В момента акциите на публичните имотни компании са на рекордни

...
В момента акциите на публичните имотни компании са на рекордни
Коментари Харесай

Европейските имотни компании искат повече инвестиции от застрахователи

В момента акциите на обществените имотни компании са на рекордни цени.

Още по тематиката
" Евроинс " ще придобие застрахователния портфейл на " Пиреос " в Румъния

Компанията генерира 200 млн. евро премиен доход през предходната година
9 юли 2017
Малките солени санкции на огромните застрахователи

КФН извади тежката артилерия против неплащащите санкции
16 юни 2017

Компаниите за парцели лобират за облекчение на разпоредбите, при които застрахователи могат да влагат в бранша. Ако европейските регулаторни органи одобрят предложенията им, това може да даде начало на нов огромен поток от вложения в имотния бранш, написа Financial Times.

В момента акциите на обществените имотни компании са на рекордни цени. По данни на Европейската асоциация на обществените компании за недвижими парцели общата капитализация на листваните компании в бранша е към 247 милиарда евро. Сред включените в показателя FTSE Epra/NAREIT Europe index са най-голямата европейска компания за търговски парцели Unibail-Rodamco, немската Vonovia и английската British Land. Но асоциацията предизвестява, че цената на показателя може да се удвои, в случай че вложителите не би трябвало да се преценяват изцяло с новата европейска регулация - Solvency II, с която се вкараха по-високи условия към финансовата непоклатимост на фирмите, с цел да могат да покриват в по-голяма степен поетите от тях опасности, и по едно и също време с това им вменява по-активен режим на отчитане пред регулатора.
Директивата
По новия правилник Solvency II застрахователите би трябвало да покриват със лични средства 100% от минималното финансово условие и от финансово условие за кредитоспособност. Те би трябвало да заделят средства при положение на евентуални загуби от вложенията в парцели, акции и облигации.
Една от най-големите спънки за европейските застрахователи, инвестиращи в акции на обществени имотни компании, са високите финансови условия, счита изпълнителният шеф на Европейската асоциация на обществените компании за недвижими парцели Доминик Мьоренхаут.

Асоциацията апелира тези условия пред Европейския орган за обезпечаване и професионално пенсионно обезпечаване (EIOPA). Според браншовата организация в дълготраен проект няма разлика сред рисковете, поети от листваните и нелистваните компании. Доминик Мьоренхаут прибавя още, че асоциацията се пробва да обеди Европейска комисия да " отпусне примката към промишлеността ".

Германските застрахователи да вземем за пример имат интерес от понижаване на регулациите, тъй като обществените компании са огромен вложител на имотния пазар. Според Стефан Крауш от Munich Re, в случай че финансовите условия се намалят, това може да е от изгода за застрахователите.

По-глобална смяна

Но освен обществените компании ще завоюват от облекчение на европейската инструкция. Европейската асоциация, която съставлява вложителите в непублични компании в имотния бранш, също упорства за отстъпки.

Към този миг застрахователните компании би трябвало да заделят запаси в размер на 25% при вложения в непублични компании, като от асоциацията оферират процентът да се понижи до 12. Според браншовата организация този размер е изчислен на база, която е надценила вероятния спад на цените на парцелите.

Европейският осигурителен регулатор съобщи, че дава самостоятелни съвещания, с цел да помогне за образуването на осведомени политики и закони в Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР