В началото на месеца съвсем между другото изтече новината, че

...
В началото на месеца съвсем между другото изтече новината, че
Коментари Харесай

Войска с прекършен гръбнак

В началото на месеца напълно апропо изтече новината, че тръжната комисия за бронираните машини в действителност няма да излъчи един победител, а... двама

© Цветелина Белутова Неочаквано острата изразителност на командира на Сухопътни войски е знак, че към модернизацията на армията се задават още проблеми. Една от известните сентенции във военното изкуство гласи: " Никоя територия не е завоювана, до момента в който там не стъпи войнишки крайник. " Това бе образно демонстрирано при последните акции на световната суперсила Съединени американски щати в Афганистан, Ирак и Сирия. Колкото и крилати ракети да бяха изстрелвани, колкото и модерните самолети да засипваха вражеските позиции с умни (и не чак толкова) муниции, колкото и дронове да нанасяха хирургически удари, салдото на силите не се променяше, до момента в който на терен не отиде пехотата, с цел да свърши " черната работа ". Дори в епохата на " умните " бомби и кибероперациите, сухопътните войски си остават " гръбнакът " на всяка една войска.

Гореописаното важи с още по-голяма мощ за не толкоз съвременна войска, каквато за жал е българската. Именно пехотата е онази част от въоръжените ни сили, която взе участие в действителни интервенции зад граница, надлежно би трябвало да е добре предпазена и да дава отговор на стандартите на НАТО. Въпреки това политическото управление на страната от години оставят отвън целите си преоборудването й с надеждна и съответна на действителностите бойна техника.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Секси " ли е да си пехотинец

За страдание през последните няколко дни получаваме следващата порция косвени индикации, че обещаното въоръжаване на сухопътните войски с нов западни бронирани машини за съвсем 1.5 милиарда лева още веднъж може да се окаже в режим на изчакване.

Първата " алена лампа " беше импортираният в Народното събрание закон за държавния бюджет за 2020 година Въпреки досегашните политически задължения от страна на ръководещите, че планът за пехотата ще бъде финализиран следващата година, в плана за нормативен акт пари за тази цел не попадат. Единственият ясно написан капиталов разход за защита е сумата от 100 млн. лева за възстановяване на авиобаза " Граф Игнатиево " за потребление на изтребителите F-16.

Следващият обезпокоителен сигнал беше едномесечното отсрочване периода за подаване на обвързващи предложения (RfP) от страна на четирите финалиста в наддаването: ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics European Land Systems – MOWAG (САЩ/Швейцария). Първоначално те трябваше да подават своите документи до 20 ноември, само че военното министерство изтегли финалната дата на 16 декември.

В началото на месеца пък напълно апропо изтече новината, че тръжната комисия в действителност няма да излъчи един победител, а... два. " Оптимистичната ми прогноза е доникъде на февруари офертите да бъдат оценени и да преминем към втория стадий на оценката. На втория стадий от двата определени изпълнителя ще се изиска да показват най-малко главната машина и някои от системите, които да бъдат тествани дали покриват качествата, които са декларирани от компаниите ", разяснява командирът на Сухопътни войски и някогашен шеф на Специалните сили ген.-майор Михаил Попов пред otbrana.com. Или, казано с други думи - в края на зимата (ако няма забавяния) ще започват нови, този път полеви тествания. Така че до започване на финални договаряния с определения любимец на доктрина може да се стигне не по-рано от началото на лятото.

Интересната детайлност тук е, че по информация на " Капитал " бойните машини ще бъдат подложени на проби, правени по времето на " Варшавския контракт " за БМП-1 и които закономерно са със занижени условия. Това евентуално ще направи полевите тествания по-скоро официални, ще разреши на всички компании безпроблемно да ги преминат и по този начин ще бъдат подтиквани тези участници, които употребяват най-евтината техника и надлежно предложат най-ниската цена. Това обаче евентуално излага на риск живота на българските военнослужещи, в случай че попаднат в бойни дейности против съперник, употребяващ технологии от 21-ви век.

Косвените знаци, че нещата не отиват към оптимистичния сюжет, обаче продължиха да идват и през миналата седмица. Същият този ген. Попов, който при започване на месеца показваше сдържан оптимизъм, произнесе във вторник изненадващо остра и сериозна тирада във връзка професионалния празник на пехотата. В някаква степен тя наподобяваше речта на президента Румен Радев, преди да хвърли оставка като шеф на авиацията. " Когато чаках високотехнологично обновяване на Сухопътни войски в средата на годината, виждах светлина в тунела. Оказа се, че светлина имаше, само че не беше тази, която чакахме. И в този момент отново сме в тунела, светим си с газения фенер и се надяваме ", разгласи той пред политици и офицери във Военна академия. И добави: " Надеждата на Сухопътни войски е като котката – с девет живота. Дано да ни стигнат, че не останаха доста. "

" На изсъхнало " ли са Сухопътните войски

Острият звук на генерала евентуално има връзка с неофициалната информация, която бе доказана пред " Капитал " от няколко самостоятелни източника, че планът за 150-те бронирани бойни машини евентуално ще претърпи следващо отсрочване след 16 декември. Един от доста евентуалните сюжети, които хората от отбранителния отрасъл разясняват, е, че и четирите участника в конкуренцията ще създадат предложения, надвишаващи пределната сума от 1.46 милиарда лева Причината съгласно източници на " Капитал " е, че военното министерство е вкарало в заданието всевъзможни неща и екзотични екстри (например картечница със " руски " вид боеприпаси), като най-оскъпяваща е била частта за комуникационно-информационните системи. Няколко самостоятелни източника настояват, че заданието е написано по този начин, че в последна сметка връзките да доставяни от щатската компания " Харис ", чийто локален представител " Електро Прогрес " е благосъстоятелност на известния предприемач и някогашен ръководещ сътрудник в " Икуест " Георги Крумов.

Оттук нататък отбранителното ведомство ще има няколко разновидността за деяние, всеки от които е обвързван с процедурно закъснение и/или целеустремено " туптене на топката ". Военното министерство би могло да изиска увеличение на бюджета (което изисква ново гласоподаване в парламента) и рестартиране на процедурата, орязване на по-амбициозните условия в RfP документите и/или пък допускане на още компании. Последното би удовлетворило митингите на турската OTOKAR, италианската IVECO и щатската Textron, които не бяха включени в " късия лист " за присъединяване, както и на мистериозната американска The Armored Group (TAG), която изненадващо се самопредложи в края на септември, макар че процедурата към този момент беше в напреднал етап.

Made in USA

Тук е мястото да се означи един основен подробност - в сегашния пай лист от евентуални реализатори на плана не участва 100% американска компания. Дори General Dynamics Land Systems (GDELS), която дружно с финландската Patria сега минава за любимец, в действителност е европейско поделение на мултинационална корпорация с преобладаващо щатско присъединяване. Показателно е, че GDELS досега не е получавала директна и нееднозначна поддръжка от посолството на Съединени американски щати у нас по метода, по който това се случваше при покупката на изтребителите F-16.

В този подтекст е значимо да се наблюдава по какъв начин ще протече визитата на премиера Бойко Борисов във Вашингтон в края на месеца и срещата му с щатския президент Доналд Тръмп. Ако по време на диалозите въпросът с модернизацията на българските сухопътни войски бъде директно обиден, актуалната процедура надали ще продължи без присъединяване на чисто американска отбранителна компания. Което евентуално ще върне плана в изходната му точка.

След всичко това горчивият и ядосан звук на пехотинец номер едно ген. Михаил Попов е някак си законосъобразен и оневинен. " Чувал съм, че ние сме гръбнакът на българската войска. Но по кое време се грижим за него? Когато стане късно. Сухопътни войски сме първи по извършени учения, по участници в тях, първи сме по присъединяване в задачи, първи сме при оказване помощ на популацията. В другите области, изключително свързани с финансирането, постоянно не може да се класираме даже в челната тройка ", метафорично заключи обстановката генералът. И с нетипична искреност отсече: " Това е може би тъй като не сме атрактивни. Може би тъй като не мога да върша вятър на този или оня. Може би повода е, че не пълня ушите на хората, че сме най-важни, най-ценни, най-най. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР