В началото държавният глава приветства БСП, че след една предизвикателна

...
В началото държавният глава приветства БСП, че след една предизвикателна
Коментари Харесай

Нинова с критики за миналогодишния бюджет, Радев - за парламентарния контрол

В началото президентът приветства Българска социалистическа партия, че " след една предизвикателна и оспорвана акция ", е съумяла да запази своето наличие и въздействие в българския парламент.

" Това беше доста значимо, тъй като тъкмо през днешния ден страната ни има потребност от партия с богат опит. И най-много с подготвеност да търсят разговора и компромисите, както доказахте с присъединяване си в последното постоянно държавно управление. Една от значимите задания е създаване на консенсус за съставяне на стабилно държавно управление. Има значими закони, неприети още от предходни парламенти, които би трябвало да бъдат признати. Голямата задача пред Народното събрание е приемането на бюджета ", сподели Радев. 

Според президента неотложните задания пред Народното събрание са доста. Първата е създаване на консенсус и цели, към които ще може да бъде търсено съставяне на управническо болшинство и оттова лъчение на стабилно държавно управление с ясни цели и дълготрайни цели и задания. Според него друга значима задача е законодателната активност. Има редица значими закони, неприети още от предходни парламенти, които значително дефинират бъдещето развиване на България и чакат своето приемане в този парламент, в случай че желаеме да имаме устойчиво европейско бъдеще, разяснява Радев. По думите му огромната задача пред 49-ото Народно заседание е да одобри Закона за държавния бюджет. Президентът означи, че в тази област от " Българска социалистическа партия за България " към този момент за декларирали целите си.

От своя страна, Нинова акцентира четири значими въпроси за решение в Народното събрание, които по думите ѝ са вероятни само през приемане на бюджет: 
Борбата с инфлацията, увеличение на приходите, битка с бедността и възходящите неравенства; Законите по Плана за възобновяване и устойчивост; Съдебна промяна, която да докара най-сетне до справедливост; Усилия за приемане на България в Шенген.
С уточнението, че " множеството партии го мислят, само че не смеят да ви го кажат ", Нинова подлага на критика служебните министри на Радев, че предходната година не са внесли в Народното събрание бюджет, който депутатите да одобряват.

" Сега щяхме да имаме успокоение. И вие, служебният кабинет, Народното събрание, обществото, страната, икономическите субекти, хората щяха да имат предвидимост какво ги чака до края на годината ".

Корнелия Нинова и Кристиян Вигенин
Снимка: БТА

Тя уточни, че в случай че не се образува болшинство, което да излъчи държавно управление, чака служебният кабинет да внесе бюджет. Нинова съобщи, че за Българска социалистическа партия недостиг под 3 %, с цел да влезем в този момент и незабавно в еврозоната, не е задоволително. Тя даде за образец, че от години най-богатите страни в Европа поддържат недостиг, по-висок от 3%, като изброи, че в Белгия е 4,3%, в Италия - 8%, Франция - 4,7%, Испания - 4,8, Гърция - 7,5% и така нататък Извън тази тематика, Нинова поиска минималната работна заплата, която стана 50% от междинната, да влезе в действие от първи юли.

" Нека да поясня за какво служебното държавно управление не внесе бюджет в края на предходната година. Ако бюджетът беше импортиран, всички тези искания за спомагателни разноски, които бяха калкулирани за над 10 милиарда лв., сега дефицитът щеше да е доста по-висок, в сравнение с всички тези страни, които изброихте ", отвърна Радев.

" С бюджета казусът е доста комплициран - би трябвало да се мисли за инфлацията и обществената отбрана и това е приоритет, само че би трябвало да се мисли и за дълготрайната финансова непоклатимост на страната и да не бъде допускано задълбаване в дългова серпантина, уточни президентът. Той добави, че при откриването на 49-ото Народно заседание е споделил, че най-добре е бюджет да бъде импортиран от постоянно държавно управление, само че в случай че това не стане. служебното държавно управление е длъжно и ще внесе бюджет. " Крайното решение за бюджета ще бъде на политическите партии в българския парламент ", акцентира Радев.

Друга тематика, по която президентът и Нинова влязоха в спор, с изключение на бюджета, беше времето за гласоподаване на законопроекти и за парламентарен надзор, което си дават депутатите. 

Относно това какъв брой време би лишило приемането на бюджета, Радев сподели: " Виждаме, че по разнообразни мотиви Народното събрание намира метод да се занимава и с други неща. Ще последват и всевъзможни политически заявления, парламентарен надзор, който за предишния парламент може би глътна половината от парламентарното време. Нищо в противен случай, би трябвало да има парламентарен надзор, само че би трябвало да се търси салдото, тъй че парламентарното време да отива главно за най-важните задания - бюджетът и предпочитаните закони ".

Нинова отговори на президента, че парламентарният надзор е демократично написана процедура и в случай че едно държавно управление, каквото и да е то, не се управлява от Народно събрание, " то към този момент сме в проблем. Така че, ние си държим на него ", изтъка соцлидерката.

По въпроса за болшинство в това Народно заседание, водачът на Българска социалистическа партия сподели, че в случай че бъдат поканени и когато бъдат поканени, ще проведат вътрешнопартийно допитване.

След края на консултациите пред публицисти Нинова акцентира, че " държавно управление на малцинството с плаващи малцинства, които да го поддържат, значи неустойчивост ".

Какво още сподели Нинова след срещата с президента вижте във видеото: 

По-рано съвещания имаше и с  " Възраждане " и Движение за права и свободи, а през вчерашния ден - с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов разгласи, че партията му е подготвена не за съпротива, а да ръководи. От своя страна президентът поздрави групировката с високия избирателен резултат и попита по какъв начин от " Възраждане " виждат опцията за сформиране на държавно управление и по-нататъшната работа на Народното събрание. Радев акцентира и че упованията към Народното събрание в този момент са " най-малкото да одобри бюджет ".

С въпрос за бюджета и вероятността за сформиране на кабинет се обърна Радев и към Движение за права и свободи, които пък му подариха саралия по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам. Мустафа Карадайъ означи, че очевидно Движение за права и свободи би трябвало да влезе още веднъж в ръководството, с цел да влезе страната в Шенген и в еврозоната. 

Ден по-рано пред президента Бойко Борисов, Томислав Дончев и Десислава Атанасова от бяха безапелационни, че постоянен кабинет може да има единствено в случай че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ съумеят да се схванат.

От втората политическа мощ не престават обаче да поддържат мнението си, че няма по какъв начин да поддържат кабинет на ГЕРБ, само че са подготвени да предложат състав на държавно управление с втория мандат.

Предстои президентът да организира диалози и с " ИТН ". 

Ирена Анастасова, Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин и Корнелия Нинова
Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР