В момента е идеалното време за разпространение на различни вируси.

...
В момента е идеалното време за разпространение на различни вируси.
Коментари Харесай

Д-р Кунчев: Ваксините за грип ще бъдат налични около средата на ноември

В момента е идеалното време за разпространяване на разнообразни вируси. Какви вирусни болести циркулират в страната и пристигна ли към този момент грипът? В Сутрешния блок на Българска национална телевизия дава отговор доцент доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

доцент доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор: Грипът умее доста бързо да се трансформира и да ни изненадва с нови варианти. Засега обаче се занимаваме повече с респираторни вируси, заболеваемостта в страната е естествена, следва повишение.
Очаква се през януари и февруари да се засилят грипните болести, разяснява доцент Кунчев. Ваксините дефинитивно ще бъдат налични към средата на ноември, като все още единствено една част от противогрипните ваксини са у нас.
доцент доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор: Около 60 000 дози бяха получени и разпределени, една огромна част от тях бяха направени в София, разпределени са и на други места. А има и доставки естествени, на свободния пазар в аптеките, от края на октомври. Но доколкото знам количествата са към този момент на изчерпване, тъй че чакаме тази огромна доставка средата на ноември.
Кунчев разяснява още, че искащите да се ваксинират би трябвало да заявят имунизация при персоналния си доктор. Хората над 65 години са най-уязвими. Ангел Кунчев изясни също, че у нас все по-малко хора се имунизират. България и Полша са на дъното на класациите.

Броят на противогрипните ваксини тази година е подсилен, а от 2020 година се чака в допълнение да бъде увеличена броя им.

Кунчев съобщи, че най-големият проблем у нас е слабият интерес към противогрипните ваксини, като добави, че имунизациите в доста от случаите излизат по-евтино от лекуването.

Грипът се отразява на разнообразни системи и може да докара и до съществени последици, най-много за хората с хронични болести. Маските като предварителна защита не са безусловно сигурни, добави още Кунчев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР