В Министерството на здравеопазването през последните 10 години липсва информационна

...
В Министерството на здравеопазването през последните 10 години липсва информационна
Коментари Харесай

Пенка Георгиева: Напрежението между лекари и пациенти е от непознаването на правата и задълженията

В Министерството на здравеопазването през последните 10 години липсва осведомителна акция, с която да се изясни на хората, че не всичко е платено. То е дебитор на обществото, тъй като огромна част от напрежението сред лекари и пациенти е от непознаването на правата и отговорностите на пациентите. Това сподели Пенка Георгиева – ръководител на Пациентски организации " Заедно с теб " в предаването " Денят на фокус “ на " Фокус “ в Европейския ден за правата на пациента, който за поредна година се отбелязва в страните-членки на Европейски Съюз.

" Днес е денят, в който би трябвало да разпространяваме точно Европейската харта за правата на пациентите, която е от 4 значими точки, които постоянно са ме управлявали в помощта към пациентите. За мен е най-важно правото за еднакъв достъп, тъй като в София е едно, а в дребните селища друго “, сподели Георгиева.

" Тази година е редно да се акцентира на това правото на достъп, само че профилактиката също е доста значима, тъй като когато един човек след в точния момент своето здраве, след това икономисва при затруднения прочувствени натоварвания, както и обществени средства “ добави гостът.

По думите й ние живеем с мисълта, че всичко е гратис, само че това не е по този начин. Тя показа, че като пациентски организации постоянно са желали да предизвикват закон за правата и отговорностите на пациентите, само че заради нестабилната политическа конюнктура не може да се завърши и бе безапелационна, че е е извънредно време да се случи.

Тя показа, че към организацията й доста постоянно постъпват сигнали от жители, като огромна част от тях са недоволства на пациентите от лекари и лечебни заведения, а в действителност отговорна е системата, тъй като е наложила такива ограничавания.

Относно казусът с НЗОК и предлагането рецепта да не бъде издавана, в случай че не са изписани всички медикаменти, Георгиева, съобщи, че пациентската организация, на която е ръководител се е противопоставила на това изрично и анексът от април бе продължен до септември месец, когато би трябвало да се вземе извънредно решение. Според нея в полза на пациента е да може да си вземе най-малко тези медикаменти, които са налични в аптеките.

Тя разгласи, че по данни липсват 420 медикамента в аптечната мрежа, от които 350 са единствено по НЗОК. По този метод, в случай че лисва едното, а има другите 2 медикаменти, изписани по рецепта и платени от Здравната каса, той няма да може да си вземе нищо и стопира лекуването си. " Смехотворно бе изказванието на НЗОК, че така  пациентът ще се дисциплинира и ще си пие хапчетата “, счита Пенка Георгиева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР