да бъдете умни ", изяснява той той, "и да се възползвате от опцията, когато тя дойде ".

През юли адмирал Гувея е Мело се възползва точно от такава опция. Протестиращи блокираха входа на имунизационен център в Лисабон. А той облича бойната си униформа и отива там без спомагателна защита. "Преминах през тези луди хора, а те започнаха да ме назовават "убиец, палач ", споделя той пред The New York Times.

Докато телевизионните камери снимат, адмиралът умерено застава измежду тях. "Казах, че килърът е вирусът ", спомня си адмирал Гувея е Мело. Истинският палач, споделя той, ще бъдат хората, които живеят по този начин, като че ли е 13-ти век без визия за действителност. Опитах се да споделям по доста правилен и почтен метод за всички подозрения и проблеми “, сподели той.

Но не всички приветстваха метода му.

"Всъщност нямаме просвета на разпитване на управляващите ", споделя Лора Санчес, клиничен психолог, който подлага на критика всеобщото разпространяване на имунизацията в Португалия като прекомерно милитаристки и приканва за изключване на по-младите хора от листата за имунизация. "Начинът, по който той постоянно се появява в камуфлажни армейски униформи - като че ли воюваше - дружно с езика, употребен от медиите и политиците, способства за възприятие на боязън, което също ни прави по-склонни да се подчиняваме, а да имаме персонален избор ", изяснява тя.

И въпреки всичко акцията реализира постоянен прогрес.

"В началото имахме към 40%, които не имаха вяра във имунизациите ", сподели адмирал Гувея е Мело. Според социологически изследвания, в този момент единствено 2,2 % не желаят имунизацията.

Когато напусна оперативната група тази седмица, адмиралът сподели, че усеща, че страната е на добър път. Но той предизвестява, че бдителността ще остане от значително значение, с цел да се подсигурява, че тази война е извоювана.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР