В момента заводът произвежда около 150 хил. тона олово и

...
В момента заводът произвежда около 150 хил. тона олово и
Коментари Харесай

КЦМ ще увеличи производството с близо 30%

В момента заводът създава към 150 хиляди тона олово и цинк общо

© Михаил Ванчев С инвестиция за 130 млн. евро пловдивският цех КЦМ ще разшири производството на главните метали олово и цинк до общо 200 хиляди т годишно от към 150 хиляди т сега. Проектът " Технологично консолидиране на КЦМ " стартира през 2020 година и е планувано да се реализира напълно до 2023 година Половината от финансирането е обезпечено от Европейската капиталова банка, с която неотдавна беше подписано финансово съглашение. Другата половина от средствата следва да бъде контрактувана, споделиха от КЦМ.

Според изпълнителния шеф на КЦМ Иван Добрев сега ползите на банки и вложители са оптимално сближени. Кредитът, провиснал от Европейска инвестиционна банка, е за период 10 години с три години гратисен интервал, през които екипът на КЦМ ще извърши плана напълно.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Нови уреди и повече вторични артикули

Проектът включва няколко елементи, които ще се извършват по едно и също време, без да се прекъсва производството на компанията. Основните от тях са реорганизация на поделение рафинация в оловно произвеждане и нов автоматизиран електролизен завод в цинково произвеждане. Друга част от огромния план е обвързвана с разширение потенциала за преправяне на вторичните първични материали. Целта е освен да се усилят опциите за преправка на първоначални първични материали, само че и да се реализира съответното нарастване на преработката на вторичния запас.

Компанията към този момент разполага с технологии за преправка на вторични първични материали като остарели батерии в оловното произвеждане и прахове от стоманодобива в цинковото произвеждане. Освен това интегрираната технология с произвеждане на олово и цинк на една площадка разрешава да се оползотворяват генерираните междинни артикули на двата завода. Това е едно от главните преимущества на предприятието пред други фабрики в Западна Европа, които създават единствено единия от двата метала. След построяването на новите мощности общата стойност на активите на КЦМ ще нарасне от 725 млн. лева през 2018 година до близо 1 милиарда лева

Собствен екип

Опитът на КЦМ с предходния огромен план - " Технологично обновяване и уголемение на производството ", е посочил, че при такива огромни капиталови и софтуерни планове компанията разчита на личен екип за неговото ръководство. Този опит ще бъде прибавен и при новия план. Част от инсталациите ще бъдат проектирани и ръководени от " КЦМ технолоджи " - инженеринговата компания на групата " КЦМ 2000 ". Базовият инженеринг на друга част от инсталациите ще бъде направен от външни софтуерни снабдители, които към този момент са потвърдили своето партньорство с КЦМ, а работните планове ще бъдат изпълнени от " КЦМ технолоджи ", изясни Добрев.

Изпълнението на новия план стартира в изцяло реновираната постройка " Развитие ". " В тази постройка, издигната още при започване на историята на КЦМ, постоянно са започвали проектите за реновиране на нашите производства. Оттук са били ръководени новите планове и по тази причина тя е обвързвана с нашето развиване ", сподели основният изпълнителен шеф на " КЦМ 2000 " Румен Цонев при откриването на обновената постройка.

В металургичното дружество КЦМ работят към 1500 служащи и експерти, както и още 400 заети в другите компании от групата, ситуирани на индустриалната площадка край Пловдив. Общо в групата има заети към 3000 души, включително работещите в минните компании на групата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР