В началото на лятото много хора забелязват, че с покачването

...
В началото на лятото много хора забелязват, че с покачването
Коментари Харесай

Как да се предпазим от пърхот през лятото?

В началото на лятото доста хора виждат, че с покачването на температурите признаците на пърхот се ускоряват.

Истината е, че пърхотът е целогодишен проблем за тези, които страдат от него. Топлото време не го предизвиква единствено по себе си, само че през летните месеци има редица фактори, които могат да влошат признаците, в това число нараснали температури и мокрота – идеална среда за размножаване на причинителя на пърхот, щедро потене, носене на вързана коса и други

 Как да се предпазим от пърхот през лятото?

Днес ще си поговорим повече за това постоянно срещано кожно положение, което въпреки и да не е рисково и заразно и в множеството случаи даже не е изключително мъчително, може да бъде сериозен източник на дискомфорт. Пърхотът, сходно на доста кожни болести, може да докара до ниско самочувствие, възприятие на стеснение и понижено предпочитание за обществено другарство.

Наш посетител по тематиката е Д-р Валерия Матеева, експерт по кожни и венерически заболявания с процедура в университетска клиника и в персонален офис, член на Българското дерматологично сдружение, Европейската академия по дерматология и венерология и Международното сдружение по дерматопатология. Д-р Матеева даде особено изявление за missbloom.bg, с цел да ни опише повече за аргументите за поява на пърхот, рисковите фактори свързани с него, признаци и способи за справяне с казуса.

 Как да се предпазим от пърхот през лятото?

Ето какво показа с нас доктор Валерия Матеева:

Д-р Матеева, можете ли да обясните какво съставлява пърхотът?

Себорейният дерматит на скалпа, именуван още пърхот, е извънредно постоянно срещано положение, което е част от деянията на така наречен себорея. Себореята може да засегне освен скалпа, само че и зоната към веждите, назо-лабиалните гънки, гърдите и гениталиите. Пърхотът е най-честата изява на себореята и от него страдат над 50% от хората в даден интервал от своя живот. Първите признаци нормално са при започване на пубертета или на към 50-годишна възраст, като мъжете са по-често наранени от дамите.

На какво се дължи пърхотът?

Промените по скалпа се дължат на съчетанието на:

  • избрана наследствено обусловена предиспозиция (склонност за развиване на пърхот);
  •  състав на мазнината на скалпа;
  •  хормони;
  •  поселване с гъбички от типа Malassezia.

Обикновено себореята е най-често срещана измежду младежите в пубертета, което се дължи на интензивната секреция на себум (секрета на мастните жлези) и високата хормонална интензивност през този интервал от живота. Водещо значение за несъразмерната продукция на себум имат мъжките полови хормони (андрогените), с което се изяснява и по-високата периодичност на себорейни положения при мъжете. Хормоните на напрежението (вкл. кортизол) също утежняват себореята.

Malassezia furfur е гъбичка, която е част от естествената флора в себорейните области и се храни със секрета на мастните жлези. При избран състав на себума обаче, тя се развъжда и отделя по-голямо количество отпадни артикули – мастни киселини, които имат непосредствено дразнещо деяние върху кожата на скалпа и водят до инфектиране и нарушение на кожната преграда. Когато към тези промени се добави и имунният отговор на организма към гъбата, цикълът на инфектиране на кожата на скалпа (дерматит) се поддържа непрестанно деен и скалпът страда.

 Как да се предпазим от пърхот през лятото?

Как се демонстрира себореята на скалпа?

Най-леките признаци на себорея се изявяват със зачервяване на кожата на скалпа, омазняване и обособяване на люспички (сквами). В множеството случаи всичко това е съпроводено от сърбеж. При по-тежките форми тези признаци са по-интензивни, сквамите са мазни и едри и е нужна консултация със специалист-дерматолог, с цел да бъдат те разграничени от други дерматологични болести, в това число и от псориазис на скалпа.

Как се повлиява пърхотът?

Нека не забравяме, че пърхотът по предписание визира младежи и такива на междинна възраст, които поддържат връзка интензивно, вършат кариера и основават връзки. Поради този факт, цялостният надзор над пърхота е извънредно значим, тъй като се визира забележимата при общественото другарство кожа на скалпа и това може да докара до влошено самочувствие, тревога и намалено качество на живот.

Продуктите срещу пърхот са основани, с цел да:

  • отстранен залющването на скалпа;
  • понижат секрецията на себум от мастните жлези;
  • потушат възпалението;
  • понижат броя на живеещите по скалпа гъбички (Malassezia furfur).

За сполучливо отнасяне на пърхота в домашни условия и без нужда от консултация със експерт кожен лекар, мога да препоръчам потреблението на козметиката на Head & Shoulders. Специалната съставна част включена във формулата на продуктите – пироктон оламин – има потвърдено противогъбично деяние против Malassezia furfur и в допълнение понижава косопада, като подтиква косъма да влезе във фаза на напредък и да се уплътни. И не на последно място, не забравяйте да извършите консултация със експерт кожен лекар, в случай че признаците на пърхот не отшумят.

 Как да се предпазим от пърхот през лятото?

Отличен избор за топлите месеци са шампоаните срещу пърхот Menthol и Supreme Strength. Menthol ще донесе в допълнение облекчение на сърбежа и дискомфорта в зоната на скалпа с екстра охлаждащия си резултат, а нежната формула на Supreme Strength с арганово масло и бамбук ще ви поглези с нежна грижа вкъщи.

 Как да се предпазим от пърхот през лятото?

При постоянна приложимост продуктите на Head & Shoulders понижават до 100% следите от пърхот, като в това време способстват за повишение еластичността на косата. Нежните им формули спомагат за понижаване на породения от пърхот косопад и способстват за подхранена коса от корена до върха. За да стъпим уверени в летните месеци.

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР