В Министерски съвет подписаха договора за изграждането на вертикален газов

...
В Министерски съвет подписаха договора за изграждането на вертикален газов
Коментари Харесай

Подписаха два договора за реализацията на вертикален газов коридор

В Министерски съвет подписаха контракта за построяването на отвесен газов кулоар. Как ще наподобява реализацията му?

Целта на отвесния газов кулоар е да зарежда страните от Централна и Източна Европа със синьо гориво от Азербайджан и с доставки полутечен газ. Причината за неговата реализация е войната в Украйна и нарушените газови доставки, както и желанието на Киев да спре последният газопровод, който придвижва съветско синьо гориво на 1 януари 2025 година Поради тази причина се постанова разширение на газопреносната система на България. Днес бяха подписани два контракта за възлагане на социална поръчка с консорциум, в който главната роля е на " Главболгарстрой ", само че в него влизат четири американски компании. Стойността на плана е 485 млн. лв.. Първо ще се разшири газовата връзка с Гърция, което ще даде опция да пренасяме синьо гориво с 4,5 милиарда куб. м. дневно повече от настоящето. След това ще бъде разширена и газопреносната част в Северна България, което ще даде опция да увеличим преноса към Румъния с 30 милиарда куб. м дневно. Пусковият период е 1 януари 2026 година Целта е това да стане година по-рано.



" България е главен мотор, както знаете, на самодейността и бъдете сигурни, че ще бъде осъществено всичко, с цел да бъде механически гарантиран този план. Проектът дава опция, несъмнено, преди всичко за диверсификация, а диверсификацията е противоположното на взаимозависимост ", сподели Димитър Главчев, длъжностен министър-председател.

" Вертикалният газов кулоар, освен ще бъде стратегическа самодейност със значение за целия район, само че ще бъде инструмент за гарантиране на енергийната сигурност на един по-широк район и доказателство за това е нашата синергия и симбиоза с всички страни по трасето ", сподели Владимир Малинов, длъжностен министър на енергетиката.

" Разбирайки голямото значение на този план, който през днешния ден подписахме, ще подсигуряваме, че ще осъществим безусловно качествено и в най-краткия вероятен период този толкоз значим за района план ", съобщи Калин Пешов, ръководител на УС на строителна компания.



Вертикалният кулоар е стратегическа самодейност на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР