В момента, в който България стои на прага на един

...
Коментари Харесай

Какви са плюсовете и минусите от присъединяването на България към еврозоната?

В момента, в който България стои на прага на един от най-значимите стопански и политически ходове в своята нова история – присъединението към еврозоната, пораждат доста въпроси по отношение на вероятните последици от тази значима стъпка .

Въвеждането на еврото като национална валута е развой, който провокира забележителен интерес и диспути измежду специалисти, политици и елементарните жители.

Искра.бг реши да прегледа плюсовете и минусите от това основно решение, което има капацитета освен да трансформира стопанската система на България, само че и на процедура да промени живота на нейните жители.

От една страна, присъединението предлага обещания за по-голяма икономическа интеграция, непоклатимост и достъп до нови благоприятни условия. От друга страна, този развой носи със себе си и редица провокации и опасности , които не могат да бъдат подценени.

Какво тъкмо значи присъединението на България към еврозоната, и по какъв начин биха могли да наподобяват икономическите и обществени последствия от този исторически миг? 

Плюсове:

  1. Економическа непоклатимост и интеграция : Въвеждането на еврото като валута би асъдействало за повишение на икономическата непоклатимост в България. Това би улеснило интеграцията на страната в европейските стопански структури, укрепвайки икономическите връзки с другите държави-членки на Европейски Съюз.

  2. Елиминиране на валутния риск : Преминаването към еврото отстранява валутния риск при търговията с други страни в еврозоната, което улеснява трансграничните и интернационалните бизнес интервенции .

  3. По-ниски лихвени проценти : Историята до момента демонстрира, че този ход постоянно води до по-ниски лихвени проценти, което може да подтиква вложенията и потреблението .

  4. Увеличаване на вложенията : Стабилността и понижените опасности постоянно притеглят задгранични вложители, което може да докара до растеж на стопанската система .

  5. По-лесно пътешестване и търговия : За жителите и бизнеса, пътуването и търговията в границите на еврозоната стават по-лесни и комфортни , защото отпада потребността от валутни обмени.

  6. Политически и стопански авторитет : България би засилила своята позиция в Европейския съюз, като одобри еврото, което би могло да усили нейния политически и стопански авторитет.

  7. Трансфери от Европейски Съюз : Пълноправното участие в еврозоната постоянно отваря порти за разнообразни форми на финансова поддръжка и прехвърляния от Европейски Съюз , които могат да подкрепят развиването на страната .

  8. Подобрение на доверието на пазарите : Приемането на еврото може да усъвършенства доверието на интернационалните пазари в стопанската система на страната, като това доверие е основно за привличането на вложения.

Тези позитивни аспекти би трябвало да бъдат обсъждани в подтекста на характерните стопански и политически условия в България , както и евентуалните провокации, свързани с прехода към еврото.

Минуси

  1. Загуба на паричен надзор : Едно от главните последици от присъединението към еврозоната е загубата на народен надзор върху паричната политика. България ще би трябвало да се подчинява на решенията на Европейската централна банка, което може да не постоянно подхожда на характерните потребности на българската стопанска система.

  2. Инфлационни опасности : Възможно е въвеждането на еврото да докара до краткосрочно нарастване на цените и инфлация , което да засегне стандарта на живот, изключително в случай че приходите не набъбнат надлежно.

  3. Съгласуване на фискалната политика : Присъединяването изисква строга фискална дисциплинираност и координиране на фискалната политика с условията на еврозоната , което може да ограничи флексибилността на националната бюджетна политика.

  4. Банкова рецесия и избавяне : България ще би трябвало да взе участие в механизмите за избавяне на банки в еврозоната, което може да включва финансови задължения при банкови или финансови рецесии в други страни от зоната.

  5. Социално-икономически неравенства : Структурните разлики в стопанската система могат да доведат до социално-икономически неравенства, защото някои браншове могат да бъдат по-засегнати от други при приемането на еврото.

  6. Възприемане от обществеността : Съществува риск измененията, свързани с присъединението към еврозоната, да бъдат възприети отрицателно от част от обществеността, изключително в случай че тези промени водят до краткосрочни стопански компликации .

  7. Проблеми при прехода : Преходът към нова валута постоянно носи със себе си логистични и механически провокации, свързани с смяната на цените , банкоматите, счетоводните системи и други

  8. Въздействие върху конкурентоспособността : Промяната във валутата може да повлияе на конкурентоспособността на българските артикули и услуги, изключително в случай че еврото се оцени високо по отношение на лв..

Повечето безпристрастни специалисти се сплотяват към тезата, че присъединението на България към еврозоната е многостранен развой, който носи със себе си както обилни благоприятни условия , по този начин и не малко провокации .

Както всяко значимо решение, този ход изисква деликатно претегляне на изгодите и възможните отрицателни страни, както и стратегическо обмисляне , с цел да се максимизират изгодите и да се минимизират рисковете за България и нейните жители.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР