В началото на седмицата в интервю пред една от най-влиятелните

...
В началото на седмицата в интервю пред една от най-влиятелните
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Хари и Меган – зимата на тяхното недоволство

В началото на седмицата в изявление пред една от най-влиятелните дами в света – водещата Опра Уинфри, английският принц Хари и американската актриса Меган Маркъл накараха милиони по света да се заслушат, заинтригуват, разочароват или отегчат. Но като че ли малко на брой останаха равнодушни.

" Телеграф " назова изявлението: " 2 часа на учудване, в които Хари и Меган изгарят мостовете си към кралския двор, а Опра Уинфри им подава кибритените клечки ".

Снимка: btvnovinite.bg

Скандалните самопризнания и обвинявания приковаха милиони пред екраните. Темата провокира голям интерес и измежду българската аудитория, и изключително в обществените мрежи. Не липсваха и фенове, които питаха: " Защо ни занимавате с тази тематика – толкоз ли свършиха нашите проблеми? ".

Само за последните 100 години семейство Уиндзор получава съществени уроци за фамилни връзки. Като стартираме от 1936 година, когато любовната спекулация на крал Едуард VIII с разведената американка Уолис Симпсън провокира конституционна рецесия в двореца зад мен, минем през развода на века сред принц Чарлз и принцеса Даяна, и стигнем до настоящата драма сред фамилията и друга американка Меган Маркъл. В основата им, както тогава, по този начин и през днешния ден, са медиите и това по какъв начин отразяват живота на кралското семейство.

Огромните разлики са две. Първата е, че за първи път към кралското семейство има обвинявания в расизъм, а втората, че поради обществените мрежи няма кътче от света, в което да не се е чуло за него. И това, че и ние - българите, се вълнуваме толкоз доста от протичащото се в кралското семейство, не е изненада.

Всички харесваме приказките, даже да са страшни. Доказват го и обстоятелствата. За една година, откогато херцозите на Съсекс оповестиха, че публично се отхвърлят от дворцовите си задължения поради големия интерес на медиите по целия свят към тях, са оповестени 74 000 публикации, в които се разясняват Меган и Хари. А единствено за първата седмица на март, когато беше оповестено изявлението им пред Опра Уинфри, в света са оповестени 25894 публикации за тях, което е растеж с близо 600%.

Въпросът, който всички си задаваме е: " Що за бягство от вниманието на медиите е това? "

" Хем желаеха да избягат от медиите, хем отидоха при една от най-добре познатите водещи на ток шоу стратегии в света и й дадоха намерено изявление, в което знаеха, че ще бъдат чути по целия свят. Не наподобява като че ли задачата им беше просто да са една щастлива млада двойка, която живее спокоен и мирен живот. Показаха, че си имат свои правила ", счита Дебора Бонети - шеф на „ Foreign Press Association “ – най-старата съсловна организация на задграничните репортери.

" Нека да не забравяме, че те сами взеха решение да се отдръпват от дейния живот на кралското семейство, те абдикираха, те не бяха изгонени ", напомня преводачката Мариана Хил.

" Гледам нещата от по-лична позиция. Моят живот в България е плод на стъпка, която доста хора не биха създали – още през 1986 година, дори по-рано, на решението още тогава да дойда в комунистическата страна, се гледаше от другари и семейство като постъпка, която не беше разбираема, само че аз взех решение, че ще направя това ", показва Кенуард Хил - преподавател по британски, който живее в България.

" Това изявление провокира голям, интерес, рекордни рейтинги на CBS, както знаем те заплатиха сред 7 и 9 милиона $ на компанията на Опра Уинфри, след което съумяха да продадат рекламното време за 325 до 350 хиляди дoлара на всеки 30 секунди, за 2 часа имаше рекламни блокове от най-малко 30 минути ", отбелязва преподавателят в Калифорнийския университет Христофор Караджов.

" Това, което се случи, е oпит за изкарване на едни пари с правене на нещо, което по-възрастните ченгета назоваха " интензивно мероприятия ", доста ясно и тъкмо разпределено, един удар по институцията на кралското семейство в Англия ", счита историкът проф. Петър Стоянович.

Снимка: btvnovinite.bg

Опра Уинфри може и да е коронясана като " кралицата на дневната телевизия в Америка ", само че в изявлението й, което беше необятно рекламирано като да няма неразрешени въпроси, в действителност неуместни въпроси към двойката нямаше – нито за полетите с частни самолети, нито за ремонта на резиденцията Фрогмор, с пари на данъкоплатците – 2.4 милиона паунда – все въпроси, които Пиърс Морган не спираше да задава, при всеки комфортен мотив. Не знаем дали Меган и Хари в миналото още веднъж ще се допрян до трезора с бижутата на Бъкингамския замък.

Снимка: btvnovinite.bg

" На Острова, британците заеха безапелационна позиция. Експресно изследване сподели, че Кралската институция получава 62% утвърждение и поддръжка, а кралица Елизабет II се радва на рекордните 82% известност. За принц Хари нещата не наподобяват по този метод и в този момент го поддържат 48 на 100, до момента в който преди година това са правили 71% от британците. При Меган 55% известност преди година са спаднали до 33% ", показва коресподнедът на bTV във Англия – Васил Христов.

Обективно ли е отношението към Меган Маркъл?

Бритaнcкитe влoгъри Джoш Питърc и Aрчи Мaнърc уcпяхa дa убeдят някогашния прecceкрeтaр нa Крaлицaтa Дики Aрбитър, глaвния рeдaктoр нa cписание за монархията Ингрид Cюaрд и крaлcкитe кoмeнтaтoри Ричaрд Фицуилям и Виктoрия Aрбaйтър oт СNN дa нaпрaвят пълeн aнaлиз нa интeрвюто. Проблемът беше, че те направиха мненията си преди изявлението да бъде излъчено и те даже не са го гледали.

" Смятaм, чe Мeгaн бeшe eднa aктриca, игрaeщa нaй-дoбрoтo cи прeдcтaвлeниe ", кaзвa Cюaрд. Нa въпрoca дaли Oпрa e билa " мeкa " c Мaркъл, тя oтгoвaря: " Тoвa бeшe жeлeзeн пестник, cкрит във вeлурeнa ръкaвицa ". Този опит, гледан от милиони в YouTube, сложи въпроса справедливи ли са медиите и случилото се с известния с крайното си отношение Пиърс Морган, който назова Меган " Принцеса Пинокио ", го потвърди.

" Мисля, че за Пиърс Морган шоуто постоянно е било по-важно от професионализма, само че смятам, че той отиде прекомерно надалеч. Можеше да изрази съмненията си по различен метод, а не като възпламенява 41 000 души, които подадоха недоволства против него “, отбелязва Дебора Бонети.

Снимка: btvnovinite.bg

" В огромните издания се появиха отзиви, които бяха много съществено в отбрана на Меган, най-много, че тя е оправдана да показа, че усеща расизъм в кралското семейство към себе си, и другата огромна тематика беше за душевното здраве, за това, че тя споделя, че е обмисляла самоубийство. И даже когато Пиърс Морган разгласи, че не й има вяра, тук имаше много сериозна реакция. Когато някой каже, че обмисля самоубийство, на това тук се гледа съществено ", показва Христофор Караджов.

" Онемях като гледах изявлението. Онемях от това какъв брой добре Меган играеше ролята си и по какъв начин рисуваше доста враждебна обстановка против нея. Наистина скърбя, че тя споделя, че е била докарана до една стъпка преди самоубийство, само че изявлението също недвусмислено сподели, че незнанието, непознаването на протокола, което тя има ", счита Дебора Бонети.

Защо българската аудитория се развълнува от тяхното искрено изявление?

" Друг е въпросът дали е искрено. Българската аудитория се вълнува от всичко, само че за сметка на това пък за малко. У нас нормално убийството трае 24 часа, двойно ликвидиране – 48 часа, рухване на държавно управление 1 седмица най-вече, а международна война евентуално ще е до месец. И това ще отмине ", показва проф. Петър Стоянович.

Според него слугинските истории постоянно ще се харесват повече от кралските. " Това е напълно обикновено. На всеки 300 години народът въстава, възпламенява палат, убива рубрика, изнасилва графинята, и това се води за някакъв откъслек от международната история. Нормално е, изключително във времената, в които живеем през днешния ден, в които всичко е на тезгяха, пред камерата, всеки може да се изрича по всеки въпрос, тъй като е еднообразно несръчен по всички ", прибавя проф. Петър Стоянович.

Снимка: Getty Images

" Българският народ е доста сърдечен народ, реагира там, където има страсти, по тази причина може би хваща сърцето на българина ", счита Кенуард Хил.

" Българите в Америка, най-малко тези, които проследявам в обществените медии, симпатизират много съществено на Меган или най-малко тези българи, с които аз поддържам връзка. Когато някой се оплаче от расизъм, това се приема съществено. Но може би трябваше да назове кой от кралското семейство си е разрешил тези расистки мнения. В общи линии, най-малко моите другари в Америка, се вслушват в това, което споделя Меган ", отбелязва Христофор Караджов.

" Събитията от последната седмица повдигат съществени въпроси като това какво ще се случи, когато кралицата към този момент я няма. Принц Чарлз, който е един от главните обвинени за тези расистки мнения, неговите рейтинги надалеч не могат да се приближат до тези на майка му. Някой ден ще бъде доста мъчно ", счита Дебора Бонети.

" Много хора по света си споделят: " Защо просто не прескочат Чарлз, който е възрастен и дискредитиран? ", първо поради историята с Даяна, в този момент поради историята с Меган. Но това въпреки всичко е монархия с ясна линия на наследници на престола. Не може просто да пропуснеш едно потомство, тъй като рейтингите не са положителни ", отбелязва кореспондентът Васил Христов.

Снимка: Getty Images

" Един извод, който всяка една от нашите баби и прабаби би направила, да го кажем с българските думи, че човек би трябвало да си взима момче или мома от сой. Както обичаше да споделя баба Ванга: " Всеки един женен или омъжен човек е към този момент нахапана пиперка ". Тоест, зад него има доста повече история, в сравнение с историята може да понесе ", споделя проф. Петър Стоянович.

" Мисля, че в кралското семейство имаше разнообразни хора, които желаеха да отговорят по разнообразни способи. Но кралицата победи. Тя се изрече сбито и доста дипломатично. Това беше допустимо най-краткото известие. Считам, че имаше доста, което се четеше сред редовете. Усещаше се гняв. Беше доста сдържана реакция, каквато сме привикнали да виждаме от кралицата. Но беше видно, че това не е задоволително ", разяснява Дебора Бонети във връзка на реакцията на кралицата след изявлението.

Според проф. Петър Стоянович доста скоро този фиктивен скандал, който се опита да повдигне други значими въпроси като сегрегация, като права на дами, на мъже, и прочие, да ги възпали по един неподобаващ метод.

" Вероятно ще се повдигат по един различен метод, само че съгласно мен тези двама халтураджии ще престанат да бъдат част от своята персонална, фамилна, уповавам се и от европейската история, защото сходни образци даже ние, в периферията на Европа нямаме особена потребност ", добавя историкът.

Затова и взехме решение да кръстим това издание на bTV Репортерите " Хари и Меган – зимата на тяхното неодобрение " – тъй като единствено времето ще покаже дали това изявление в Санта Барбара ще остане в историята единствено като един от доста сезони – като в инцидентен сериал. Или като Стайнбек и Шекспир. А след зимата постоянно идва пролетта, която отрупва короната на дърветата с цветове. И единствено времето ще покаже дали короната ще остане. И по какъв начин. Но тя, короната, остава. Поне до идващия сезон.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР