В момента преди да получи световната купа по футбол, която

...
В момента преди да получи световната купа по футбол, която
Коментари Харесай

Защо Меси беше наметнат с бишт на Световното в Катар?

В момента преди да получи международната купа по футбол, която го короняса като най-великия състезател на най-великата игра, Лео Меси беше наметнат от емира на Катар с обичайно черно копринено транспарантно покривало, наричано бишт или абая.

Западните медии, а оттова и някои почитатели реагираха извънредно отрицателно на този жест. Сред всички насмешки най-вече се открояваше мнението, че емирът на Катар е изхарчил 220 милиарда $ поради този миг, с който като че ли бил слагал етикет на благосъстоятелност върху Меси в най-важния миг от кариерата на гениалния аржентинец.

Подобни отзиви обаче или издават липса на базово знание за арабската просвета и ролята на гостоприемството в нея, или приказват за съзнателно неуважение към разбирането на тази традиция.

Арабското гостолюбие

За да бъде пояснен този жест, е належащо да се стартира малко по-отдалече.

Според първия том на авторитетното издание Cambridge History of Islam, занимаващ се с предислямската арабска история, гостоприемството за арабите е толкоз значимо, защото те виждат пустинята като море, а оазисите като острови в морето. И тъй като морето е бурно, всеки би трябвало да е сигурен без никакви ангажименти, че където и да бъде посрещнат, ще е сит и предпазен, т.е. ще оцелее.

В най-суровия си тип класическият закон за гостоприемството на арабите гласи, че домакинът е задължен да обезпечи заслон, храна, вода и отбрана на живота на госта до овакантяване на рамките на домакинското господарство, даже и гостът да носи в ръцете си отрязаната глава на сина на домакина.

Убиецът може да бъде преследван едвам когато излезе от територията на домакина.

Биштът като жест

 Според разпоредбите на арабската просвета, която е мощно кланова, право да носят бишт - наметалото от най-фина коприна, извезано безусловно с конци от чисто злато - имат единствено шейховете на клановете или клановите конфедерации, наричани погрешно племена.

В актуалния свят толкоз безценен бишт носят единствено монарсите и членовете на монархическите фамилии по време на изключителни случаи.

Намятането на гостенин с бишт, и то от монарха, е знак на най-висока степен на почиткъм госта, който на процедура бива разгласен за член на монархическото семейство.

Тъй като това е и първият огромен състезателен конгрес в страна от Арабския свят, емирът на Катар употребява случая да сервира почитта на целия район към Лео Меси. Малцина в България знаят, че в Близкия изток разделянето по оста Меси-Роналдо, до момента в който играеха в Барселона и Реал Мадрид, беше доста по-опасно и по-изострено от разделянето сред шиити и сунити.

Особено с изненадата, която Мароко сервира, стигайки до полуфинала, целият арабски свят претърпя едно извънредно възприятие за общественост - и то доста по-силно от интервала преди 11 години, когато стартира революционната вълна, наречена Арабска пролет.

Арабското отваряне към света

В последното десетилетие част от арабския свят стартира невиждано отваряне към останалата част от планетата - най-вече поради политически аргументи като съперничеството с Иран и Арабската пролет.

Това отваряне е толкоз огромно, че се случи съвсем немислимото - няколко арабски страни откриха дипломатически връзки с Израел, като даже Саудитска Арабия разреши израелски пътнически самолети да минават през въздушното ѝ пространство.

Emirates Airlines и Qatar Airways в остра конкуренция се трансфораха във водещите и желаните самолетни компании за пътешестване от Европа към Африка, Азия, Австралия и даже към Северна и Южна Америка.

Двете компании си поделят всички призове точно за hospitality - гостоприемството, което стои в основата на положителната самолетна услуга.

Тъй като Qatar Airways са благосъстоятелност на страната Катар, това международно състезание беше и голяма стъпка напред към задачата, заявена още преди десетилетие - те да се трансфорат в top of mind бранд, когато някой намерения за пътешестване със аероплан.



Като част от това отваряне би трябвало да отбележим, че клубните футболни права на двете велики звезди от този необикновен футбол край - Меси и Мбапе - са благосъстоятелност точно на катарски консорциум, обвързван с държавното управление, който има френския първенец Пари Сен Жермен.

Сянката на нарушените човешки права

Въпреки всичко опитите за отваряне към света се случват със скоростта на арабските общества и техните ръководещи елити, а не със скоростта, с която желаем ние на Запад.

Консервативната вълнa от края на 70-те години на предишния век мъчно може да бъде преодоляна с едно или две решения на който и да било емир или крал.

Отношението към служащите, изключително към тези от Азия и изключително към тези в строителството, е скандално и безусловно нечовешко. В същото време отношението към ЛГБТ хората там се приема за обикновено от голям брой наши сънародници, които са тъкмо толкоз нетолерантни и отхвърлящи.

И въпреки всичко всички победиха

Въпреки всички съпътстващи действителни проблеми и другите мнения на това международно състезание, всички победиха (без Кристиано Роналдо...) - хърватите още веднъж взеха медали, мароканците направиха нещо невиждано за арабския свят и за Африка, тимът на Франция се върна в мача след 80 мин неявяване от терена, а Аржентина сбъдна фантазията на Меси да стане най-великият футболист в историята.

Освен всичко това емирът на Катар одобри Меси в своето семейство и в огромната арабска умма (букв. майка) - общността на всички араби по света, обединени от общия език и обичаи.

А ние, елементарните фенове, гледахме най-лудото международно състезание с най-невероятния край в историята на тази велика игра.

И най-после - Messi Christmas, с или без бишт!
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР