В момента нямам никакви намерения да сменям работата си, заяви

...
В момента нямам никакви намерения да сменям работата си, заяви
Коментари Харесай

Мая Манолова: Засега нямам намерение да сменям работата си

В момента нямам никакви планове да променям работата си, съобщи пред БНР омбудсманът Мая Манолова в отговор на въпрос дали счита да взе участие в някой от идните избори. Тя не изключи опцията обаче да си промени желанията.

„ Отношенията ми с институциите, с властта стават все по-обтегнати. Не им харесва това, че не икономисвам никому нищо. Смятам да продължа в този дух – това е ролята на омбудсмана – да пази жителите и да нападна всяко решение, което ги ощетява, и да не мълчи пред нито една неправда в обществото. Ще си правя работата, в случай че ме оставят да си правя работата. В момента, в който това стане безсмислено, когато всяко мое предложение бива неодобрено и офанзивите не престават, мога и да премисля желанията си. … Каузата на справедливостта и правата на хората е моя идея, без значение в какво качество я пазя “, уточни Манолова.

Мандатът на Манолова изтича през юли идната година. Тя чака да стартират да й се слагат условия преди възможен втори мандат и не чака поддръжка за подобен от всички парламентарни групи.

Омбудсманът разяснява и импортираните промени в изборното законодателство. Според нея предложенията не вземат решение проблеми и са в посока на ограничение правата на гласоподавателите. Тя дефинира част от предложенията като извънредно притеснителни, едно от тях е за необжалваемостта на решения на изборни комисии.

„ Прехвърлянето на правосъдния надзор по места – вместо Върховен административен съд да се произнася като касационна инстанция за актовете на ЦИК, в този момент това ще се преценя от локалните административни съдилища. Това гази Конституцията, нарушава правилото на правовата страна, правото на отбрана. Няма да се поколебая, в случай че това предложение стане факт, да го нападам пред Конституционния съд “, заявява Мая Манолова. Според нея извънредно притеснително е предлагането за обезсмисляне на преференцията.

Интересите на гласоподавателите са разнообразни, безапелационен бе омбудсманът. Тя дефинира като неуместен дебата за процедурата за замяна състава на ЦИК. Според нея има задоволително време до европейските избори, с цел да може да стартира работа нова ЦИК:
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР