В началото на октомври тази година България се нареди за

...
В началото на октомври тази година България се нареди за
Коментари Харесай

България мечтае за първите системи за противовъздушна отбрана, а Израел и САЩ вече разработват Arrow-4

В началото на октомври тази година България се подреди за първи път измежду страни, които изрично заявиха желание за взаимна доставка на системи за противовъздушна защита. Това са Финландия и 14  членки на НАТО - Белгия,  България, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Словакия, Словения, Румъния и Англия.

Всички те към този момент са част от " Европейска самодейност за небесен щит ", която е създадена от Германия. Тя има за цел да сътвори европейска система за противовъздушна и противоракетна защита посредством взаимно придобиване на съоръжение за противовъздушна защита и ракети от европейските страни.
Военни специалисти са безапелационни, че самодейността ще укрепи интегрираната въздушна и противоракетна защита на НАТО, а включително и на България, която е измежду най-уязвимите.

Става дума за Противовъздушна отбрана системи от вида

" Arrow 3 " и " Пейтриът ",

които да бъдат доставени на страните подписали самодейността.
От 2017 година системата Arrow е главен сегмент от противоракетна защита на Израел. И до момента в който България занапред се надява да стане част от този щит, Съединени американски щати и Израел оповестиха, че стартират създаването на свръх осъвършенстватата система Arrow-4. Израелската организация за противоракетна защита (IMDO), която е част от Дирекцията за отбранителни проучвания и развиване (MAFAT) към Министерството на защитата, и американската Агенция за противоракетна защита (MDA) към този момент работят по плана, заяви Новата система ще бъде идващото потомство ендо-екзоатмосферен прехващач от групата на оръжейната система Arrow, която сега се състои от прехващачите Arrow-2 и Arrow-3.

Arrow-4 ще бъде съвременна, новаторска ракета-прехващач с усъвършенствани качества. Тя ще отговори на необятен набор от изменящи се закани в района и ще размени прехващачите Arrow-2 през идващите десетилетия. Проектът се управлява от IMDO и от MDA, като израелската държавна компания Israel Aerospace Industries (IAI) е главният реализатор по плана за създаване и произвеждане на системата и нейните прехващачи.

Министърът на защитата на Израел Бени Ганц съобщи: “С развиването на жизненоважни нападателни качества, отбранителните ни сили работят непрестанно и за отбрана на небето на Израел против балистични закани посредством развиването на многопластовата противоракетна защита. Разработката на Arrow-4 дружно с нашите американски сътрудници ще докара до софтуерен и действен скок напред, като ни приготви за бъдещото полесражение и за непрестанно зараждащите закани в Близкия изток и отвън него. Поздравявам Израелската организация за противоракетна защита, която отбелязва своята 30-та годишнина, както и американската Агенция за противоракетна защита и Israel Aerospace Industries, с помощта на които можем да защитим небето на Израел ”.

Директорът на американската Агенция за противовъздушна защита вицеадмирал Джон Хил разяснява: „ Arrow-4 е стратегия за съдействие сред MDA и IMDO, която демонстрира ангажираността на Съединени американски щати за подкрепяне на израелското държавно управление при усъвършенстването на качествата на националната противоракетна защита, с цел да пази Израел от зараждащи закани “.

Ръководителят на Израелската организация за противоракетна защита Моше Пател, съобщи: „ Започваме създаването на системата Arrow-4 в алегоричен миг – 30 години след войната в Персийския залив, която докара до основаването на IMDO и взаимната стратегия за ПРО с нашите американски сътрудници. През последните три десетилетия разработихме една от най-модерните системи за противоракетна защита в света, построена от 4 пласта с потвърдени качества. Тези качества непрестанно се усъвършенстват, с цел да отговорят на зараждащи закани. Arrow-4 ще има невиждани качества за прехващане, гарантиращи сигурността на Израел ”.

Генералният управител на IAI/MLM поделение, Якоб Галифат, добави:  „ Оръжейната система Arrow, която бе една от първите в света за прехващане на балистични ракети, ще бъде осъвременена със забележителна дарба, създадена от IAI под формата на прехващача Arrow-4. Прехващачът ще бъде най-усъвършенстваният от този тип в света и ще обезпечи нов пласт защита на Израел и жителите на страната ”.

Системата Arrow е главен детайл от многопластовата система за противоракетна защита на Израел. Тя включва усъвършенствани радарни системи, създадени и създадени от Elta, дъщерно сдружение на IAI. Тя включва  също BMC система, създадена от Elbit Systems, и Launch Array, включваща прехващачи, създадени от MLM (дъщерно сдружение на IAI). Arrow-2 е в употреба от 2000 година, като обезпечава ендо-екзоатмосферна отбрана. Eкзоатмосферна система за противоракетна защита Arrow-3 беше доставена за оперативна приложимост през 2017 година Тя служи като горен пласт на многопластовата система за противоракетна защита на Израел. В последните няколко години и двата прехващача бяха осъвременени и демонстрираха отлични качества по време на сполучливи проби, извършени в Израел и в Аляска (САЩ).
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР