В Мексико, в средата на езеро, отстрани на вулкан, се

...
В Мексико, в средата на езеро, отстрани на вулкан, се
Коментари Харесай

Мексиканско светилище – модел на вселената?

В Мексико, в средата на езеро, в профил на вулкан, се намират останките от антично каменно светилище, което съгласно археолозите е предопределено да служи като модел на вселената, оповестява Associated Press.

Водата от околните извори наподобява съзнателно отклонена към мястото, с цел да сътвори илюзията, че светилището плава, като че ли отразено в огледало.

„ Тези образни резултати, с изключение на характерностите на детайлите, които построяват обекта и връзките, които имат те между тях, допускат, че светилището Нахуалак (Nahualac) може да съставлява микрокосмоса, който е основал първичните води и е сложил началото на митичното време-пространство “, споделя Ирис дел Росио Ернандес Баутиста, археолог в Националния институт по антропология и история на Мексико.

Нахуалак, Мексико

Светилището е на височина от съвсем 4 000 метра, ситуирано под вулкана Ицтакихуатл (Iztaccihuatl), в превод „ бяла жена “, чиито върхове са  покрити със сняг.

Националният институт загатва за светилището като „ тезактаул “. Терминът значи антична астрономическа обсерватория, издигната върху високи планински скатове.

По време на разкопките археолозите са разкрили и разнообразни артефакти, най-вероятно отдадени на бога на дъжда Тлалок (Tlaloc), уважаван от ацтеките. Керамичните фигури датират от разнообразни години, сред 750 и 1150.

Баутеста изяснява пред Associated Press, че светилището напомня някои съставни елементи на локалната митология. В някои легенди за основаването на Мезоамериканската земя чудовището Ципактли (Cipactli) плава на повърхността на първичните води, създавайки Небето и Земята от личното си тяло. Според античните трудове, Ципактли е „ необикновено морско страшилище “ с многочислени усти. То било толкоз ненаситно, че боговете, които го основали, осъзнават, че би трябвало да го убият, тъй като яде всичко, което те основават. Убивайки го, те освобождават вселената, която Ципактли е погълнал.

Според археолозите, тук срещаме различен мит за съзиданието, който се концентрира върху едно извънредно създание, основано от богове в средата на нищото, от което изригва целият живот. Дали пък това не е метод локалното население да опише за борбата сред непознати, разбирай извънземни същества от небето, се питат археолозите.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР