В момента Булгаргаз подписва 199 споразумения с клиентите си -

...
В момента Булгаргаз подписва 199 споразумения с клиентите си -
Коментари Харесай

Как ще се приспадат надвзетите за парно суми от абонатите?

В момента " Булгаргаз " подписва 199 съглашения с клиентите си - топлофикационните и газоразпределетилените сдружения за връщане на 201 млн. лева надвзети пари поради предоговорената с " Газпром " по-ниска цена на природния газ. На семействата пари няма са връщат, а надвзетите суми ще се приспадат от сметките. Реални пари ще получат единствено тези клиенти, които към този момент не са клиенти на топлофикационните сдружения, изясни в ефира на Българска национална телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Тя определи като невиждано понижението на цената на природния газ, постигнато след няколкомесечни договаряния с " Газпром ". " То е ориентирано само и единствено към това да се възползват от него точно битовите консуматори и българския бизнес. В Закона са написани ясни правила по какъв начин по най-бързия метод клиентите ще се възползват от това понижение. Първото и най-важно условия беше КЕВР да изготви 8 нови ценови решения, които показват цената на природния газ на база на предоговорените параметри сред " Булгаргаз " и " Газпром ". Тези 8 ценови решения към този момент са факт - предоставени са на " Булгаргаз ", който от своя страна направи преизчисленията и приготви 199 съглашения, които се подписват с клиентите. И според закона в 30-дневен период топофикационните и газоразпределителните сдружения ще би трябвало да създадат своите преизчисления и да пренесат това върху своите клиенти ", сподели министърът.

Министър Теменужка Петкова уточни по какъв начин ще стане връщането на парите. Ако плащаме своите сметки на действителен ежемесечен доклад - в първата фактура от топлофикациите ще бъде показан размерът на понижението. За тези, които заплащат на годишна база, това ще се случи с изравнителните сметки. Във фактурите ще стане ясно за какъв интервал от време се отнася понижението, каква е остарялата и новата цена и действителното понижение за всеки клиент.

" Правен е разбор за заплащане в кеш, само че е станало ясно, че това ще отнеме доста време и запас, и ще затрудни и клиентите, и топлофикациите. Намалението в брой ще получат единствено тези, които към този момент не са клиенти на топлофикациите. За да стане това, те би трябвало да подадат надлежно заявление и банкова сметка ", сподели още Петкова. И дефинира като " информационен проблем "  недоразумението на КЕВР с оповестените цени на парното.

Петкова посочи, че мандатът на КЕВР е изминал на 2 април и е в пълномощията на Народното събрание да продължи и започва процедурата за избор на нов състав на Комисията.  " Колегите от Народното събрание работят в тази посока и както планува законът, ще бъде избран нов състав. Това са пълномощия на Народно събрание и изборът и номинациите се случват там ", сподели тя и посочи, че е работила добре сътрудниците от КЕВР.  " Комисията в този състав се оправи добре и способства енергетиката на България да бъде в много положително положение ", добави министърът. 

По думите й, заради рецесията с ковид значимите планове - Интерконектора Гърция - България, " Балкански поток " и процедурата, обвързвана със стратегически вложител на АЕЦ " Белене ", са претърпели реорганизации в дейностите, само че в този момент се поставят старания това да бъде наваксано. За АЕЦ " Белене " не е прекратена връзката и с петте компании, които са удостоверили своя интерес за присъединяване. В този интервал са подписани съглашения за конфиденцалност с тях, направен е осведомителният меморандум за плана и е изпратен на фирмите, с цел да стартират да готвят своите предложения. Забавянето поради ковид е обвързвано с опцията да се обезпечи достъп на фирмите до осведомителната стая за плана, която е разположена в НЕК. Петкова изрази вяра, че след 15 юни, когато се види какви ограничения ще останат в другите страни, представители на фирмите да дойдат в България. Оттогава ще тече и срокът за правене на офертите.

" Ние ще защитим нашия интерес и ще забележим кое е най-хубаво за България ", уверена е Петкова.

По отношение на Държавната петролна компания министърът съобщи, че задачата е на пазара да има повече участници, повече конкуренция, което е в полза на потребителите. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР