В момент, в който икономиките се възстановяват от най-мрачните дни

...
В момент, в който икономиките се възстановяват от най-мрачните дни
Коментари Харесай

Висока смъртност, липса на чужденци: И в Русия няма кой да работи

В миг, в който стопанските системи се възвръщат от най-мрачните дни на рецесията, фирмите в развития свят не могат да намерят задоволително чиновници. В огромните разрастващи се пазари, където има огромен пул от хора в работоспособна възраст, казусът не е чак толкоз огромен. С едно изключение: Русия.

Милиони мигранти напуснаха страната, когато бяха въведени първите ограничения против здравната рецесия предходната година. Русия се проваля с контрола върху пандемията и основава дефицит на работна ръка, който забавя възобновяване на стопанската система, написа Bloomberg.

" За да запълним новите работни места, се нуждаем или от мигранти, или от преразпределение на съществуващата работна ръка сред райони, промишлености и компании ", съобщи предишния месец гуверньорът Елвира Набиулина.

" В някои райони не можем да намерим задоволително чиновници към този момент година ", споделя и Максим Басов, основен изпълнителен шеф на Рос Агро, една от най-големите аграрни компании в Русия. Тя към този момент е нараснала заплатите с 10 % и влага в машини, които да употребява в районите, в които не може да откри служащи. Други обезверени работодатели наемат бойци, студенти и даже пандизчии, с цел да попълнят свободните работни места.

През 2019 година Русия се подреди като четвъртата най-популярна дестинация измежду мигрантите, съгласно данни на Организацията на обединените народи. Но броят на родените в чужбина служащи — най-много от Централна Азия — понижава до към 3 млн., при 4,5 млн. преди пандемията, съгласно съветската Президентска Академия за национална стопанска система и обществена администрация. Въпреки че рестриктивните мерки за влизане в страната бяха понижени, доста от тях не желаят да се завърнат поради опасност от нови ограничения.

Едва към 40 % е изцяло имунизирано, а Русия регистрира съвсем половин милион смъртни случая от Covid-19 от началото на пандемията, съгласно публични данни, което способства за най-големия растеж на смъртността от Втората международна война насам. Погледнато по този метод, обстановката е по-тежка единствено в Съединени американски щати и Бразилия.

И въпреки управляващите да настояват, че множеството от жертвите са пенсионери, работодателите показват, че са наранени. Един от най-големите търговци на дребно, X5 Retail Group, съобщи предишния месец, че " дефицитът на работна ръка продължава да се въздейства от високата смъртност измежду съветското население ".

Пандемията препъва опит на президента Путин да спре внезапното понижение на популацията — завещание от тежките дни през 90-те в композиция с високи равнища на приложимост на алкохол и цигари и ниско на спорт. " Имаше дефицит в някои браншове даже преди пандемията ", споделя Наталя Зубаревич, шеф в мосвкоския Независим институт за обществена политика.

Средната заплата в стопанската система пораства със 9 %, съгласно Сбербанк, а позициите в IT, финансите, търговията и строителството носят с 13 % повече в сравнение с преди пандемията. " Има същинска война за таксиметрови водачи ", споделя и Алексей Захаров, президент на SuperJob, интернет портал за намиране на работни места. Това подхранва инфлацията, която през октомври доближи 8,1 %.

Строителният бизнесмен Самолет Груп споделя, че е повишил заплатите, подобрил е сигурността и останалите условия, само че съвсем половината от новите работните места остават празни от началото на годината. " За мен това е невиждана обстановка ", споделя ръководещият шеф Андрей Иваненко.

За да се облекчи дефицита, предходната година студентите бяха призовани да оказват помощ със събирането на реколтата. По-скоро имаше диалози по отношение на опцията пандизчии да оказват помощ с жп инфраструктурата.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР