В началото на търговията в понеделник цената на златото се

...
В началото на търговията в понеделник цената на златото се
Коментари Харесай

Златото счупи исторически рекорд

В началото на търговията в понеделник цената на златото се увеличи до нов рекорден връх от 2353 $ за унция, задълбочавайки внезапното повишаване от предходните две седмици, до момента в който вложителите продължаваха да правят оценка последствията от оповестения в петък изненадващо мощен отчет за положението на пазара на труда в Съединени американски щати, който слага под въпрос пазарните упования за първо намаление на лихвите на Федералния запас през юни.

Новоразкритите в американската стопанска система работни места през март набъбнаха с най-силно движение от 10 месеца насам, повишавайки се с 303 хиляди, до момента в който равнището на безработица спадна до 3,8% от 3,9% през февруари, съобщи финансовият портал pariteni.bg.

Този мощен отчет слага под подозрение досегашните пазарни упования за първо намаляване на федералната фондова рента през юни, като сходна възможност към този момент се прави оценка на 48% по отношение на над 60% преди данните за трудовия пазар.

Инвеститорите също по този начин към този момент отработват сумарно понижение на лихвите на Фед с едвам 62 базисни пункта до края на 2024 година, до момента в който преди петъчния мощен отчет те чакаха три намаления на федералната фондова рента с по 25 базисни пункта през втората половина на годината.

С нараснало внимание се чакат мартенските данни за инфлацията в Съединени американски щати (за показателя на потребителските цени CPI) тази сряда, защото те биха дали още по-ясна тенденция за пазарните упования във връзка с идния цикъл на понижаване на лихвите от Фед.

Трябва да се има поради, че по-високите лихвени ставки по принцип не са в поддръжка на цените на златото, защото за активи в благородния метал не се заплаща рента.

След като златото нарастна до нов рекорден връх от 2353 $ за унция, последва известна ценова стабилизация към 2330/2340 $.

От началото на годината благородният метал нарастна с над 18%, като някои анализатори отдават това изненадващо внезапно възходящо придвижване на оптимизма, че Фед е все по-близо до първо редуциране на лихвите ставки. Други значим фактор са повишаването са покупките на злато от страна на централните банки, по-специално от Китайската национална банка, която продължи да попълня златните си запаси през март за 17-и следващ месец.

Кюлчетата, държани от Народната банка на Китай, се покачиха с 0,2% до 72,74 милиона тройунции предишния месец, съгласно публични данни, оповестени в неделя. Това въпреки всичко е най-малкото нарастване в серията месечни покупки, която стартира през ноември 2022 година

Глобалните централни банки, водени от Китай и Индия, продължиха да усилват златните си запаси през февруари, отбелязвайки девети следващ месец на напредък, съгласно Световния съвет по златото. Нетният размер на покупки обаче означи спад с 58% по отношение на първия месец на 2024 година вследствие на по-висок размер на продажби.

Зад мощното повишаване на златото през актуалната година въздействие оказа и неговия статут на " инвестиция леговище " на фона на непрекъснатото напрежение в Близкия изток по отношение на войната на Израел с " Хамас " в Газа и опасенията за допустимо нейно разширение в района.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР