В медицинската практика пряката причинно-следствена връзка между употребата на тютюн

...
В медицинската практика пряката причинно-следствена връзка между употребата на тютюн
Коментари Харесай

Ново изследване: Тютюнопушенето води до развитие на мутации в клетките

В здравната процедура директната причинно-следствена връзка сред използването на тютюн и риска от рак на белия дроб в никакъв случай не е била отричана. Напротив, удостоверено е, че повече от 80% от случаите на рак на белия дроб пораждат в резултат на хронична приложимост на тютюн, най-много вследствие на обстоятелството, че непрекъснатото излагане на цигарен пушек предизвиква разнообразни увреждания в дихателните пътища и белите дробове. В синергия с други фактори като преклонна възраст, липса на физическа интензивност, нездравословно хранене и отслабена имунна система, съгласно Dampfi.ch, тютюнопушенето може да има изключително съществени отрицателни последствия за индивида.


Установено е, че след 30-40 години интензивно пушене, няколко години след отказването на цигарите клетките на дихателните пътища към момента се възвръщат и се пробват да възвърнат своята функционална и структурна целокупност.

Тютюнопушенето усилва риска от рак посредством няколко механизма, само че главният механизъм е показан от обстоятелството, че цигареният пушек съдържа съединения, които имат мутагенно деяние. Това значи, че посредством своето деяние химичните съединения в цигарата провокират голям брой разновидности. Когато в една клетка се появят задоволително разновидности, тя губи биохимичната, метаболитната и генетичната си целокупност и се трансформира в туморна клетка. Туморните кафези са изключително известни със способността си да заобикалят личните имунни механизми на организма, като се развиват и развъждат по остър метод.

Според ново изследване, оповестено в влиятелното списание Nature, са следени действителни разновидности на равнището на хубавичко белодробна клетка. Все отново те са неактивни, само че има активатори, които могат да доведат до тяхното активиране: доста значим от тях е потреблението на тютюн, в това число вейпинга.

Проучването, подхванато от екип откриватели, включва разбор на ДНК от нездрави белодробни кафези, събрани от разнообразни категории хора (деца, възрастни пушачи и непушачи). Резултатите от разбора демонстрират, че въпреки клетките да не са ракови, съвсем 90% от клетките на дейните пушачи към този момент имат 10 000 разновидности повече от тези на непушачите. Направена е директна връзка сред излагането на цигарен пушек и опцията за развиване на тези разновидности. Клетките, повредени от цигарения пушек, са имали разновидности, директно свързани с етиологията на рака.

Изводът е: непрекъснатата, хронична приложимост на тютюн предизвиква увреждане на дихателните пътища и с течение на времето води до струпване и развиване на разновидности в клетките. Чрез неконтролируемото развиване и размножаване на тези мутирали кафези рискът от рак се усилва доста. Ракът на белия дроб е изключително грубо заболяване, постоянно с неприятна прогноза /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР