В момента има 22 320 - преуморени, със смени на

...
В момента има 22 320 - преуморени, със смени на
Коментари Харесай

Милка Василева: До две години изчезват 60% от медицинските сестри

В момента има 22 320 - преуморени, със смени на няколко места, с цел да си докарат почтена заплата. Много от тях са над 60 година и щом се пенсионират, системата просто няма да може да работи

Още акценти от изявлението с ръководителя на УС на Българската асоциация на експертите по здравни грижи за:

Погрижете се за нас, с цел да има кой да се грижи за вас - това е апелът ни към обществото

Всяка година по 1000 напущат, множеството отиват в Германия, Швейцария и Белгия

За да получава сестра 10 хиляди лева заплата, би трябвало да работи на 10 места

Младите може да се стимулират да работят тази специалност единствено когато знаят, че им се предлага положително обучение и по-късно добра заплата - равна най-малко на 3 минимални

Ако политици ни принудят, сме подготвени на национална стачка

- Г-жо Василева, през днешния ден е професионалният празник на медицинските сестри - международен ден, в който признаваме смелостта и отдадеността им. Колко са смели в този момент те и кои са най-тежките им ежедневни проблеми?

- От 2005 година сме възприели този ден като празник на експертите по здравни грижи. А през днешния ден концепцията е да благодарим на всички, които безотказно работиха през последните две безумни години.

А до каква степен са смели - доста, само че уважението към тях е единствено на думи. От днешния ден излизаме с концепция да има повече състрадание и повече усмивки, тъй като пациентите имат потребност от това. Оттам би трябвало да се тръгне, а по-късно е лекарят, който слага диагнозата, и още веднъж са сестрите, които я извършват и се грижат за пациентите.

- За да се усмихват сестрите обаче, би трябвало да са задоволени, спокойни и отпочинали.

- Да работят при положителни условия най-много. За страдание, неналичието на сестри е в целия свят, което значи, че тази специалност е недооценена. Световното мото на 12 май тази година е “Нашият глас води към вложения в здравните грижи за световно здраве”. Ние споделяме обаче: “Нашият глас води към повече състрадание, хуманизъм и усмивка за пациентите”. За да се случи това обаче и да имаме по-здрава нация, хората, които оказват здравни грижи, би трябвало да усещат върху себе си грижата на обществото.

От доста години споделяме: “Погрижете се за нас, с цел да има кой да се грижи за вас” - би трябвало почтено възнаграждение и задоволителен брой сестри, акушерки, рехабилитатори, рентгенови лаборанти, фелдшери, лекарски асистенти. Те би трябвало да дават отговор за избран брой пациенти според от тежестта на лечебното заведение и отделението.

От години желаеме това и се обръщаме непрестанно към ръководещите с нашите претенции, само че за жалост, стъпките в тази тенденция са извънредно малко и много спорни. И от време на време водят до разделяне в съсловията на здравната система.

Без нас тя не може да съществува. През последните 20 години отчитаме липса на 30 хиляди единствено медицински сестри. В същото време лечебните заведения непрестанно усилват своя брой. Поради тази причина, с цел да могат да съществуват, сестрите работят на няколко места. Иначе не могат да получат почтено възнаграждение. Крайно време е това да завърши. Сестрите са преуморени, носят извънредно висока отговорност и дават своето здраве за здравето на пациентите. Това няма по какъв начин да продължи до безспир.

- Сега липсват 30 хиляди сестри, в случай че станат още повече, какво следва?

- В момента в България има 22 320 медсестри на междинна възраст 53 години. В другите области в страната е друго, само че наклонността е към понижаване на броя на сестрите и увеличение на междинната възраст. В същото време продължава наклонността за овакантяване на страната и работа в западния свят най-често, където изискванията са доста по-добри.

За да има някаква смяна и мотивация младите да стартират да учат нашата специалност, е необходим най-много политически консенсус - партиите би трябвало да решат, че здравните грижи са значими за хората и за националната сигурност на страната. Трябва да бъде обезпечено уважението към нашите специалности.

- Как може да се подсигурява почитание обаче?

- Може да има повече медийни събития, които демонстрират положителното в специалността. Ние вършим всичко допустимо да събудим интерес у младите, посещаваме учебните заведения и описваме за работата си. Обществото сякаш не помни какво е здравна сестра и акушерка и би трябвало да му се подсети.

- Какво може да стимулира един младеж за тази специалност?

- Може да се стимулира единствено когато знае, че му се предлага положително обучение и по-късно ще получи добра заплата. Доброто обучение към този момент е обезпечено, тъй като сестрите и акушерките приключват с образователно-квалификационна степен “бакалавър” в медицинските университети и дипломата е автоматизирано приета в света и придвижването на фрагментите е доста улеснено. Трябва обаче да се направи по този начин, че да са удовлетворени и да останат в България. За да има финансова мотивация за един младеж, стартовата му заплата би трябвало да е най-малко 3 минимални работни заплати. Трябва да има опция за в допълнение възнаграждение, където да се регистрират самостоятелният принос и тежестта на отделението, в което работи.

Трябва да има добра организация в лечебните заведения, където да работи пълноценно и без ненужно натоварване. Тези неща към този момент са регламентирани - има разпоредба за компетенциите по другите специалности, стандарти, кодекс за професионална нравственос. Продължаващото образование също е жизненоважно за специалността и ние като организация в последните 2 година го вършим онлайн. Благодарни сме, че сътрудниците, без значение от безумните компликации, имат предпочитание да се учат. Медицинските сестри са останали да работят, тъй като обичат специалността си и имат огромно възприятие за отговорност. Но когато характерният за специалността синдром на изпепеляването се прояви, някои сътрудници не устоят. Има към 1000 сестри годишно, които напущат работа.

- Имате ли наблюдения къде отиват да работят по-късно?

- По-младите вършат всичко допустимо да продължат в лечебно заведение в друга страна. Друга група отпътуват в Германия, Швейцария, Белгия и Северна Италия, където работят в обществения бранш още веднъж като медицински сестри. Обикновено са домашни грижи, което е законен легален труд.

Дипломите ни имат доста висока оценка на Запад и сестрите отиват доста добре готови. Тези, които остават тук, са също толкоз добре готови, само че неоценени. При тази липса на личен състав извършват единствено главните лекарски назначения, действително нямат време да окажат всички грижи на пациента. В нашата система има единствено санитари, сестри и лекари. Би било допустимо да се назначат болногледачи или здравни асистенти, които да подкрепят сестрите в базовите грижи за пациента - хранене, обличане, поддръжка за акомодация. Така дребното останали сестри ще могат да правят висококвалифицираната активност, която би трябвало.

Хората, като чуят “медицинска сестра”, се сещат за инжекции. Инжекциите са единствено едно от многото неща, които прави сестрата.

В България имаме към 4 медицински сестри на 1000 души население, това е 50% от нужния брой. Трябва да са 7-8.

- Споменахте, че положителната заплата е мотивация за сестрите. Достатъчни ли са тези 500 лева, които са заложени в Колективния трудов контракт за нарастване на заплатите?

- Това е единствено заложено в Колективния трудов контракт (КТД), а по какъв начин и дали ще се извърши, към момента никой не знае. Изтекоха доста изявления, че би трябвало да се създадат доста процедурни стъпки, с цел да има вероятно нарастване на заплатите. КТД е един добър документ, само че не е наложителен. Дори равнището от остарелия Колективен трудов контракт за 900 лева стартова заплата на множеството места не е реализирано. Добре е да бъде 1500 лева заплатата, въпреки съгласно нас да не е задоволително. Ние не желаеме да има борба с лекарите по отношение на заплащането.

- Здравната министърка проф. Асена Сербезова загатна неотдавна за здравна сестра, която е получавала 10 000 лева заплата. Възможно ли е?

- Възнамеряваме да желаяме по Закона за социална информация достъп до информация в коя болница е, по какъв начин се случва това. Имаме подозрения.

- Тоест не е допустимо сестра да получава такава заплата?

- Реално не е допустимо. Ако тя работи на два тежки щата, в случай че е получила добавката за Коронавирус, в случай че взе участие в екип за научни проучвания, в случай че, в случай че... Тя би трябвало да работи на 10 места, с цел да ги получи! Би трябвало министърката да попита в лечебното заведение по какъв метод се случва това. Едно такова изявление настройва хората в съсловието. Това значи, че няма надзор в системата и няма ясни правила. Ние желаеме от доста години да са ясни разпоредбите за систематизиране на средствата.

Проблемите в нашата система са в действителност съществени, тъй като медицинските сестри работят на доста места. Отново се връщам към това, че би трябвало политически консенсус - партиите да решат какво считат да вършат в идващите най-малко 5 години. А не всеки идващ министър и всяко държавно управление да стартира от нулата.

- Имаше сходна концепция от “Демократична България” - да се сътвори здравен ръб, който да изготвя дълготрайната здравна политика в страната, само че до каква степен стигна?

- Доникъде. Такава тактика сме имали ние като организация, в този момент ще подготвим нова, само че тя е единствено за това, което като организация може да пожелаваме от нашите сътрудници. Държавата е тази, която дава отговор за опазването на здравето, и тя би трябвало да вземе съществени ограничения.

- А за една друга концепция на ръководещите - здравната сестра да стане предпазена специалност, какво мислите?

- Такава концепция имаше и преди, само че не се получи, в този момент отново остана по избор. Сестрите не се радват на стабилно нарастване на заплатите и концепцията беше да бъде приета за предпазена специалност с избран пакет от ограничения. Да е ясно каква ще е стартовата заплата, какви са опциите за по-нататък. Това още веднъж изисква политически консенсус обаче.

- Да разбираме, че главният проблем в опазването на здравето съгласно вас е неналичието на политическо съгласие?

- Да, партиите са длъжни да мислят по този въпрос, тъй като опазването на здравето е стратегически бранш. Ако няма здрави хора, няма кой да работи.

30% от експертите по здравни грижи са на възраст над 65 години, 31% са над 61. Остават 40%, които към момента биха могли да работят в идващите десетина години, в случай че не изоставен специалността. В момента сме 50% от нужния брой. Когато пенсионерките (бел.авт. - това прави 60%) изчезнат в границите на една две-години, значи, че системата няма по какъв начин да работи. Това значи самоликвидиране на лечебни заведения. Трябва да се вземат ограничения, всички сякаш мислим по един и същи метод, само че когато пристигна ред ръководещите да вземат решение, не се случва. През 2018 година направихме протестен протест с към 4500 експерти по здравни грижи, показахме, че можем. Не желаеме да стигаме до национална стачка, което значи 100% овакантяване на специалността. Ако политиците ни принудят, може и това да се случи.

- Какъв интервал давате на ръководещите, преди да вдигнете народен митинг?

- Проблемът е, че в избрани лечебни заведения заплатите са положителни, а в други доста неприятни. В едни градове са прилични, в други доста зле. В университетските центрове са по-добре, само че и там има неприятни заплати.

- Какво пожелавате на празнуващите през днешния ден експерти по здравни грижи?

- Да са здрави, да имат самочувствие, да имат вяра в себе си. Те са безпределно можещи и опазването на здравето разчита на тях, въпреки да не го показва.

CV: Милка Василева е родена в Русе и приключва Медицинския лицей там.

Няколко години по-късно приключва бакалавър в Медицинския университет в София, компетентност “Управление на здравните грижи и учител по процедура в медицински колеж”, а по-късно и магистър “Управление на здравните грижи”.

От 2011 година е ръководител на Българската асоциация на експертите по здравни грижи (БАПЗГ).
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР