В момент, в който хората губят покупателна способност заради инфлация

...
В момент, в който хората губят покупателна способност заради инфлация
Коментари Харесай

КНСБ: Под 500 евро? Няма такава минимална заплата в еврозоната

В миг, в който хората губят покупателна дарба поради инфлация от към 19 на 100 съгласно формалната статистика и доста по-голяма, в случай че се съди по цените в магазина, минималната работна заплата би трябвало да се увеличи. Това би трябвало да стане и поради признатата неотдавна инструкция, която предлага минималната заплата да бъде 50 на 100 от междинната работна заплата. Сега междинната е 1 740 лева, което значи, че от 1 януари 2023 година минималната би трябвало към този момент да бъде най-малко 850 лева Това е най-малкото, което няма да може да се случи, в случай че посрещнем 2023 година с продължен, а не с нов държавен бюджет, сподели Любослав Костов, шеф на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ и основен икономист на конфедерацията във видео бизнес подкаста " Какво могат парите? " по DIR.BG със Стефан Кунчев.

Според него от основно значение в този момент е да се насърчи процеса на груповото трудово договаряне и да се даде формулировка за енергийна беднотия, с цел да е ясно кой би трябвало да бъде подсилен.

Заради това, че настояванията на КНСБ не се взимат под внимание, в петък синдиката провежда огромен митинг в София. Той ще се организира в две елементи - протест и автошествие, които ще обзет пространството към Народното събрание, Министерския съвет и Министерството на финансите. Костов посочи, че от рано заран в последния работен ден на седмицата в София ще стартират да дойдат синдикални членове от цялата страна, като единствено за присъединяване в автошествието се чакат минимум 500 леки коли от страната. 

Любослав Костов изясни за какво синдикатите и работодателите се разминават по тематиката за снадки държавен бюджет, както и би трябвало ли да се промени данъчната система, в случай че не се лимитират държавните разноски.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР