В началото на новата година изпитваме вълнуващо усещане за магия

...
В началото на новата година изпитваме вълнуващо усещане за магия
Коментари Харесай

Как да превърнем в реалност новогодишните пожелания

В началото на новата година изпитваме вълнуващо чувство за магия - следва ни нещо ново, а остарялото си е отишло. Усещате ли какъв брой облекчение изпитваме от това, че животът ни дава опция да се разделим с това, което към този момент не желаеме да носим и претърпяваме? Чувстваме лекост и вяра от тази концепция - да оставим нещо, което ни тежи (спъва, натоварва, пречи) някъде, (например в остарялата година) и да си пожелаем нещо ново и прелестно отсега нататък, в новата година. Заедно с подаръците, които си подаряваме в края на остарялата и началото на новата година, изричаме и пожелания. Добавяме и думите, тъй като те имат силата да въодушевяват, облекчават, дават вяра, лекуват, случват.

Често хората ме питат има ли метод да сбъднем всичките си стремежи, да изживеем всичките си фантазии. Аз им давам отговор по този начин: “Всичките едновременно - надали. Но съм опитвала и ми се е получавало да осъществя няколко една след друга ”. Ако и вие се интересувате по какъв начин съм съумяла да го реализира - значи тази публикация е за вас, в нея ще ви опиша по какъв начин.

Първата част от отговора звучи по този начин: “С труд, организация, дисциплинираност и... отнемане ”. Като пиша това, имам поради следното - когато избера нещо и му споделям: “Да! ”, в това време споделям “Не! ” на друго нещо, т.е. отхвърлям се, отнемам се от него. Например, с цел да напиша тази публикация (и да реализирам тийнейджърската си фантазия да пиша публикации като психолог), аз съм се отказала от нещо друго (почивка, среща с другар, разходка, сън). Споменавам го при започване на публикацията, тъй като постоянно забравяме, че това е действителността на живота - не можем да имаме всичко едновременно. Не можем през целия си живот да бъдем в ролята на деца и да повтаряме: “Искам, желая, желая. Дай ми!!! ”. Можем обаче да бъдем възрастни и да сбъдваме фантазиите си.

И по този начин - по какъв начин да назовем годината и по какъв начин да превърнем в действителност това, което си пожелаваме? Време е да поговорим за магичното.

Според някои култури, първите дни на януари носят необикновен енергиен заряд. Неслучайно тъкмо тогава си пожелаваме това, което желаеме да ни се случи. В тези дни има задоволително сила думите ни да добият мощ и да се трансфорат в действителност. За да се случи това, което желаеме, на думите си можем да помогнем с дейности - ето какви.

В последните години постоянно се приказва за колаж на желанията,

постер на фантазиите, или карта визуализация. Как се вършат те и в действителност ли работят? В годините на практиката си, аз постоянно съм употребила и употребявам тази техника (дейност, практика), тъй като съм забелязала, че дава резултат. За какво приказвам? Говоря за една приятна активност, която всеки от нас може да подари на себе си и посредством която може да си пожелае това, което желае, и то да стане факт. Ето стъпките една след друга:

1. Важно е да отделим време - задоволително дълго (5-6 часа), с цел да се насладим на процеса, да потънем в него и да пресъздаваме в мозъка си това, което желаеме да ни се случи, да завибрираме на неговата периодичност. Психологията споделя, че нищо не се е появило в действителността, преди първо да се зароди във въображението.

2. Създаваме си въодушевление и атмосфера (музика, свещи, танци, спрян тон на телефона), с цел да вдигнем вибрацията си и да създадем сила за случване на мечтаното.

3. Вземаме лист и химикал и отговаряме почтено на следните въпроси: “Какви са моите триумфи през миналата година. На какво ме научиха те? Кои са моите неуспехи през миналата година? На какво ме научиха те? Кое беше най-важното, което научих през миналата година? ”. Отделяме не повече от 30 минути.

4. Назоваваме това, което желаеме да ни се случи през актуалната година. Определяме областите от живота и ролята, която (ще) имаме - да вземем за пример: кариера като психолог; семейство, партньор; творчество, писател; грижа за себе си, персонална терапия, клиент.

5. Определяме своите запаси, да вземем за пример: доверие, реципрочност, обич, почтеност, ентусиазъм, творчество, хубост, придвижване, приемане, смях, наслада, непримиримост, дисциплинираност, отговорност и така нататък

6. Избираме фокус за идната година. Например: основаване на семейство. Това значи, че ще се концентрирам върху това да избера сътрудник, да бъда в ролята на жена, с цел да стана брачна половинка и майка.

7. Набелязваме първите три стъпки, които ще предприемем в тази посока.

8. Задаваме си въпросите: “Кое е това, което стои сред мен и моята фантазия? ”, “Как да изляза от клопката на страховете си? ” и им отговаряме искрено.

9. Намираме фотоси от списания, които изобразяват това, което желаеме. Изрязваме ги, подреждаме ги и ги лепим на картон. (Когато сме подготвени, слагаме постера някъде, където да го виждаме всеки ден. През актуалната година всякога, когато го гледаме, ще си представяме по какъв начин фантазията ни се случва, по какъв начин я живеем, какви усеща изпитваме, по какъв начин изглеждаме и т.н.).

10. Думите са доста значими. Подбираме ги по този начин, че да показват в действителност това, което желаеме (не това, което не искаме). Пишем ги като утвърждения върху постера, в настоящо време, да вземем за пример: “Аз съм харизматична, женствена, мечтана жена. Моят мъж ми е задоволителен. Любовта ни е взаимна. Ние се обичаме и поддържаме. Грижим се един за различен. Отивам на екскурзия в Дубровник. Шофирам на драго сърце, релаксирам и се любувам на природата и забележителностите. Почивам и се развличам. Домът ми е комфортен. Развивам персоналната си процедура, одобрявам се като отличен експерт. И тъй наречените ”.

11. Има карти на фантазиите, които не се извършват до дъно. Причината е, че това, което желаеме, не всеки път може да се съвмести. Например, в случай че аз през актуалната година желая да забременея и родя дете, и по едно и също време с това да се развъртвам в кариерата, да създавам персоналната си процедура - това няма по какъв начин да се случи по едно и също време. За едната ми фантазия е нужна една моя сила и дейности (да бъда мека, нежна, женствена, да се отворя, да приема, да задържа, да съм спокойна, притихнала, вглъбена навътре), а, с цел да осъществявам другата си фантазия, би трябвало да съм дейна, действена, енергична, дори нападателна - да надупчвам, да предизвиквам внимание, да го арестувам, да го спечелвам, да работя интензивно, да имам по-малко свободно време, да почивам по-малко. Мога да правя и двете действия по едно и също време, само че едната няма да се случи.

12. Постерът е подготвен. В средата залепваме своя фотография и пишем: “Това или нещо по-добро да ми се случи сигурно ”. Всеки ден отделяме време, с цел да гледаме колажа и да пресъздаваме фантазията си като към този момент случила се.

Как се случва магията? Тя се състои в това да повярваме, че можем да сътворим живота, които желаеме. Не ни е нужна вълшебна пръчица и думите “фокус-мокус ”, нужни са ни фокус и дейности.

С благопожелание за година на сбъднати фантазии -
Борянка БОРИСОВА, психолог
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР