В Министерството на външните работи се състоя днес пресконференция на

...
В Министерството на външните работи се състоя днес пресконференция на
Коментари Харесай

Министър Милков даде пресконференция за медиите

В Министерството на външните работи се състоя през днешния ден конференция на министър Николай Милков, на която беше изработен доклад за дейната работа на ведомството в границите на служебното държавно управление по откритите цели на българската външна политика.

Като предпочитана задача на Министерство на външните работи, произлизаща от мандата на служебното държавно управление, министър Милков дефинира сполучливото образуване и осъществяване на предварителните парламентарни избори зад граница на 2 октомври 2022г. Разкрити бяха 755 изборни секции в 62 страни, в които гласоподаваха над 178 хиляди наши сънародници. За осъществяването ѝ бяха ангажирани всички структури на Министерство на външните работи в Централното ръководство и зад граница.

Акцент беше подложен върху  вилнеещата война в Украйна, която сътвори поредност от външнополитически провокации. От 12 септември 2022 година е обновена работата на българското посолство в Киев, а седмица по-късно консулската работа към посолството стартира да обслужва жители. България е нараснала през 2022 година неколкократно размера на плануваната за Украйна филантропична помощ. Близо 870 000 украински бежанци са минали през страната ни и над 140 000 от тях са намерили  у нас леговище от войната. С дейната си поддръжка България оказва помощ и на многочислените българи в Украйна, за които сме историческа татковина.

Очертани бяха траялите старания на България, ориентирани към осъществяване на постигнатите договорености с РСМ и Европейски Съюз. Проведени са редица срещи на високо и най-високо равнище с представители на РСМ, както и на експертно ниво. Ключов приоритет беше и оказването на по-силна поддръжка на българите в Северна Македония в отстояването на главните им цивилен права, битка против говора на ненавист по отношение на България и по отношение на българите в РСМ.

По думите на министър Милков случаите от последните месеци като палежа на Културен клуб “ Иван Михайлов “ – Битоля, трите следващи офанзиви против постройката на организация „ Цар Борис III “ – Охрид, в това число стрелбата с огнестрелно оръжие, нападателната антибългарска акция в обществените мрежи в Северна Македония, жестокото нахлуване над Христиан Пендиков, секретар на организацията „ Цар Борис III “ в гр. Охрид, както и приемането през ноември 2022 година на дискриминационния Закон за фондациите и сдруженията в Северна Македония, свидетелстват за потребността от незабавни, съответни и целенасочени ограничения, които да подсигуряват превъзмогване на задълбочаващите се проблеми с правата на българите в Северна Македония.

В ревюто си на конференцията министърът на външните работи обърна внимание и на дейностите, свързани с „ Пътната карта “ за присъединение на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз, които не престават. По думите му въвеждането на стандартите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще имат директно отражение върху качеството на живот на българите и изискванията за бизнес и развиване в страната ни.

Министър Николай Милков сложи акцент и върху присъединението на България към Шенгенското пространство и продължаването на дейния разговор с Европейската комисия, Чешкото председателство и останалите страни членки в границите на служебното държавно управление. В интервала бяха извършени огромен брой срещи и съвещания на всички равнища с всички държави-членки на Европейски Съюз и най-много с резервираните страни – Нидерландия, Австрия, Швеция, както и с основни сътрудници, като Германия и Франция.  В резултат беше преодоляна колебаещата се позиция на Швеция и доказана поддръжката от Германия и Франция.

„ Бяха подхванати дипломатически ходове и не бе позволено делене на решението за България и Румъния. Работихме в тясна съгласуваност с българските евродепутати, които започнаха редица начинания в поддръжка на участието ни в Шенген “, съобщи Николай Милков. Постигнато беше невиждано високо ниво на поддръжка, поставящо в неловко малцинство двете колебаещи се страни, както и съответни договорености за бъдещите. Министър Милков дефинира присъединението на страната ни към Шенген като приоритет освен за нашата страна, само че и за цяла Европа.

Във фокуса на ревюто на министъра беше  и сполучливо осъщественото българско председателство на Централноевропейската самодейност през 2022 година, чиито принос са задълбочените полемики по интегрираната съгласуваност на района. Акцент беше подложен и върху постигнатите резултати в региона в региона на енергийната сигурност от страна на външната политика, които са станали вероятни с помощта на основаната политическа атмосфера в връзките с нашите съседи и с други партньорски страни.

Постигнатото в региона на консулската отбрана също беше изложено, като беше очебийно откриването на три нови консулски представителства: две генерални консулства – в Лион и Дюселдорф, както и на консулство в Единбург.

На 29 септември България бе единомислещо определена за член на Съвета на ръководещите на МААЕ за интервала 2022-2024 година, а на 3 октомври страната ни бе още веднъж определена за член на Съвета на Международния съюз по далекосъобщенията. Успешно протича председателството на ИКОСОС на Организация на обединените нации от българска страна.

Министър Милков акцентира, че част от тези резултати са реализирани в изискванията на ефикасна стачка с претенции за повишение на приходите на работещите в Министерството. Посочено беше, че стачката е завършила с реализиране на безпрецедентно  нарастване на работната заплата в Министерство на външните работи, което е направено от държавното управление, а не за сметка на личния бюджет на ведомството. Процентното нарастване е разпределено по прецизен и обективен метод в поддръжка на най-уязвимите чиновници в системата, които получиха до 60% нарастване.

Помолен да разяснява случая със арестуваните български жители на летището в Канкун, Мексико, министър Николай Милков осведоми, че досега от страна на посолството са извършени редица срещи с представителите на Националния миграционен институт в Мексико, с миграционните управляващи на летището в Канкун, централата на миграционните управляващи в щата Кинтана Ро, както и с шефа на Националния миграционен институт и  шефа на Генерална дирекция „ Консулски услуги “ на Министерството на външните работи на Мексико, с искане за информация по отношение на аргументите за отхвърли. „ Данните, с които разполагаме от октомври досега са за 18 български жители, които са се обърнали към посолството “, показа министърът и добави, че е изпратена нота до мексиканските управляващи с молба за публична информация по отношение на всеки един от случаите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР