В момент, когато световните лидери обсъждат мерките срещу изменението на

...
В момент, когато световните лидери обсъждат мерките срещу изменението на
Коментари Харесай

Потенциалът за производство на ток от вятър се оказва по-малък от очакваното

В миг, когато международните водачи разискват ограниченията против изменението на климата и дават все по-голяма роля на възобновимите енергийни източници, въпросът до каква степен може да се разчита на тях става все по-голям. През последните години редица страни като Германия и Испания влагат във вятърна енергетика като за първите 7 месеца на тази година малко над 21% от цялото произвеждане на електрическа енергия в Германия идва точно от вятърна сила. А към обед на 1 ноември делът на вятърните турбини е 40%.

Оказва се обаче, че всичките тези вятърни паркове в Европа създават по-малко сила от предстоящото. Това излиза наяве от разбор на компанията Hendrickson Renewables, който обобщава до каква степен предстоящите правила за количество вятърна електрическа енергия са припокрити от действителното произвеждане. В извадката попадат 77 плана от 8 страни в Западна Европа и Скандинавието. Докато в Съединени американски щати има значително такива изследвания, основно инициирани от Националния ВЕИ институт (NREL), в Европа те са по-малко, постоянно водени от консултанти в бранша, които евентуално лобират за избрани ползи. Затова потребността от действителна статистика за триумфа и развиването на този ВЕИ бранш е немалка, изключително имайки поради въглеродно неутралните проекти на континента.
Проучването
Самото изследване прави съпоставяне на оценката за енергиен рандеман преди построяването на плана и действителните данни от употребата му. Най-старият оценен план е от 2006 година

Резултатите демонстрират, че средностатистическото произвеждане на ток от вятърните паркове е с 8.9% по-ниско по отношение на предварителните прогнози, правени, преди да се осъществя инвестицията. При обособените вятърни паркове обаче данните се разграничават мощно - за някои има 28% по-ниско произвеждане от предварителните прогнози, а за други 10% повече.

Въпросът с производството е основен от позиция на вложителите, тъй като се отразява непосредствено в приходите му. При приблизително съвсем 9% по-малко приходи рентабилността на плана може да се окаже негативна.

За да се избегне въздействието на технологиите, които през годините са се трансформирали доста, е направена и оценка и на данни за турбини единствено след 2017 година Резултатът обаче е съвсем еднакъв - 8.8% по-нисък енергиен рандеман от авансово предстоящото за 42 ферми.
Какви са аргументите
Според основателите на изследването огромна част от разминаването може да се изясни с неналичието на точна прогноза за скоростта напразно, което удостоверява тезата, че е все по-трудно да се плануват ветровете в световен проект, наедно се останалите промени в климата.

Казусът с вятъра се преглежда обширно в друго изследване на Hendrickson Renewables, в което се проучва спада в индийските мусони през лятото на 2020 по отношение на 2019 година Въпреки нарастването с 37% по отношение на юли вятърът през август е с 8% по-нисък от същия месец през 2019. В Индия виждат проблем освен в смяната на вятърните мащаби, а и в естеството на все по-ниските ветрове, които от своя страна изискват друг вид турбинни структури, разнообразни от издигнатите.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Седмицата 2 Право 3 Градове 1 Компании 2 Седмицата 3 Политика 1 Компании 2 Енергетика 3 Енергетика
За разлика от Индия Европа от ден на ден има потребност от по-високи турбини поради все по-високите ветрове, които обичайно не са били известни на континента. Този вид механически промени слагат забавно предизвикателство за промишлеността, на която се постанова да обръща внимание на други географски райони, които обикновено се смятат за по-малко ветровити и непродуктивни. Или просто да трансформират методите си на изследване и упованията какво вятърната енергетика може да даде.

В миг, когато международните водачи разискват ограниченията против изменението на климата и дават все по-голяма роля на възобновимите енергийни източници, въпросът до каква степен може да се разчита на тях става все по-голям. През последните години редица страни като Германия и Испания влагат във вятърна енергетика като за първите 7 месеца на тази година малко над 21% от цялото произвеждане на електрическа енергия в Германия идва точно от вятърна сила. А към обед на 1 ноември делът на вятърните турбини е 40%.Оказва се обаче, че всичките тези вятърни паркове в Европа създават по-малко сила от предстоящото. Това излиза наяве от разбор на компанията Hendrickson Renewables, който обобщава до каква степен предстоящите правила за количество вятърна електрическа енергия са припокрити от действителното произвеждане. В извадката попадат 77 плана от 8 страни в Западна Европа и Скандинавието. Докато в Съединени американски щати има значително такива изследвания, основно инициирани от Националния ВЕИ институт (NREL), в Европа те са по-малко, постоянно водени от консултанти в бранша, които евентуално лобират за избрани ползи. Затова потребността от действителна статистика за триумфа и развиването на този ВЕИ бранш е немалка, изключително имайки поради въглеродно неутралните проекти на континента.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР