В началото на 70-те години на миналия век ЦРУ построява

...
В началото на 70-те години на миналия век ЦРУ построява
Коментари Харесай

САЩ: Как изтичане на информация от военното разузнаване може да навреди на сигурността?

В началото на 70-те години на предишния век Централно разузнавателно управление на САЩ построява великански транспортен съд , наименуван „ Hughes Glomar Explorer “ , с цел да извади потънала руска подводница от дъното на Тихия океан, съгласно разкритата история на американската разследваща организация. След време обаче комплицираната история, показана от Централно разузнавателно управление на САЩ,  че корабът е издигнат, с цел да добива манганови конкреции от океанските дълбини, стартира да се разплита след обява в „ Los Angeles Times “ от февруари 1975 година, което в последна сметка принуждава организацията да се откаже от плана .

Изправянето пред съда по-рано през днешния ден на Джак Тейшейра , 21-годишен член на Националната въздушна армия на Съединени американски щати, упрекнат в непозволено издание на строго секретни военни разследващи документи в интернет, съживи въпросите дали приключването на информация вреди на сигурността на Съединени американски щати в случаи, които не са толкоз ясни, колкото този, обвързван с кораба „ Hughes Glomar Explorer “. Доказването на изказванието, че приключването на информация, без значение дали става въпрос за индивидуален списък от данни или за цялостен куп документи, е навредило на държавното управление на Съединени американски щати, е мъчно , като се има поради, че самите вътрешни оценки се пазят в загадка . Анализатори обаче считат, че вредите могат да бъдат трагични .

Четири вида вреди

Марк Заид , юрист по въпросите на националната сигурност във Вашингтон, разказва четири вида евентуални вреди . Те включват откриване на самата информация (като да вземем за пример местоположението на военните сили); източник или способ на събиране (което може да заплаши лицето или потока от информация); самите обстоятелства, които са в полза на Съединени американски щати (което може да помогне на съперниците да разпознават и употребяват по този начин наречените „ катализатори “ на САЩ); и общественото откриване (което може да злепостави или предизвика други страни, в това число съюзници).

Според юриста един подобен скандал постоянно има дипломатически последици . Във вторник президентът на Мексико упрекна Пентагона в шпионаж, откакто вестник “ Washington Post “ заяви за явно напрежение сред армията и флота на Мексико, и съобщи, че ще стартира да засекретява информацията от въоръжените сили, с цел да отбрани националната сигурност на своята страна.  Друг образец за това е публикуването на американски дипломатически и военни документи в Wikileaks, почнало през 2010 година, което способства за това двама американски посланици да изгубят назначенията си. През 2011 година посланикът на Съединени американски щати в Мексико подаде оставка, откакто се появиха обществено негови рецензии към мексиканските управляващи за неналичието на съгласуваност против водачите на наркокартелите, а Еквадор освободи от служба американския дипломат поради телеграми за хипотетична корупция в полицията.

Все отново, би трябвало да се има поради, че на процедура е невероятно външни лица да създадат цялостна оценка на вредите от приключване на информация , защото самите вътрешни оценки са класифицирани , с цел да се избегне по-нататъшно откриване.

В случая с кораба „ Hughes Glomar Explorer “, който е издигнат за стотици милиони долари и е бил употребен за възвръщаме единствено на част от руската подводница, откакто прикритието му е било разкрито, не е бил потребен за Централно разузнавателно управление на САЩ. В последна сметка плавателният съд е бил употребен за дълбоководни петролни сондажи, а през 2015 година е очакван за бракуване.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР