В момента няма риск и опасност, тъй като няма възникнала

...
В момента няма риск и опасност, тъй като няма възникнала
Коментари Харесай

Експерт разкри има ли към момента риск от ядрена авария


В момента няма риск и заплаха, защото няма зародила повреда. Не е имало спешно положение и няма регистрирани повишени стойности. Това сподели Людмила Симеонова шеф отдел „ Аварийно обмисляне и подготвеност “ в Агенцията за нуклеарно контролиране в предаването „ Денят онлайн “ по Нова нюз.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 2665
В случай на повреда в друга страна ще получим информация за нея, за началния час, за местоположението и, тъй че ще имаме време за реагиране, сподели още тя. 

По думите и украинският нуклеарен регулатор всекидневно подава информация за положението на нуклеарните уреди.

Обобщаваме информацията всеки ден и се опитваме да я поднесем на наличен език на страницата на Агенцията за нуклеарно контролиране, добави Симеонова. 

Агенцията за нуклеарно контролиране разполага с планирани оценки, които са направени преди тази обстановка какви са вероятните изхвърляния на радиоактивни субстанции. Те демонстрират, че даже при най-тежка повреда и най-неблагоприятни метеорологични условия при нас няма да се преминат критериите за използване на защитни ограничения. Към Агенцията има спешен екип, който разполага с нужните системи и могат да създадат планирани оценки за евентуални изхвърляния. На тяхна база се вършат оферти по какъв начин да защитим популацията и къде. В случай на действителна повреда ще създадем нов модел. Не е имало завишаване на радиационния декор у нас от началото на войната, посочи началникът на отдел " Аварийно обмисляне и подготвеност ". 

При повреда радиоактивен транспорт може да стигне до нас за най-малко 12-24 часа. Ние ще получим информация за час, откакто създадем разбори ще се предлагат ограниченията. В рамките на няколко часа популацията ще разбере. В сходна ситуация се привиква и народен щаб, който да даде информация, разяснява още тя. 

Симеонова означи, че главните ограничения за отбрана на популацията при повреда са укриване, йодна профилактика и евакуация. И добави, че използването им постоянно регистрира прогнозните оценки на евентуалните изхвърляния на субстанции и данните от действителните измервания. 

Симеонова разяснява, че при положение на повреда хората би трябвало да отидат в жилищата си, да затворят компактно прозорците и да спрат климатиците.

И означи, че хората не би трябвало да прибягват до йодна профилкатика без да е оповестена на национално равнище. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР