В мразовитата петъчна вечер хиляди хора в Братислава се бяха

...
В мразовитата петъчна вечер хиляди хора в Братислава се бяха
Коментари Харесай

Разследванията на Ян Куциак поставят въпроса за мафията в Словакия

В мразовитата петъчна вечер хиляди хора в Братислава се бяха събрали на площада на свободата. Някои от тях носеха европейското знаме, други издигаха плакати " Мафията - вън от нашата страна! " и " Да спрем мафията! ".

По данни на уредниците на митинга, призован в памет на убития публицист Ян Куциак и неговата избраница, на площада са участвали към 25 000 души.

Миналата седмица незнайни лица гръмнаха проверяващия публицист и неговата избраница в дома им на към 60 километра източно от столицата Братислава. Предполага се, че претекстът за убийството са следствията на Куциак за възможните връзки сред словашки политици и италианската мафия.

Един от първите, които отдадоха респект на убития публицист, бе президентът на Словакия Андрей Киска . Бившият бизнесмен и човеколюбец, който всеки месец подарява цялата си президентска заплата за благотворителни цели, е нещо като положителната съвест на словашката нация. 55-годишният Киска непрекъснато зове ръководещите да поемат повече отговорност, клейми расизма в обществото и приема бежанци в резиденцията си. В петък вечерта обаче той не държа пламенна тирада. Постави свещ на спонтанната сцена, отдръпна се от микрофона и наведе глава. Неговото едноминутно безмълвие беше по-силно от всевъзможни речи.

Словакия сега се намира в своего рода изключително състояние.

Убийството на Ян Куциак и неговата избраница може да прерасне в огромна държавна рецесия, каквато страната не е преживявала от оповестяването на независимостта си преди 25 години. Защото журналистическите следствия на Ян Куциак крият избухлив заряд – те ясно демонстрират, че италианската мафия от години върти напълно необезпокоявано своя престъпен бизнес в Словакия . Нещо повече - следствията на куциак за двама значими съветници на премиера Фицо демонстрираха, че мафията очевидно е имала отлични контакти с ръководещите, в това число и достъп до поверителни документи.

И по-рано е имало информации за корупционни афери на словашкия министър председател , неговия вътрешен министър Роберт Калинак и други политици в държавното управление. На тях министър председателят непроменяемо дава отговор с обвинявания против публицистите. Нарича ги " хиени ", " джихадисти ", " идиоти ", " задници " и " проститутки ".

Колегите на Ян куциак са възмутени от обстоятелството, че убийството на техния сътрудник към този момент остава без всевъзможни последици на държавно ниво . Вярно, министърът на културата Марек Мадарич, който от дълго време се бореше против корупцията, подаде оставка. Оставки подадоха и двамата съветници на премиера, подозирани във връзки с мафията - някогашната манекенка Мария Троскова и съветникът по въпросите на сигурността Вилиям Ясан. Но другояче, министър-председателят Фицо си ръководи, както до момента. Той дава обещание транспарантно следствие и упреква опозицията и самостоятелните медии, че употребявали убийството на Ян Куциак за " антиправителствени цели ".

" Във всяка естествена страна вътрешният министър и министърът на правораздаването биха подали оставки следователно, най-малко от морални съображения. Но тук никой не се усеща морално виновен ", споделя 28-годишният публицист Петер Хабара. Той не има вяра, че убийците в миналото ще бъдат разкрити, само че се надява, че " тази страна ще се разсъни и ще види какви ужасяващи корупционни кавги се разиграват " .

Същото мнение споделят и основните редактори на " Сме " и " Дневник Н " - Беата Балогова и Матуш Костолни. Двата вестника станаха известни със своите журналистически следствия на корупционни афери във висшите държавни кръгове.

" Мислехме си, че Словакия е естествена средноевропейска страна. Четем за убити публицисти в Русия и в Украйна и си мислим, че това е някъде надалеч от нас. Сега обаче същото се случва и в нашата страна. Стигнахме до повратен миг ", споделя Матуш Костолни. " Сега става дума за това по кой път ще тръгне нашата страна и нашето общество. Трябва да отговорим на въпроса дали сме мафиотска страна или не ", споделя Беата Балогова.

Превод: БГНЕС
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР