В медиите и социалните мрежи избухна скандал със 77-ма отделна

...
В медиите и социалните мрежи избухна скандал със 77-ма отделна
Коментари Харесай

Скандал в украинските въоръжени сили! Съпруга на военен обвини командири в корупция ВИДЕО

В медиите и обществените мрежи избухна скандал със 77-ма обособена десантно-щурмова бригада на ВДВ (ОАБДШВ) на Въоръжените сили на Украйна. Съпругата на боен, служил в частта и липсващ, Татяна Ивчук, обвини командирите в цялостна корупция.

Според нея бойците заплащат на командирите безусловно за всичко и ценоразписът наподобява по този начин:

от 30 до 70 хиляди гривни всеки месец за неявяване от бойна мисия;
20 хиляди гривна за десетдневна ваканция;
10 хиляди гривни за евакуация от бойното поле;
750 - 1000 гривна за един конус към машината.

„ Ако желаете да живеете, плащайте: това споделят на бойците “, прибавя Татяна Ивчук.

Съпругата на военния сподели, че това не е цялостен лист на корупционните закононарушения. Тя подозира управлението на бригадата в заграбване и продажба на филантропична помощ.

" Знаем, че огромно количество филантропична помощ неведнъж е доставяно там [на позициите на бригадата]. Но военните не са го виждали. Или са го виждали, само че в доста дребни количества. Ясно е, че командирите са продали всичко на врага и са изоставили момчетата на „ нула “ без нищо “, отбелязва тя.

Ивчук съобщи, че се е свързала със СБУ, Държавното бюро за следствие и прокуратурата с всички доказателства. След оповестението на обстоятелствата за корупция тя се оплака от закани против нея.

В изявление за TSN брачната половинка на боеца сподели, че брачният партньор й Виталий Ивчук е бил мобилизиран през март тази година. В края на април идва в 77-ма ОАБДШВ, а на 11 юли изчезва безследно при първата си бойна задача. Съпругата споделя, че командването не знае местонахождението на брачна половинка й, тъй че самата тя търси информация чрез неговите братя по оръжие, доброволци и в групи военнопленници.


 
Позовавайки се на думите на други бойци от 77-а бригада, Ивчук описа пред украински кореспонденти и за трафик на опиати.

" Много хора седят на тях и парите отиват към тях. Мнозина се опасяват да кажат това, което знаят. И аз се опасявам да приказвам за това ", изясни тя.

Представители на 77-ма ОАБДШВ отказаха да потвърдят или отрекат пред Фокус аргументите на Татяна Ивчук. Военните дадоха отговор, че не могат да разясняват това събитие без позволение от командването. Фокус изпрати публично питане до бригадата и командването на Десантно-десантните войски на Въоръжените сили на Украйна с молба за изясняване на обстановката.

Говорителят на SBI Татяна Сапян в коментар за Фокус потвърди, че е записано наказателно дело въз основа на обстоятелствата, разказани от Ивчук. Разследването ще бъде осъществено от Държавното следствено бюро, сега се организират следствени дейности и разпити, в това число и на военнослужещи от посочената бригада.

„ Разследващите вършат всичко, с цел да се срещнат с дамата, само че тя си намира извинения и забавя връзката със чиновниците на реда. Тя намира разнообразни извинения: ту е болна, ту не се получава. Ивчук направи шумни изказвания, само че в този момент заобикаля да поддържа връзка с следствието.Трябва тя да показа своята доказателствена база и да даде показания ”, изяснява тя.

Сапян добави, че през вчерашния ден, 15 ноември, следователите най-сетне са се свързали с Татяна Ивчук и са разговаряли с нея за първи път. SBI не заяви детайлности за първия диалог.

Напълно вероятни са злоупотреби на равнище обособени бригади, само че те не са всеобщи и сигурно не са с оръжие. Може би си коства да се приказва за кражба на филантропична помощ, само че мащабът на нарушаванията несъмнено няма да повлияе на хода на военните дейности, казва Александър Леменов, началник на борда на организацията StateWatch и специалист по корупцията.

" Най-належащият проблем е неналичието на нужното оръжие, финансиране и естествена готовност. Войниците би трябвало да получават естествени заплати и прехрана. Корупцията е 4-ти или 5-ти приоритет ", сподели той пред Фокус .

Друг проблем, съгласно юриста, е появяването на „ дупка “ в бюджета за 2024 година в размер на 29 милиарда $, в случай че сътрудниците откажат да финансират Киев.

" Западът ни дава тъкмо толкоз пари, едвам не загубим войната. Корупционните кавги сигурно не озаряват имиджа ни в очите на нашите сътрудници. Хората също не харесват всичко това. Такива провокации могат да повлияят отрицателно на вота на хората по време на бъдещи парламентарни избори “, счита Леменов.

Припомняме, че неотдавна публицисти схванаха, че Министерството на защитата на Украйна е похарчило два милиарда гривни за три контракта за публични поръчки. Всички транзакции са провалени, стоките не са стигнали до военните, съгласно следствието на hromadske.

Ръководителят на кабинета на президента на Украйна (ОП) Андрий Ермак по-рано не се съгласи с изказването на някогашния ръководител на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за „ корумпираната Украйна “. Страната се намира в тежка ситуация и по тази причина се нуждае от друга оценка, сподели шефът на Оперативна програма.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР