В Министерството на икономиката и индустрията е получен сигнал за

...
В Министерството на икономиката и индустрията е получен сигнал за
Коментари Харесай

В Министерството на икономиката и индустрията е получен сигнал за масови уволнения в КЗП

В Министерството на стопанската система и промишлеността е получен сигнал за всеобщи уволнения в КЗП и назначения на основни позиции без осъществяване на конкурс, оповестиха от ведомството. В него се показва, че 6 от ръководителите на териториални дирекции са били освободени за къс интервал от време, с което има заплаха да се блокира активността на контролния орган. Въпреки скандалните изказвания дейностите по сигнала са подхванати напълно по административната процедура без да се основава напрежение в организацията или да се уронва имиджа ѝ пред обществото.

В сигнала се твърди още, че единствено за първите седем месеца на годината от бюджета на КЗП са изразходвани към 150 хиляди за погашение на компенсации на освободените чиновници, а все още са заведени редица каузи за непозволено освобождение на специалисти с по над 10 година опит от Комисията. Жалбоподателите показват подозрение, че дейностите на КЗП са предприемани по персонално предписание от предходното управление на министерството, а за нови чиновници са назначавани предпочитано партийни функционери.

Министерството на стопанската система и промишлеността не може да се удостовери никое от тези изказвания, до момента в който не получи цялата информация от КЗП.

Затова, на този стадий, е изискана само информация според член 46 от Закона за администрацията за реализиране на административен надзор и на съображение наредбите на Наредбата регламентираща активността на инспекторатите и взаимоотношението със профилираните контролни органи. С писмо от 08.08.2022 година от ръководителя на КЗП е изискана информация по изказванията в сигнала, попадащи в обсега на функционалната подготвеност на Инспектората на Министерството на стопанската система и промишлеността.

Днешните обществени изказвания на ръководителя на КЗП Иван Френкев изрично не дават отговор на истината. Министерството на стопанската система и промишлеността показва мощно терзание за целенасочения опит за уронване имиджа на институцията. С цел запознаване обществото с обективната истина, се разгласява отправеното искане от Инспектората на министерството в частта за даване на спомагателна информация по постъпилия сигнал в частта с инспекциите на така наречен „ божествен газ “. Видно от него по никакъв метод не се лимитират или разясняват пълномощията на КЗП.

Министерството на стопанската система и промишлеността чака в най-кратки периоди да получи цялостната информация от КЗП. С оглед събитията от днешния ден се приканва и институцията да я показа на обществото. С оглед голямата сензитивност на потребителите и потребността от непоколебим надзор на разпространяването на така наречен „ божествен газ “ извънредно значимо е обществено да бъде оповестено какъв брой административни наказания са наложени на неизрядни търговци, след разпоредените от предходния министър денонощни инспекции.

Екипът на Министерството на стопанската система и промишлеността акцентира, че отбраната на потребителите е основен приоритет, а КЗП би трябвало да работи с грижа за потребителите, а не в полза на ПР-имиджа на една или друга политическа фигура. Ръководството на институцията още един път декларира, че работи водено от желанието да се опре на експертизата на назначенията на предходния министър. С сходни ПР-акции, които не лежат на обективните обстоятелства обаче, очевидно може да се чака цялостен бойкот на някои от назначенията в системата на институцията, се показва още в известието на министреството.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР