В началото на пленарното заседание председателстващият го Росен Желязков предложи

...
В началото на пленарното заседание председателстващият го Росен Желязков предложи
Коментари Харесай

Скандал в парламента за оръжията за Украйна и Шенген

В началото на пленарното съвещание председателстващият го Росен Желязков предложи като точка първа и втора в дневния ред да влязат план на решение за оказване на военна и военно-техническка поддръжка за Украйна с вносител Министерският съвет (МС) и Законопроект за одобрение на съглашението сред Министерството на защитата на България и Министерството на защитата на Украйна по отношение на безплатно даване на въоръжение, техника и муниции. " За " гласоподаваха 155 депутати, 46 бяха срещу. Обсъждането ще бъде на закрито съвещание, защото в приложението на всеки един от двата плана се съдържа класифицирана информация, изясни Желязков, съобщи Днес.бг.

Още през вчерашния ден министърът на защитата Димитър Стоянов сподели, че предлагането за военна и военна-техническа поддръжка на Украйна ще влезе в Народното събрание на закрито съвещание.

Включването на двете точки провокира острата реакция на " Българска социалистическа партия за България ", те желаеха прегласуване и възразиха против метода, по който двете тематики са били вкарани в дневния ред.

Коя е спешността, която Ви кара да включите в пленарната зала военната поддръжка за Украйна, възрази Борислав Гуцанов от " Българска социалистическа партия за България ". Превръщаме се в Генщаб на защитата, а не Народно заседание (НС) - това ли е най-важното нещо за страната ни, когато за Шенген имаме огромен проблем, попита той. Дори 24 часа не можете да работите за страната си, единственото нещо е да изпълнявате избрани поръчки, посочи представителят на левицата. Да го създадем по този начин, както се поставя - другата седмица, на закрито съвещание, а не силово да употребявате правилника и да го вкарате в дневния ред през днешния ден, предложи Гуцанов.

Няма смисъл да наритвате Народно събрание в петък сутринта със мощ, напън, жестоко налагане на точка, без да дадете опция да се разиска - без председателски съвет, поддържа го сътрудника му Георги Свиленски ( " Българска социалистическа партия за България " ). А безплатните учебници остават за в миналото в бъдеще време, уточни той. От името на парламентарната група Свиленски изиска 30 минути отмора преди прегласуването на дневния ред и съвещание на председателския съвет. Росен Желязков изясни, че спиране не може да даде сега, защото депутатите към този момент са в процедура на прегласуване.

Гуцанов прикани Желязков да премисли и да отдръпна точката от дневния ред. Последваха редица процедури от страна на левицата, депутатите й предлагаха други точки от седмичната стратегия, които не са разисквани досега, да минат преди всичко през днешния ден. Предложенията им бяха отхвърлени след гласоподаване и прегласуване.

Видяхте ли до каква степен стигнахме, Народно събрание да си анулира програмата поради точките за военната помощ, казахте, че за вас е най-важно да изпратите самолетите с оръжието за Украйна, лъсна лицето на " обединението на войната ", разяснява Георги Свиленски. Г-н Габровски (Николай) би трябвало още през днешния ден на върне мандата и да каже аз имам едно само изискване, да изпратя оръжие в Украйна, изиска представителят на социалистите.

Иван Ченчев изиска всички виновни институции, които имат отношение към тематиката, да участват при дебата по двете точки в пленарната зала, с цел да се се вземе осведомено решение. Затова той настоя президентът Радев да бъде поканен в Народно събрание.

Да не допускате безусловно безотговорни изказвания, че някой ще вкара България във война, да не допускате антиевропейска реторика - безусловно безконтролно държание, обърна се към председателстващия съвещанието Желязков ръководителят на парламентарната група на " Демократична България " Христо Иванов. Ако има " коалиция на войната ", разбирам, че желаете с " Възраждане " да се визиите за " коалиция на русский мир ", разяснява той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР