В миналото се действаше по различен начин. Имаше куриери на

...
В миналото се действаше по различен начин. Имаше куриери на
Коментари Харесай

The Washington Post: Как Владимир Путин си купува влияние на Запад

В предишното се действаше по друг метод. Имаше куриери на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), куфарчета с пари в брой, „ московско злато ", секрети дотации за далечни медии. Така Комунистическата партия на Съюз на съветските социалистически републики се опитваше да подкопае скрито западната народна власт. Но все пак мащабът на тази подривна активност бе относително дребен. Съюз на съветските социалистически републики не се къпеше в пари и не беше в положение да обсипе поддръжниците си със злато и сребро. Като хора на идеологията, те не трябваше да желаят пари никога. Но задачата на модерна Русия е доста по-лесна, написа Анна Апълбаум в публикация за американското издание The Washington Post, представена и показана от Агенция Фокус.
В публикацията се показва още:
" Днес, когато Кремъл поставя скрити старания да упражнява политическо въздействие и да подкопава демокрацията, той разполага с доста повече принадлежности - огромни компании, богати олигарси, които са разполагаем на държавното управление, а също и голям брой трикове за психическо въздействие. Вместо братството на човечеството и единството на пролетариата, актуалната Русия може да се заиграва с един доста по-прост инстинкт: алчността. Вместо да оферират дребни банкноти или секрети банкови сметки, Кремъл към този момент могат да предложи покупко-продажби с другарски настроени съветски предприемачи. Това е законно, може да се разисква намерено и посредством тях очевидно се основава подобаващата атмосфера за другарски връзки, даже и такива действително да не се развиват.
Това е в основата на любопитната история за съветското въздействие, разгръщащо се във Англия през миналата седмица, с помощта на разкриването на кеш документи, в това число продан на електронни писма, оповестен наскоро както в Observer, по този начин и в The Sunday Times. Основният воин, Арън Банкс, бе най-важният финансист на ЮКИП, както и на Leave.EU, една от организациите, които се стремяха да убедят британците да изоставен Европейския съюз. За идеята на Брекзит Банск вложи 11 млн. $ персонални средства и събра спомагателни пет милиона $. Това са огромни суми за политиката в Обединеното кралство, където разхищението на средства за акциите не са с тези мащаби, с които са привикнали американците.
Откъде обаче се взеха тези пари? Самият Банкс постоянно в твърдял, че ги е завоюва от застрахователния бизнес, въпреки че той надали е толкоз печеливш. Сега обаче стана ясно, че Банкс, който е женен за дъщерята на руснак, може би е получил средствата за консултантска активност на Изток. В последна сметка минимум един път - той и негови сътрудниците са посетили съветския дипломат във Англия Александър Яковенко, който му е предложил да му помогне с вложения в златни мини някъде в Сибир.
Банкс отхвърлиха, че това предложение е имало последствия. Тази картина обаче към момента е любопитна заради редица аргументи. От една страна, това е още една частица във веригата на общите ползи на съветското държавно управление – акцията за Брекзит.
Когато съветското държавно управление обработваше някогашния немски канцлер Герхард Шрьодер нямаше потребност от каквито и да било подкупи. Вместо пари държавни компании и компании, близки до съветското държавно управление, предложиха на Шрьодер пост в съветската енергетика: последваха управителен кресла, потребни контакти и присъединяване в ръководство на компании.
Когато съветското държавно управление захранваше проруската „ Северна лига “ в Италия, връзката се осъществяваше по линията на персоналните контакти. Културната асоциация „ Ломбардия-Русия “, тясно обвързвана с „ Лигата “, предложи своята помощ на италиански предприемачи в Русия, а също по този начин финансира конференция с присъединяване на водача на партията Матео Салвини.
„ Позволете да Ви помогнем с потребни настоятелен контакти “ – тъкмо по този начин съветското държавно управление сграбчи вниманието на семейство Тръмп. Още през есента на 2015 година, когато президентската акция в Съединени американски щати бе в цялостен ход, предприемачът от съветски генезис Феликс Сатър лобира за строителството на „ Кулата на Тръмп “ в Москва. Съгласно признанията на юриста на Тръмп, движещите претекстове са били както политически, по този начин и персонални. Към плана даже е трябвало да бъде притеглен съветският президент Владимир Путин, в случай че спомага за акцията. Това изяснява за какво специфичният прокурор Робърт Мюлер изиска всички документи по случая.
В Москва обаче по този начин и не издигната „ Кулата на Тръмп “. Бенкс, въпреки това, евентуално не е имал планове да влага в златни мини в Сибир. Но тези случаи са показателни за методите за въздействие, които Кремъл употребява, с цел да си купи въздействие на Запада. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР