В момента земеделският бранш е в много тежка ситуация. На

...
В момента земеделският бранш е в много тежка ситуация. На
Коментари Харесай

Петър Пешев: В момента земеделският бранш е в много тежка ситуация

В момента земеделският отрасъл е в доста тежка обстановка. На вчерашната среща с премиера поставихме на масата законодателни промени, които би трябвало да се създадат. Това сподели Петър Пешев - член на УС на Национална асоциация на зърнопроизводителите, в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Въпреки съглашението с държавното управление за ограничение на вноса на украинско зърно, такова влиза през Румъния. Българският пазар губи позициите си в Гърция поради евтините украински първични материали, изясни Петър Пешев. „ Пазарът е доста сложен сега. Почти няма търсене. Който е заставен да продава, продава, тъй като му трябват средства.

Заради засушаването себестойността на продукцията е доста висока, добивите са ниски, цените - също, изясни той.

Исканията на зърнопроизводителите са за законодателни промени, свързани с регулацията на рентите, с дълготрайното прилагане на земята, създаване на напоителна система, статута на земеделската земя. „ Правителството има желанието дружно с нас да работим, с цел да възстановим напоителните системи ", сподели Петър Пешев.

Той показа, че земеделските производители губят добивите си в радиус към 3-4 км към построените фотоволтаични паркове. „ Самите фотоволтаици подвигат температурата на околната среда, трансформира се микроклиматът. Според проучвания фотоволтаичен парк от 200 дка подвига температурата на въздуха в радиус от 2 км към него с 3 градуса ", изясни Пешев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР