В литературата ще откриете поне сто заглавия, в които се

...
В литературата ще откриете поне сто заглавия, в които се
Коментари Харесай

Битката за Курск не е най-голямата танкова битка в историята на човечеството

В литературата ще откриете най-малко 100 заглавия, в които се твърди, че най-голямата танкова борба в света е точно тази за Курск, само че се оказва, че сме бъркали доста. Същата се през 1943 година и е част от офанзивата на Третия Райх и осъществяването на интервенция „ Цитадела “. Намира се покрай град Курск на Източния фронт. Именно на това полесражение се събират стотици танкове на Съюз на съветските социалистически републики и цялата 2 SS Panzer дивизия на германците. Тук ще се случи една от епичните борби сред метала и човешката плът.

Можем да я броим за най-голямата по време на Втората Световна война, само че по-късно историята продължава да се развива и ще открием, че през последните години има много мемоари от руските архиви, които показват, че има още едно, което изпреварва Курск по размери. И до през днешния ден се твърди, че Германия съумява да нанесе съществени провали на Съюз на съветските социалистически републики, само че не би трябвало да забравяме, че това ще е пирова победа,  откакто немските танкове стопират своето нахлуване. Колко тъкмо танка е имало в Прохоровка.

Това не е тъкмо доказана информация, само че общият брой, най-малко по думите на Валери Замюлин – броят им не надвишава повече от 1500 танка на двете сили общо. Валери работи като чиновник в музея в града и има опция да ревизира всички налични архиви, с цел да бъде безапелационен в думите си. Оказва се, че германците са докарали 306 танка, до момента в който руснаците употребяват услугите на 672 танка. След това ще открием, че в края на борбата Съюз на съветските социалистически републики губи 400 танка, а Германия се разделя с 80.

Статистическия разбор показва, че немската Panzer дивизия и 5-та руска танкова бригада разполагат с общо към 1299 танка. Общият брой демонстрира, че и двете сили са можели да концентрират своята бронирана техника на едно място, само че действително не са го създали, тъй като фронтът е огромен. По-голямата борба от Курск, може да бъде открита в борбата за Броди – най-вероятно в никакъв случай не сте чували за нея.

Това изказване е доказано от самия Валери и различен създател – Дейвид Гланц. Последният е историк и експерт по стратегическите въпроси на Източния фронт и съветкста военна промишленост. Това в действителност би трябвало да се счита за най-голямата танкова борба, която се случва по време на Втората Световна война.

 Battle of Dubno.svg

Нацистите минават границата на Съюз на съветските социалистически републики на 22 юни 1941 година В началото на 23 година сред Дъбно, Лутск и Броди в Западна Украйна, шест руски механизирани бригади ще се намират под командването на военачалник Михаил Кирпонос. Именно той ще подреди да се извърши контра-атака на първа Panzer дивизия, която върви към Киев.

Битката, която ще стартира някъде на 30 юни ще ангажира силата на 2648 руски танка от 5000 налични, против изпратени 1000 немски танка. Никой не може да бъде сигурен какъв брой тъкмо са унищожили германцит в борбата, само че знаем, че те губят едвам 100 от своите танкове и то по време на първите две седмици от войната.

Причината за невероятното проваляне е, че руснаците нямат никаква визия къде се намират. Няма организация на армията и нещо още по-тъжно е, че липсват камиони и трактори, които да оказват помощ за превозването на пехотата. С неналичието на логистика няма никакви ограждения, както и муниции, а що се отнася до всички набези на руснаците, те просто не са координирани с никого.

С помощта на артилерия и военна дисциплинираност, немците съумяват да заличат всички мераци за възможен триумф и съвсем всеки един танк е разграничен на съставните си елементи.

Нещо още по-странно е, че руските сили разполагат с доста по-сериозен брой тежки танкове модел КВ и Т-34, които са в пъти по-силни от немските бойни танкове.

10-та руска танкова бригада разполага с 63 КВ и 38 Т-34. Това най-малко е оценката на Гланц в неговата книга „ Периодът на войната на Източния фронт “. Огромният брой на надалеч по-добри танкове не може по никакъв метод да отвърне на немската дисциплинираност. Освен това не би трябвало да забравяме, че руснаците имат голям брой леки БТР-и и Т-26 танкове, които действително са острието на нападението им – като техника те самите не могат да отговорят по никакъв метод на модерната немска техника.

Към 29 юни 1941 година настъплението на немските танкове обкръжава и премазва всякаква руска опозиция по пътя си. Всички отворени фронтове на руснаците, които преди този момент са били в атака, внезапно се трансформират в опит за оцеляване. Освен това не може да се пропусне и още един факт, множеството съветски танкисти изчерпват своето гориво и боеприпаси доста по-рано.

В избрани точки има някои дребни триумфи. 13-та Panzer дивизия съумява да стигне до Ровно. Генерал Констатин Рокосовски от 9-та механизирана бригада (същият ще бъде най-награждаваният командир) стартира да бомбардира позицията с артилерия и да нанесе тежки загуби на противников военен личен състав. Рокосовки има опция да направи даже засада, игнорирайки всички команди за контра-атака и с това печели обилни позиции. Той не има вяра на предписанията на командването и избира да избави хората си. Тази борба не дава необикновен резултат при възможното прекъсване на настъплението, Германия ще стигне до Москва.

Съюз на съветските социалистически републики съумява да нанесе своя първи огромен удар при борбата за Москва по време на зимата сред 1941-1942 година Така затварят германците и стартират постепенно да минават в нахлуване. Следващият огромен удар ще бъде при Сталинград, където ще се завърши напълно опцията за немска победа.

Това е моментът, в който се потвърждава, че немската бойна техника не е непобедима и тъкмо тогава Рокосовски съумява да реализира своя триумф. Фронтът на Украйна е доста по-свиреп от борбата при Курск, затова към този момент знаем и къде тъкмо е била най-мащабната танкова борба.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР