В началото на 20-тата си година на пазарa bTV направи

...
В началото на 20-тата си година на пазарa bTV направи
Коментари Харесай

Флориан Скала: Бъдещето на телевизията е светло, променят се само навиците на гледане

В началото на 20-тата си година на пазарa bTV направи забележителна инвестиция в ново студио, несъмнено също като най-мащабния софтуерен план в историята на медиата. За основния изпълнителен шеф на bTV Media Group Флориан Скала това е разумна стъпка за малкия екран, която е явен водач в новините и настоящите излъчвания.

„ Беше елементарно да вземем решение за плана. Искаме да дадем на екипа ни среда, в която да развиват новинарското наличие по още по-интерактивен и динамичен метод, да го показват още по-добре на публиката “, показа той в предаването „ 120 минути “ през вчерашния ден.

В студиото на Светослав Иванов, Скала разяснява трендовете на пазара на наличие, в това число бизнес модела, в който медиите изоставят линейната телевизия и се насочват към платени услуги. Според него обаче колосите в стрийминг и ОТТ услугите, като Netflix, Amazon и други, въпреки да са плодотворни за развиването на платени платформи на по-малки пазари като българския, не биха могли да заменят политематичната телевизия. Една от аргументите е, че се концентрират главно върху филми и сериали.

„ Ценното, силата на всяка телевизия като нашата, е локалното наличие, освен българските излъчвания и продукции, само че най-много новините и настоящите стратегии “, разяснява Скала.

Според него бъдещето на малкия екран е ярко, доверието е високо, като единствено навиците на гледане се трансформират - хората ще наблюдават ТВ наличието с изключение на на дребния екран, и на компютъра, смарт телефона и други мобилни устройства.

„ Нашият фокус и насочна точка е наличието - и по какъв начин то се разпределя на другите канали. Ако сте пропуснали предаване по малкия екран при линейното лъчение, можете да наваксате по bTVPlus.bg, да вземем за пример. Ако някой желае да изгледа още веднъж вашия „ Коментар на водещия “ от предходната седмица, също може да го направи на уеб страницата, може да го разяснява в обществените мрежи и така нататък Но въпреки всичко, освен в България, малкия екран е най-силна и се радва на най-високо равнище на публично доверие “, сподели той и цитира неотдавнашен отчет на Eurodata, съгласно който времето, прекарано пред тв приемника дневно в Европа, е приблизително към 3 часа, в България и повече. Това време се е нараснало през последните 25 години.

Работата на медиите обаче, съгласно него, не става по-лесна.

„ Не единствено тук, на локално ниво, само че и в международен мащаб сме изправени пред феномена „ подправени вести “. Това е проблем и мисля, че се оправяме с него по верния метод, като предлагаме надеждна, безпристрастна, уравновесена и професионална публицистика. За феновете е значимо да могат да разграничават на какъв тип наличие и на какви източници може да се доверят и кое би могло да бъде подправена вест “, означи шефът на bTV Media Group

Според него медийната среда се образува от всички играчи на пазара, като някои от тях може да работят с лимитирани запаси, а в други може да има интервенция на редакторско равнище.

„ Това, несъмнено, разгневява журналистическата колегия. Но аз доста се веселя, че ние сме значимо изключение и се гордея с екипа ни и с това, което виждаме на екрана всеки ден. Надявам се да вдъхновявате и бъдещите генерации публицисти, които по-нататък ще се причислят към нас “, сподели той.

Флориан Скала следи пазара в нашия район от години. Преди да оглави bTV Media Group в края на 2016-а, няколко години работи като шеф „ Продажби “ в Markiza Group в Словакия - също част от компанията-майка на bTV Media Group - CME. Преди това в продължение на 10 години заема разнообразни управителни позиции в групата на RTL в родната му страна Австрия.

Счита се за европейски жител, мисли без граници и в никакъв случай не съпоставя страните. „ Ако се погледнат пазарите - нашата медийна промишленост и този бизнес като цяло се придържат към избрани общи стандарти, правила и правила. Но въпреки това - да, пазарите са почти идентични, само че по едно и също време и напълно разнообразни “, споделя той. Флориан Скала счита българския ТВ пазар за доста прелъстителен и мощен, дружно с онлайн пазара, който бележи растеж. „ Перспективите са доста позитивни. Имаме опцията да приспособяваме международни шлагери, излъчвания и поредици, които са доста атрактивни за публиката. Телевизията е сполучлива и измежду феновете, и на рекламния пазар. Доверието от страна на рекламодателите е един от главните стълбове на бизнес модела ни. Така че сме доста положително настроени “, сподели той. Следващите стъпки за bTV са свързани с повече локални излъчвания, както и с онлайн наличие - спомагателна видео продукция за цифровите платформи на медиата, обвързвана с главните излъчвания, както и извънредно видео наличие.

„ Вярвам, че можем да чакаме доста сполучливо второ полугодие и по-късно 2020 година “, сподели още Флориан Скала.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР