В началото на месец май 2023 година Европейската комисия (ЕК)

...
В началото на месец май 2023 година Европейската комисия (ЕК)
Коментари Харесай

Въвеждат по-строги правила за шофьорските книжки в ЕС

В началото на месец май 2023 година Европейската комисия (ЕК) показа проекти за промяна на шофьорските книжки. С нея се чака доста правила да станат годни за целия Европейски Съюз - да вземем за пример шофирането с компаньон за млади водачи, което към този момент не е разрешено на всички места в Общността. Освен това хората над 70-годишна възраст ще би трябвало постоянно да минават през шофьорски проби, обяснява в своя обява немската обществено-правна медия АРД, предава " 24 часа ".
Прочетете още
Сега по тематиката се изрече и транспортната комисия на Европейския парламент. От нея идва настояването за още промени и по-кокретно- за " фрапантно по-строги правила ", каквито не са били планувани от проектозакона на Европейска комисия.

По-строги правила за млади и възрастни водачи

Така да вземем за пример транспортната комисия предлага младите водачи да могат да карат с най-много 90 км/ч. Освен това да им бъде неразрешено да карат нощем. Българският парламент одобри такава смяна в Закона за придвижване по пътищата неотдавна - тя включва възбрана за ръководство на автомобил от млад водач сред 22 и 6 часа сутринта.

Друга концепция на европейската транспортна комисия е след 60-годишна възраст шофьорската брошура да бъде годна 7 години, вместо 10. И водачите над 60 да се явяват на изпити на всеки 7 години.

Според Карима Дели, председателката на транспортната комисия към Екологичен потенциал, е значимо да има промени освен във връзка с автомобилния трафик, само че и да се обезпечи сигурността на тези, които са най-заплашени от катастрофи на пътя - да вземем за пример велосипедистите. Според Дели, която е от Зелените, шофьорските курсове би трябвало да имат устременост и към това, показва АРД. " Все още има прекалено много опасности, свързани с напредването до работа с велосипед. Или пък с това да оставиш децата си сами да карат велосипед до учебно заведение ", изяснява Дели пред немската обществено-правна медия. Новата промяна ще обърне внимание и на този въпрос.

Някои политици насочиха рецензии към някои от новите оферти. Ян-Кристоф Ойтиен предизвестява да вземем за пример, че концепцията за разнообразни шофьорски книжки за SUV колите е проблематична. Хората, които желаят да ръководят коли, които са по-тежки от 1800 кг, ще би трябвало да се снабдят с обособена шофьорска брошура, наречена " В+ ". Тя ще може да се получава едвам след 21-годишна възраст, коментира АРД.

Германският евродепутат Йенс Гизеке назовава новите оферти неуместни. " Намирам за изключително рисковано предлагането инструкторите по кормуване да бъдат задължени да демонстрират други възможности на автомобила, а точно пътуването с трен и рейс. Честно казано, това е надалеч от всякаква действителност ", споделя Гизеке.

Предложенията няма да подобрят сигурността на пътя?

Томас Руднер, член на транспортната комисия на Европейския парламент, също има запаси към предложенията: " Зелените оферти няма да имат необикновен резултат за повишение на пътната сигурност. " Според него също така не може всички водачи над 60 години да се поставят под общ знаменател и да се твърди, че всички те съставляват риск за сигурността. Той е уверен, че европейците няма да посрещнат добре концепцията за седемгодишната годност на шофьорската брошура за над 60-годишните.

През идващите седмици в Екологичен потенциал ще се обсъдят и други хрумвания за промяна на шофьорските книжки. Законодателният развой към момента е в начален етап. Надали всички оферти за забрани и останалите хрумвания ще останат в законопроекта.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР