В началото на миналата година Shell Exploration & Development приключи

...
В началото на миналата година Shell Exploration & Development приключи
Коментари Харесай

Shell подготвя сондаж за нефт и газ в южната част на Черно море

В началото на предходната година Shell Exploration & Development завърши 2D и 3D сеизмичните изследвания в блок " Хан Кубрат "

© Shell Още по тематиката
ExxonMobil и OMV Petrom плануват да добиват по 6 милиарда куб. м газ годишно в румънската част на Черно море

Благодарение на създаването на морските находища страната може да удвои добивите си до 2025 година
21 фев 2018
Total приготвя трети изследователски сондаж в Черно море

Разглежданите три евентуални площадки се намират на над 100 км от Варна
20 дек 2017
Shell стартира изследването за петрол и газ в " Силистар "

По-напредналото търсене в прилежащия турски блок в Черно море носи оптимизъм
28 фев 2017 Shell Exploration & Development, която търси и изследва за петрол и газ в блок " Хан Кубрат " в дълбоките води на Черно море, приготвя първия си изследователски сондаж. Това излиза наяве от съобщение за капиталово предложение, което компанията е изпратила до министъра на околната среда и водите.

Решението да се направи сондаж е добър сигнал, че завършилите при започване на предходната година сеизмични изследвания са дали позитивен резултат. На този стадий обаче към момента е рано да се каже дали на мястото има въглеводороди, чийто рандеман може да е стопански преференциален.

Предложението

Блокът " Хан Кубрат " (преди прочут като " Силистар " ) се намира в южната част на българските териториални води и е с обща повърхност от близо 7 хиляди кв.м. Някои крайбрежни елементи от него обаче са изключени от изследванията, защото са наоколо до " Натура ".

Предложението на компанията в този момент е да извърши изследователски сондаж в блока. Предвижда се площадката да е на към 60 км от брега, където водата е с дълбочина 1200-1500 м. Очаква се работната стратегия да продължи сред 70 и 90 дни в интервала от септември 2018 до края на 2019 година

За изследването ще се употребява стандартна технология за офшорно сондиране. Тъй като интервенциите ще се правят в намерено море, няма да бъдат изграждани пътища или инфраструктура. Компанията планува да употребява съществуващи уреди в локалните пристанища и летища - най-вероятно в региона на Варна, само че като опция се преглежда и пристанище Бургас.

Проучванията

Извършването на сондажа е включено в годишния работен проект на компанията за 2018 година, откакто предходната година завършиха сеизмичното изследване и анализът на данните. По контракт Shell Exploration & Development, която е дъщерна на Royal Dutch Shell, не е задължена да прави сондаж. Подобна интервенция коства над 100 млн. $ и се подхваща единствено в случай че сеизмичните данни дават съображение за това. По контракт Shell Exploration & Development би трябвало да влага 18.6 млн. евро в 2D и 3D сеизмични изследвания и в ограничения за запазване. Отделно компанията заплати и бонус на страната от 4.9 млн. евро. Договорът й е петгодишен до 2021 година с алтернатива за удължение. Компанията държи правата за изследване и в прилежащия блок в турски води, където още преди три години беше изработен сполучлив сондаж.

На север

В края на предходната година френската енергийна компания Total, която дружно с Repsol и OMV държи правата за изследване в блок " Хан Аспарух " в северната част на Черно море, разгласи, че приготвя трети изследователски сондаж. Първият беше изработен през 2016 година и сподели ресурси на петрол. Вторият сондаж трябваше да завърши при започване на тази година и въз основата на данните от него да се дефинира точната площадка на третия.

" Хан Аспарух " е към два пъти по-голям от " Хан Кубрат " като повърхност. На север от него в румънски води се намира блок " Нептун ", където към този момент се възнамерява рандеман. Миналия месец американската компания ExxonMobil и румънската OMV Petrom, които работят там, оповестиха, че от 2020-2021 година ще стартират произвеждане на 6 милиарда куб.м газ годишно от блока.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР