В Малайзия идната събота (19 ноември) ще бъдат произведени парламентарни

...
В Малайзия идната събота (19 ноември) ще бъдат произведени парламентарни
Коментари Харесай

Малайзия се готви за парламентарни избори

В Малайзия идната събота (19 ноември) ще бъдат създадени парламентарни избори, припомня Българска телеграфна агенция.

Премиерът Исмаил Сабри Якоб разпусна Народното събрание на 10 октомври и свика предварителни избори, като съобщи, че изборите ще сложат завършек на години на политическа неустойчивост.

Агенция Ройтерс разказва метода, по който действа малайзийската изборна система.

Политическо устройство и изборна система на Малайзия

Малайзия е парламентарна народна власт и конституционна монархия, като ролята на султана като цяло е церемониална, макар че той разполага с някои значими пълномощия.

Редовни избори се създават на всеки пет години, като министър председателят може да свика и предварителни избори.

Изборният развой се базира върху правилото, че партията или обединението, която завоюва минимум 112 места в 222-местния парламент, бива натоварена със задачата да образува държавно управление.

Избирателите

На идните избори право на глас имат над 21 милиона малайзийци.

На тези избори към пет милиона души ще гласоподават за първи път, като това значително се дължи на миналогодишното решение на държавното управление да понижи възрастта, на която малайзийците получават право да гласоподават, от 21 на 18 години.

Гласуването не е наложително и изборната интензивност всякога е друга. На последните избори през 2018 година, когато право на глас имаха близо 15 милиона души, тя беше 82,3 % - една от най-високите, нива, които в миналото са били регистрирани в Малайзия.

От историческа позиция в страната се вижда наклонност високата изборна интензивност да благоприятства опозицията, а ниската - ръководещите.

Никога до момента в историята на Малайзия не е имало държавно управление, образувано от една-единствена партия. Това се дължи не на последно място на мултиетническата конструкция на малайзийското общество, която играе роля при сформирането на ръководещи обединения.

Основните политически сили

Две са главните политически сили, които имат упоритостта да сформират кабинет след изборите. Едната е обединението " Национален фронт ", а другата - опозиционният " Алианс на вярата ".

В " Националния фронт " водеща роля играе Обединената малайзийска национална организация - националистическа партия, която извежда като собствен приоритет битката за правата на етническите малайци.

" Националният фронт ", в който членуват и партии, които пазят ползите на китайското и индийското малцинство в Малайзия, управляваше страната в продължение на шест десетилетия, преди да бъде загуби от " Алианса на вярата " на изборите през 2018 година поради многочислените обвинявания в корупция.

Обединената малайзийска национална организация обаче съумя да се върне на власт през 2020 година като част от нова властова композиция, откакто обединението, ръководена от " Алианса на вярата ", се разпадна.

" Алиансът на вярата " завоюва изборите през 2018 година отпред с някогашния министър председател Махатхир Мохамад, само че загуби властта две години по-късно поради вътрешни противоборства. Понастоящем водач на обединяването е Ануар Ибрахим, който е и неговият претендент за министър председател.

" Националният фронт " издигна настоящия министър-председател Исмаил Сабри Якоб.

Избирателната комисия на Малайзия нормално афишира спечелилия на изборите още през нощта след изборния ден.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР