В медиите изтече чернова на български вариант на закон Магнитски.

...
В медиите изтече чернова на български вариант на закон Магнитски.
Коментари Харесай

След скандала: Законът "Магнитски" и има ли той почва у нас

В медиите изтече чернова на български вид на закон " Магнитски ". Част от текстовете плануват предписание с имущество без правосъден надзор. Коалицията отхвърли това да е формалният план на закон, само че нейни представители упорстват въпреки всичко за подобен нормативен акт.
Пореден скандал разклати ръководещата четворна коалиция в края на предходната седмица откакто в разнообразни медии изтекоха противоречиви текстове, свързани с желанието да бъде направен български еквивалент на закона " Магнитски ".

След като през 2016 година Съединени американски щати одобриха световен вид на едноименния закон, който до тогава действаше единствено за представители на Русия, и други страни одобриха сходни закони, предвиждащи ограничения против лица в целия свят, за които има данни, че нарушават човешки права или са забъркани в огромна корупция. Свои разновидности ползват Естония, Канада, Англия, Литва и Латвия.

Управляващите обмисляха подобен закон още до момента в който преговаряха за държавното управление, преди половин година. Поводът за това са оповестените през юни 2021 година по световния закон " Магнитски " на Съединени американски щати наказания по обвиняване в корупция на шестима български жители, сред които и депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски и някогашният хазартен необут в заточение Васил Божков.
Реклама
Тогава служебното държавно управление на Стефан Янев сътвори работна група, която да създаде механизми за дa се пpeдпaзят дpyжecтвaтa c дъpжaвнo и oбщинcĸo yчacтиe и дpyги paзпopeдитeли c дъpжaвни средства oт резултата глобите. А министерството на финансите сформира " черен лист " с рестрикции за фирмите, свързвани със глобените лица.

През февруари т.г. Върховният административен съд анулира действието на този лист по тъжба на майката на Пеевски Ирена Кръстева и други наранени лица. В претекстовете беше посочено, че " световният закон " Магнитски " би могъл да бъде съображение за бързи и своевременни дейности на националните управляващи, само че при съществуването на народен закон, какъвто в тази ситуация не е налице ".

Приемането в България на подобен народен закон значи в него да бъде отразена философията на истинския закон " Магнитски " на Съединени американски щати. Неговата специфичност е, че има мощно занижени стандарти за доказване при взимането на решения за налагане на глобите, а при обжалнане, назад, са доста високи. Решенията по американския закон са и тип коректив на бездействието на националните управляващи във връзка с нарушение на човешките права и непреследването на корупция.

Идеята на " Продължаваме промяната ", залегнала в публикуваната в медиите чернова - запори на имущество и конфискация да стават по бърза писта и без правосъден надзор, беше отхвърлена от останалите сътрудници още тогава.
Реклама
Близо шест месеца по-късно, когато по неофициална информация е допустимо се Съединени американски щати да глобяват в околните седмици още българи по световния акт " Магнитски ", тематиката явно става още веднъж настояща - както за ръководещите, по този начин и за опозицията, с която се чака да бъдат свързани засегнатите.

Ето за какво приключването на плана в началната фаза на писането му евентуално цели изпреварваща реакция. Но остава казусът с изработването на подобен закон.
Опит да се заобиколят неработещите институции
От плана ясно си проличава, че ръководещите пробват да намерят ефикасен вид за санкциониране на лица, за които българскатата прокуратура се разсейва, само че проблемите към тяхното имущество и капитали са забележими - както от обществото в България, по този начин и зад граница. Такъв е образецът със глобения по " Магнитски " народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Въпреки всички обществени кавги към него изключително след 2013 година, когато се опита да оглави ДАНС, държавното обвиняване или приключва инспекциите, свързани с него, или въобще не ги стартира. Което ясно онагледява и политическата взаимозависимост на прокуратурата в България. Затова и ръководещата коалиция прогласи за свои съществени цели антикорупционната политика и осъществяване на правосъдна промяна, която да върне господство на правото.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Строителство и парцели 3 Енергетика 1 Свят 2 Енергетика 3 Места 1 Енергетика 2 Икономика 3 Енергетика Реклама
Изтеклият план за български еквивалент на закона " Магнитски " прави опит да заобиколи неработещите прокуратура и антикорупционна комисия КПКОНПИ. Той обаче има един значителен минус - дава опция на политически лица, без решение на съд да разпореждат запори и конфискации.

В месеците след съставянето на държавното управление тематиката беше замряла, откакто Демократична България, Българска социалистическа партия и " ИТН " се бяха противопоставили на сходни хрумвания. След приключването на плана сътрудниците заподозряха, че опозицията са се сдобили с черновата и са я популяризирали, с цел да дискредитират държавното управление.

Министърът на финансите Асен Василев, а по-късно и министърът на нововъведенията Даниел Лорер потвърдиха, че тематиката е на дневен ред, само че и двамата отхвърлиха, че същинският план ще включва провокиралите скандал текстове.
Какво планува черновата
Видялата бял свят чернова урежда въвеждането на черни описи със глобени лица по сходство на закона " Магнитски ". Проблемният текст е, че имуществото на лицата, които са в него, ще бъде запорирано.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Предвижда се още да бъдат основани национални описи на лицата и обвързваните с тях лица, за които има данни, че заплашват националната сигурност - че употребяват с незаконни цели високотехнологични продукти; правят злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана активност на капиталови медиатори или пък се пробват да трансферират посредством български банки средства с непостоянен генезис, както и злоупотреби със средства на Европейски Съюз .

Включването в един от двата национални листата ще е съображение за започване на инспекция по Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество и запориране на имуществото.

Ако основател или ръководител на политическа партия и коалиция бъде включен в листата, то на групировката няма да се дава държавна дотация. Според текстовете даването на информация на новата конструкция, която ще бъде към министъра на финансите, не може да бъде отказано от съображения за банкова, комерсиална, държавна или служебна загадка.

В проектозакона е заложено още, че се основава Междуведомствен съвет, който да пази страната от опасности за икономическата и финансовата система, който да бъде управляван от финансовия министър Асен Василев. (Санкциите по световния закон " Магнитски " също се дефинират от финансовото министерство на Съединени американски щати.)

Това е различен противоречив миг, тъй като се счита, че по този метод политически лица (в лицето на финансовия министър) ще вземат репресивни решения.
Какви са настройките в обединението?
Вицепремиерът Асен Василев удостовери за съществуването на работна група в Министерството на правораздаването, която работи по написването на сходен закон, само че сподели, че не е чел текста, публикуван в медиите.

" Това, което е оповестено, не е признато от работната група и не е пуснато за публично разискване ", сподели Василев. Той изясни, че оповестяването на глобите по американския закон " Магнитски " преди година е заварило " дупка " в българското законодателство, а държавното управление е поело ангажимент да запълни тази празнина.

От Българска социалистическа партия пък подчертаха, че в съдружното съглашение няма очакван специфичен закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната.

Председателят на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски отхвърли подобен план да е коментиран в съдружен формат, нито вътре в самите партии от ръководството.

По думите на Христо Иванов (ДБ) сходен закон е нужен. Той обаче уточни, че изтеклите текстове в медиите основават проблеми с конституцията и с Европейската спогодба по правата на индивида. " Ние по никакъв метод не бихме подкрепили нещо, което основава подобен вид проблеми. В този смисъл, ясно и еднопосочно би трябвало да се каже - подобен законопроект няма и няма и да има ", сподели ръководителят на парламентарната група на Демократична България.
" Фашизмът " и неговите изобличители
В реакциите си представители на участващата в ръководството " ИТН " се подредиха в един хор с Движение за права и свободи и ГЕРБ. Депутатът от Има Такъв Народ Станислав Балабанов дефинира подправената всъщност вест за плана, изминал в БНР, като " безспорен фашизъм ". " Ако това е минало през мозъка на някой политик - това е безспорен фашизъм и това не може да бъде подкрепено от обикновено мислещите хора ", добави Балабанов.

От Движение за права и свободи също дефинираха " законопроекта " като " пълзящ фашизъм ".

А съгласно Томислав Дончев (ГЕРБ) сходни текстове в никакъв случай няма да бъдат признати. " Това, което повече ме тормози, е степента на самостоятелна и политическа патология, която е родила сходен текст, метод на мислене. Ако този текст в никакъв случай няма да види бял свят, аз се тормозя този метод на мислене какво ще създаде на следващия ден - врагове на народа? ", попита той Дончев.
И въпреки всичко: необходим ли е подобен закон
По неофициална информация на " Капитал " все още в обединението има единодушие, че сходни текстове са неприемливи. " Продължаваме промяната " и " Демократична България " обаче ще упорстват да се създадат стъпки в посока приемане на закон, който да регламентира какво се случва с осъдените по закона " Магнистки " в Съединени американски щати.

По думите на Христо Иванов до момента в който в България няма самостоятелен съд и прокуратура, страната ще бъде отворена към това външни фактори, в това число Съединени американски щати, да " вършат сходни интервенции, които основават изключителни обстановки, които след това се чудим по какъв начин да ги уредим, и да произвеждаме ето такива обществени драми ".

" Ако не желаеме да се чудим по какъв начин сходен вид наказания да ги уредим във вътрешноправното си пространство, би трябвало да си оправим прокуратурата и да знаем по какъв начин да я създадем тази правосъдна промяна. И в ГЕРБ, и в Движение за права и свободи са безусловно наясно с това нещо, просто би трябвало да излязат от политическия си ступор и да вземем решение кардинално да си оправим къщичката ", разяснява той в Народното събрание.

Междувременно в ефира на БНР министърът на нововъведенията Даниел Лорер сподели, че сходно законодателство е нужно. Появилият се в медиите текст по думите му, обаче е " някаква мостра за план, която е един от многото разновидности за закон по тематиката ". Той разяснява, че " явно няма да се предложи закон, който опонира на базови европейски правни рамки ".

Лорер позволи, че текстът на черновата е изминал от " лица, към тематиката " Магнитски ", за които сега е комфортно да разсейват публичното мнение от главното към метода (по който ще се реализира).
Кога ще бъде подготвен
Пред " Капитал " представители на ръководещата коалиция разясниха, че в най-скоро време работната група, образувана в Министерството на правораздаването, би трябвало да показа на четирите партии драфт на план за закон ".

Определен период за това няма, само че " Продължаваме промяната " считат, че до месец развиване в тази посока ще има.

Не е изключена и опцията текстове с сходна устременост да залегнат и в Закона за противопоставяне на корупцията, който следва да бъде бъде доработен в идващия месец.
class= " row " > Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Полина Паунова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР