В много случаи на позицията педагогически съветник се назначават педагози.

...
В много случаи на позицията педагогически съветник се назначават педагози.
Коментари Харесай

Психолозите в училищата трябва да са психолози, а не педагози

В доста случаи на позицията " педагогичен консултант " се назначават педагози. Когато обаче на позицията е назначен психолог, той съвместява и двете длъжности - тази на учебен психолог и педагогичен консултант.

Това съобщи пред БНР Ирена Найденова, която работи като педагогичен консултант в столично учебно заведение от 12 години.

Според Найденова в доста случаи шефовете на образователните заведения считат, че няма потребност да се назначава втори човек, когато на тази служба има и психолог, който да прави и нормативно това, което се изисква от него.

Найденова беше безапелационна, че е парадоксално наредбите да изискват психически опит, само че да позволяват назначението на хора с педагогическо обучение. Според нея в учебното заведение би трябвало да има специалисти и на двете длъжности.

" Навсякъде в новата разпоредба за приобщаващо обучение написа, че работата се прави от съветника или психолога, единствено че това са безусловно разнообразни длъжности ", изясни още Найденова. По думите ѝ като консултант тя се занимава с учебните политики, а не с психическата поддръжка на децата. " Работя най-вече с класовете като цяло, с учителките като цяло. Ролята на психолога е съответно да работи с единицата " дете ". Просто по този начин е въведено нормативно. "

Стана ясно още, че от 4 362 просветителни институции - учебни заведения и детски градини - у нас са назначени 988 психолози.

Най-голям е дефицитът на психолози в областите Видин, Враца, Добрич, Кюстендил, Перник, Разград и Силистра.

Според държавния специалист от дирекция " Приобщаващо обучение " в просветното министерство Татяна Предова назначението на учебни психолози в заведенията е неотложно. По думите ѝ няма по какъв начин едно академично знание да доближи до едно дете, в случай че сега то има някакви други потребности или страсти, които не са получили отговор.

" Присъствието на психолозите е заложено в Закона за учебно и предучилищно обучение, само че също така то е значимо и предвид на осъществяването на политиките за приобщаващото обучение, както и за предварителна защита на експанзията и насилието ", сподели още специалистът и добави, че МОН ще насърчава назначението на учебни психолози в учебните заведения с над 400 деца. Тези учебни заведения у нас са 62 на брой. Средствата, планувани за това насърчаване, възлизат в размер на 7 млн. лева и ще се провиснал от 1 януари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР