В момента не се знае колко заразен е новият щам

...
В момента не се знае колко заразен е новият щам
Коментари Харесай

Доц. Околийски: Не се знае колко заразен е новият щам на COVID-19, който тръгва от Южна Африка

" В момента не се знае какъв брой инфектиран е новият вариант на COVID-19, който потегля от Южна Африка. Днес се събра групата на СЗО, която се занимава с еволюирането на вирусите и изиска две седмици период, в които да се следят стоте секвенции на този нов вирус - B.1.1.529. Смята се, че той може да е по-заразен и по-малко да се повлиява от имунните кафези на тялото и от имунизациите ".

Това съобщи в " Още от деня " специалистът в Офиса на СЗО-България доцент Михаил Околийски.

Той беше безапелационен, че възбраната за полети от Южна Африка до Европа не е решение на казуса, защото вариантът към този момент е открит в Белгия в пасажер, дошъл от Египет. " Чрез сходен вид рестрикции не може да се спре циркулирането на вируса. Единственият метод да се оправим в международен мащаб с тази пандемия е по-високото ваксинално покритие, както и към този момент наложените ограничения би трябвало да се съблюдават ", безапелационен е той.

Доц. Околийски акцентира, че решението е в повишението на контрола за съблюдаване на ограниченията и на съзнанието на жителите да ги съблюдават.

По думите му равнищата на заразяване у нас не са ниски и понижаването им не трябва да буди оптимизъм, изключително на фона на високите равнища на смъртност и ниските равнища на имунизационно покритие.

Доц. Околийски означи, че опцията за въздействие върху пандемията от служебния кабинет не беше огромна, тъй като нямаше пълномощия, които да бъдат подкрепени от настоящ парламент. Нужна е обща осведомителна акция за най-уязвимите от ковид.

Експертът изясни, че новите талази се дължат на ниско имунизационно покритие. Германия да вземем за пример е с най-ниско покритие измежду западните страни - едвам 69%.

Според него България ще бъде застигната от нови и нови талази, в случай че равнището на имунизация остане все толкоз ниско.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР