В момента тече идентификация на стопаните на домашни прасета и

...
В момента тече идентификация на стопаните на домашни прасета и
Коментари Харесай

Порожанов: Скоро ще стане ясно дали домашни прасета също ще трябва да се усвоят

В момента тече идентификация на стопаните на домашни свине и ще определим дали тези животни като рискови би трябвало да се „ усвоят “, както се споделя . Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в Шабла по време на оперативно съвещание за африканската чума по свинете.

По думите му се работи с оптимални темпове, само че оградата в Добрич мъчно ще стане за 10 дни. Патрулиращите не са забелязали придвижвания на диви прасета все още.
„ Тук бяха и районните шефове на БАБХ в Русе, Силистра, Добрич и Варна. Темата за домашните свине е извънредно значима. В момента тече идентификацията на тези стопани. Не мога да не отбележа, че има доста стопани, които отглеждат свине, без да са ги записали – за жалост, това в България съществува като процедура. Така че обгръщането на тези стопани – изключително тези, които са в 10-километровата зона към индустриалните комплекси, е извънредно значимо. Както нашите чиновници от БАБХ, по този начин и кметовете и регионалните шефове, работят, с цел да определим дали тези животни като рискови да се „ усвоят “, както се споделя “ , изясни Порожанов, представен от " Фокус ".
Той уточни като главен проблем в Румъния огнищата на чума точно измежду домашните животни. „ В една-единствена индустриална плантация, която е наранена там, са малко над 40 хиляди животни, а останалите всички са домашни животни. Това, което попитах през днешния ден при сътрудниците, е дали е имало случаи на болни диви свине - има два или три такива случая. Има доста тематики, които са свързани със обстановката с стерилизация, тъй че ще забележим и тя по какъв начин върви. Вчера стана ясно, че под надзор са безусловно всички ГКПП-та, тъй че да можем да осигурим оптималната стерилизация “, разясни Порожанов.
На въпрос дали оградата ще се оскъпи, той отговори: „ Мрежата „ Бруно “ ще оскъпи оградата, само че това ще бъде за сметка на държавните предприятия “.
Според Порожанов досега има построена 11 км ограда на границата с Румъния.
„ В момента от цялата страна от държавните горски предприятия в това число и от Регионалната дирекция по горите на Варна, Русе и Шумен имаме 480 души, които правят главно две неща. Едното е засилен надзор на границата, като имаме патрулиращи двойки, които до момента бяха денем, само че към този момент ще бъдат и през нощта по този начин, че да се пресече възможното придвижване на дивите прасета. Хубавото е, че сега дивата свиня не е склонна да прави доста нападения – тя си е останала там, където си е намерила храна, главно царевица. Така че придвижване се чака след приключването на реколтата. Затова все още се построява оградата на три места. От дни се работи на „ Дуранкулак “, стартираме „ Кардам “ и, несъмнено, на „ Кайнарджа “ сме най-напреднали, защото там започнахме най-рано. До момента имаме построена 11 км ограда. Освен това имаме забити колове на 8 км, занесени колове на други 16 км и, несъмнено, материално обезпечаване бодлива тел, която да опънем “, сподели още той.
По ясни рекомендации на премиера Бойко Борисов и останалите министри ще подсилим оградата с така наречен „ Бруно “ – това е спираловидна режеща тел, която да бъде ситуирана по разнообразни места, с цел да се подсигурява една безспорна дребнавост на придвижване. Тя ще бъде сложена по цялото продължение, като тук-там, които са рискови, ще сложим и втори ред от горната страна – там, където има главно придвижване на животни, и там, където има варианти да влизат да пият вода. В момента идентифицираме количеството от въпросното „ Бруно “, което има в България – а то е непретенциозно, ще бъде конфискувано и гледаме какви са опциите по най-бърз метод да обезопасим оградата. С две думи – това беше дискутирано на Министерски съвет. В момента тези хора, които работят, са разпределени почти по равно в частта на даването на наряди и в слагането на оградата “, изясни Порожанов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР