В Министерството на енергетиката никой нищо не разбира от енергетика.

...
В Министерството на енергетиката никой нищо не разбира от енергетика.
Коментари Харесай

Красимир Манов: Договорът с Боташ е в тотален ущърб на България

В Министерството на енергетиката никой нищо не схваща от енергетика. За да станеш министър на енергетиката се изисква смирение и извършване волята на този, който те е поставил там. Затова нищо не се получава там. Това сподели енергийният специалист Красимир Манов в предаването " България, Европа и светът на фокус “ на " Фокус “. 

Той бе безапелационен, че договорът на " Булгаргаз “ с турската компания " Боташ “ е безусловно неблагоприятен и в цялостен ущърб на България. Договорът би трябвало да бъде подписан на реципрочна основа, защото с този контракт ние даваме достъп на турската страна към газопреносната система на Европейския съюз, който е голям пазар, изясни специалистът.  

" Прекрасна концепция, само че доста неприятно осъществяване. Договорът трябваше да бъде подписан под напълно друга форма. Договорът трябваше да бъде за пренос, само че ние трябваше да подходим като турците – това, което влиза на територията на България, да става българска благосъстоятелност. Но ние сме прекомерно дребни и тези хора са подвластни, те не могат да играят за българския народен интерес, тъй като пазят в тази ситуация съветския народен интерес, в други случаи пазят американския интерес, само че не и българския. Всичко са схеми за крадене на пари и зависимости “, разяснява Красимир Манов.  

По негови думи над 2 милиарда $ ще са вредите за страната ни по контракта с турската компания.  

" Прословутата уговорка в контракта " Вземаш или плащаш “ това, което си договорил, значи, че нещата би трябвало да се плануват с години. Нашите са подписали едни неща за директните такси, за количествата, които са две по 1 милиарда 850 млн. При състояние че ние употребяваме към 2,5 милиарда на година, към този момент имаме контрактувани за " Александруполис “ с азерите за 1 милиард, контракти за няколко години напред с други снабдители, какво ще ги вършим тия количества, в случай че не ги използваме? “, попита Красимир Манов. 

Обяснението на служебното държавно управление, че те са планувани за продажба, са неуместни, защото сега цената на природния газ се е сринала, акцентира специалистът. Всички европейски газохранилища са запълнени над 85% и потреблението на газ е намаляло със 7 до 10%. Той означи, че напълно скоро Румъния ще стане най-големият експортьор на природен газ в Европейски Съюз, тъй като създава личните си залежи. 

" България също може да прави това нещо. Ние имаме потвърдени ресурси от 480 милиарда единствено в Етрополската свита, 15 милиарда има в находището на границата с Румъния. Но ние имаме мораториум, който е изработен тъкмо с тази цел, с цел да не използваме личните си източници и да слугуваме на непознатите ползи “, разяснява Красимир Манов.  

Енергийният специалист счита, че вярната посока за развиване на българската енергетика е вложението във възобновими енергийни източници. Само преди броени дни са били регистрирани рекордните 38%, добити от фотоволтаици и ветрогенератори, при 37% добити по стандартен път. Още дълги години обаче ще продължим да разчитаме на нуклеарна сила и сила от природен газ и петрол, добави той.  

Красимир Манов разяснява и концесията на пристанище " Росенец “. " Разделянето на рафинерията и премахването на концесията става по една единствена причина: сега има договаряния сред хора и финансови конгломерати, които най-вероятно ще купят рафинерията и тя към този момент няма да е съветска. Без пристанището " Росенец “ рафинерията не коства нищо, тъй като не можеш да разтовариш нефт и да го преработваш в тая рафинерия. Новите купувачи ще би трябвало да се пазарят с тези, които ръководят нашата страна. За това става въпрос, за пазарлък и за оцеляване: " Не ни закачайте, Европа и Америка, за нашите провинения, в случай че желаете да получите концесия за това, което сте купили “, изясни специалистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР