В началото на сезона на тайфуните метеоролозите в град Санша,

...
В началото на сезона на тайфуните метеоролозите в град Санша,
Коментари Харесай

Млади хора се посвещават на това да наблюдават времето в Южнокитайско море

В началото на сезона на тайфуните метеоролозите в град Санша, провинция Хайнан, най-южния град в Китай, към този момент са готови за сериозна работа. Градът, който се намира много надалеч от сушата, има пълномощия над акваторията на островите Сиша, Джунша и Нанша и генерации метеоролози в продължение на повече от 60 години към този момент вършат всичко допустимо да следят времето в Южнокитайско море. А в този момент измежду тях се появиха и доста младежи.

В 7:15 ч. Фу Шисън ловко издигна във въздуха балон, запълнен с водород, и стартира работния си ден. Този наблюдаващ от отдела за мониторингова мрежа на метеорологичното бюро в Санша работи на острова от 10 години, макар че е относително млад - роден през 90-те години на предишния век.

Балонът носи устройство, което ще събира редица метеорологични данни на височина над 30 000 метра, осигурявайки съществена информация за прогнози и проучвания. В качеството си на наблюдаващ Фу Шисън инспектира полето за наблюдаване всеки ден, като деликатно ревизира положението на всяка част от оборудването и след обработка качва в базата данни индикаторите за температура, мокрота, налягане, посока и скорост напразно.

Развитието на технологиите доста усъвършенства успеваемостта и качеството на наблюденията. Голямото многообразие от все по-модерно и профилирано съоръжение и принадлежности за хващане на метеорологични данни прави измерванията все по-точни и по-бързи. Но макар напредналото съоръжение, персоналната поддръжка от страна на експертите в региона към момента е незаменима. В голямото Южнокитайско море са разпръснати безчет огромни и дребни острови и рифове. Санша, ситуиран в „ коридора на тайфуните “ в Южнокитайско море, постоянно е обиден от тайфуни през лятото и есента. Мрежата от станции за наблюдаване на метеорологичното бюро в Санша обгръща остров Юнсин, остров Шанху, две национални референтни станции за наблюдаване на климата и седем островни метеорологични станции за наблюдаване.



Джан Дзиенцин, заместник-управител на станцията, който работи целогодишно в метеорологичната станция на остров Шанху, изпитва дълбоки усеща, когато отива на острова, с цел да поддържа оборудването. Персоналът на метеорологичната станция на остров Шанху се състои единствено от двама души, като един от тях би трябвало да дежури в намерено море. Обикновено броят на щурмовите лодки, които са употребявани като превоз, е стеснен. Затова Джан би трябвало да извършва няколко задания по едно и също време, състезавайки се с времето. „ Понякога няма кой да ми помогне даже да опъне чадъра, с цел да се скрием под сянката. Слънцето пече толкоз мощно, че не може да видя даже екрана на компютъра “, споделя Джан Дзиенцин.

27-годишният Уан Гуоджан е взел участие в морски патрул, макар че е работил по-малко от година. През лятото на 2020 година за 10 дни той обходил седем острова и рифове. „ Тъкмо потеглих с лодка, времето не беше неприятно, доста се вълнувах “, сподели Уан Гуоджан. Неопитността и несигурността скоро са отмити от тежката работа - осем акумулатори с тегло 60 кг, които би трябвало да подвигат малко по малко до станцията за замяна, от 10 до 16 ч. Работата не чака – би трябвало да се извършва задачата бързо и дейно.



„ Миналата година разгласих две публикации, а през идната възнамерявам да направя проучвания на ултравиолетовите лъчи и аерозолите “, сподели Джан Дзиенцин. През последните години специалисти, учени и проучвателен институти си сътрудничат с Метеорологичното бюро в Санша в региона на научните проучвания. Фу Шисън постоянно се обръща към специалистите за съвет по проучвателен проблеми и откакто натрупа известна информация в ежедневната си работа се надява да разшири дълбочината на теоретичните си проучвания.

Уан Гуоджан, който преди малко е пристигнал на работа с доста познания, свързани с климата на тропическите океани, желае да взема присъединяване допълнително проучвателен планове в бъдеще. „ В края на краищата метеорологичните познания се актуализират много бързо. С присъединяване си в такива планове мога да натрупам от ден на ден проучвателен познания от първа линия “, сподели той. „ Това е едно от най-важните неща, в случай че искаш да си съвременен експерт и да работиш в тази област. “ Тримата младежи приказват за бъдещите си проекти, изпълнени с вяра.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР