В момент на повишаващи се лихви българският бизнес ще има

...
В момент на повишаващи се лихви българският бизнес ще има
Коментари Харесай

Асен Василев: Бизнесът ще има достъп до около 2 млрд. лв. кредити за малки и средни предприятия

В миг на повишаващи се лихви българският бизнес ще има достъп до към 2 милиарда лв. заеми на по-ниски лихви за дребните и междинни предприятия, тъй че техните капиталови стратегии да не пострадат. Това заяви финансовият министър Асен Василев в Министерския съвет по време на гала по подписването на финансово съглашение сред Европейската капиталова банка и Българската банка за развиване. Отпуснатото финансиране в размер на 175 млн. евро ще помогне за възстановяване на достъпа до финансов запас на дребния и междинния бизнес, поощряване на заетостта и ускорение на зеления преход в България.

Подписването на това съглашение е още една стъпка в един дълъг път, по който Европейската капиталова банка и Европейския капиталов фонд в България вървят от много от дълго време, уточни Василев. Той напомни, че вид финансови принадлежности през 2013 година за първи път стигнаха в необятен аспект до бизнеса посредством " Джереми 1 " и " Джереми 2 ". По едната линия се предоставяха заеми, по които гаранцията се поемаше отчасти или съвсем изцяло от страната под някаква форма. По този метод компании без задоволително поръчителство и достъп до кредитиране по линия на " Джереми 2 ", компании, които имаха поръчителство, успяваха да получат заеми, уточни Асен Василев, представен от Българска телеграфна агенция.

Министърът на финансите припомни още, че през 2013 година всички бяха учудени какъв брой бързо компаниите харесаха тези артикули и в границите на 3-4 месеца 700 млн. лева доближиха до българските компании по линия на тези два продукта. След това те се надградиха и се разшири техният потенциал, добави министърът. По думите му сходни артикули бяха основани и с българския народен запас през 2021 година във връзка коронавирус рецесията и коронавирус възобновяване и също бяха сносно посрещнати от пазара. В европейките стратегии са заложени над 600-700 млн. лева Заедно с ресурса, който би пристигнал от страна на комерсиалните банки, прави над 1,5 млрд.лева, които ще доближат до българския бизнес, сподели Асен Василев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР