В момента продавачите на жилища изчакват, тъй като цари мнението,

...
В момента продавачите на жилища изчакват, тъй като цари мнението,
Коментари Харесай

Какво поддържа ръста на цените на жилищата у нас

В момента продавачите на жилища изчакват, защото царува мнението, че  след влизането на България в еврозоната, цените ще набъбнат доста.  Това е малко евентуално поради регистрираните пазарни трендове и факторите, които движат пазара.
Прочетете още
Все отново, лимитираното предложение на жилищни парцели в огромните градове у нас ще се резервира и през идващите месеци и  това ще поддържа растежа на цените малко по-висок спрямо края на 2023 година , само че в границите на към 10 на 100.

Това се показва в резюме на презентация на Полина Стойкова, изпълнителен шеф на организация за недвижими парцели, представена от NOVA. Стойкова показа разбор на жилищния пазар с акцент върху новото строителство, в което компанията специализира и има дългогодишни знания и опит, на семинар на Камарата на професионалните оценители.

Цените

Миналата година междинната цена, на която са се сключвали покупко-продажбите в София, е достигнала  1600 евро на кв. м. , сочат данните на Стойкова. Към края на годината покачването на цените на жилищата се е забавило до 3,2 на 100 на годишна база, а в реалнo изражениe, след изключване на инфлацията, през последните две тримесечия на 2023 година е регистриран даже лек спад.

При новото строителство повишението на цените на жилищата при започване на 2024 година е с сред 3 на 100 и 10 на 100 според от напредъка на строителството. 

Данните в пресентацията демонстрират още, че и в Пловдив цените, също като в София, са забавили растежа си до 10 на 100 в края на предходната година и междинната цена на квадратен метър там достига  1186 евро.  Тя е по-ниска спрямо Варна и Бургас, където е надлежно - 1300 евро и 1220 евро на кв. м, поради по-силното повишаване на цените в двата морски града от надлежно 20,7 на 100 и 15 на 100 в края на предходната година.

Новото строителство

Новото строителство продължава да бъде желано и съставлява към 80 на 100 от продадените от компанията жилища. Въпреки това   предлагането не е задоволително, с цел да отговори на търсенето,  по тази причина жилищата в здания на стадий градеж се продават на доста ранен стадий, споделя Стойкова и добавя, че наклонността не е била прекратена от КОВИД-19, нито от войната в Украйна, ускоряването на инфлацията или практиката на някои бизнесмени да индексират цените по към този момент подписани контракти. Доверието на купувачите се резервира, плановете се приключват и вкарват в употреба и това дефинира желанието на хората към новите жилища.

Тенденцията през последните години е да се строят по-големи здания,   с повече жилища в тях.  Мащабните планове са знак, че вложителите имат храброст да ги започват и завършат, счита Стойкова.

Във всички огромни градове се основават напълно нови зони или се преобразяват някогашни индустриални зони, това спомага и за по-добра градска среда.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР